-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Singapūre sulaikytas 16-metis, įtariamas planavęs surengti išpuolius mečetėse

Singapūro pareigūnai trečiadienį pranešė be teismo sprendimo sulaikę 16-metį mokinį, įtariamą parengus išsamius planus įvykdyti „teroristines atakas“ dviejose mečetėse panaudojant mačetę.
Singapūro policija
Singapūro policija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vidaus saugumo departamentas nurodė, kad singapūrietį paauglį įkvėpė australas užpuolikas, 2019 metais nužudęs 51 žmogų dviejose Naujosios Zelandijos mečetėse.

Sulaikytas paauglys – krikščionis etninis indas, kurio vardas neskelbiamas, nes jis yra nepilnametis – buvo „saviradikalizuotas, motyvuotas stiprios antipatijos islamui ir susižavėjimo smurtu“, rašoma Departamento pareiškime.

Ten pat nurodoma, kad paauglys buvo sulaikytas gruodį ir tapo jauniausiu terorizmu įtariamu asmeniu, sulaikytu pagal šalyje galiojantį Vidaus saugumo įstatymą.

Pasak Departamento, per tyrimą buvo nustatyta, jog paauglys dirbo vienas ir planavo kovo 15-ąją, kuomet bus minimos antrosios Kraistčerčo išpuolio metinės, užpulti dvi mečetes, esančias netoli jo namų.

Kaip ir tą ataką įvykdęs ginkluotas užpuolikas, sulaikytas paauglys planavo tiesiogiai transliuoti savo veiksmus pritvirtinęs mobiliuosius telefonus prie liemenės, nurodoma pareiškime. Remiantis juo, įtariamasis taip pat ketino prieš išpuolį išplatinti du pareiškimus.

Vietos žiniasklaida citavo teisės ir vidaus reikalų ministrą K. Shanmugamą, teigusį, kad valdžia neketina pareikšti paaugliui kaltinimų, nes jis yra nepilnametis ir neįvykdė išpuolio.

Tačiau ministras pabrėžė, jog ši byla kelia susirūpinimą, nes tai yra pirmas prieš musulmonus nukreipto ultradešiniųjų ekstremizmo atvejis šioje mažytėje Pietryčių Azijos valstybėje.

Anot teisėsaugos, paaugliui bus paskirta religinė, psichologinė ir sociologinė reabilitacija.

Departamento pareiškime taip pat teigiama, kad paauglys nagrinėjo įvairias išpuolio strategijas, įskaitant šaunamojo ginklo įsigijimą internetu, bombos pasigaminimą ir mečečių apipylimą benzinu. Galiausiai jis nusprendė panaudoti mačetę ir domėjosi, kaip perpjauti pagrindines savo aukų arterijas.

Viename iš jo parengtų pareiškimų suplanuoti išpuoliai buvo vadinami „žudynėmis“, „keršto aktais“ ir „raginimu kariauti“ prieš islamą, pranešė Singapūro valdžia.

Kitas pareiškimas buvo manifestas, panašus į parašytąjį Kraistčerčo užpuoliko, kurį paauglys pavadino „šventuoju“.

Departamentas nurodė, kad įtariamasis buvo pasirengęs mirti per išpuolį.

Institucijos duomenimis, paauglio šeima ir kiti jo artimieji nieko nežinojo apie jo planus ir neapykantą islamui.

„Ši byla dar kartą parodo, kad ekstremistinės idėjos gali sukelti rezonansą ir radikalizuoti singapūriečius, nepriklausomai nuo jų rasės ar religijos“, – pabrėžė Departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius