-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 11 /15:06

„Sinn Fein“ turės antrą pagal dydį frakciją Airijos parlamente

Airijos kairiojo sparno respublikonų partija „Sinn Fein“ antradienį tapo antra pagal dydį politine jėga parlamente, laimėjusi praėjusį savaitgalį vykusius įtemptus rinkimus.
Rinkimai Airijoje
Rinkimai Airijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Airija Rinkimai

Šeštadienį vykę rinkimai supurtė šalies politinę areną ir suteikė anksčiau politikos paraštėse buvusiai „Sinn Fein“, siejamai istorinių ryšių su airių respublikonų kovotojais, šansą dirbti būsimoje vyriausybėje.

Antradienį paryčiais baigus skaičiuoti balsus paaiškėjo, kad „Sinn Fein“ 160 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose turės 37 vietas.

Rinkėjų aktyvumas sudarė 62,9 procento.

Centro dešinioji partija „Fianna Fail“ užsitikrino 38 vietas, o ministro pirmininko Leo Varadkaro „Fine Gael“ – 35 vietas. Tai reiškia, kad L.Varadkarui gali tekti atsisveikinti su premjero postu.

„Scanpix“/AP nuotr./Leo Varadkaras
„Scanpix“/AP nuotr./Leo Varadkaras

Naujos sudėties parlamentas darbą pradės vasario 20 dieną.

Politinės partijos jau pradėjo derybas, „Sinn Fein“ tvirtinant, kad jai turi tekti pagrindinis vaidmuo būsimoje vyriausybėje, nes partija surinko daugiausiai – 24,5 proc. – pirmumo balsų pagal šalyje taikomą proporcinio atstovavimo vieno perleidžiamo balso rinkimų sistemą.

Dviejų partijų dominavimo pabaiga

Šeštadienio rinkimai sugriovė įprastą dviejų centro dešiniųjų partijų, daugelį dešimtmečių pakaitomis valdžiusių Airiją, dominavimą. Po rinkimų šalies politinėje arenoje greta jų atsidūrė naujas žaidėjas – nacionalistinė „Sinn Fein“, kuri ilgą laiką buvo politikos paraštėse dėl savo ryšių su Airijos respublikonų armija (IRA).

Buvusiam „Sinn Fein“ lyderiui Gerry Adamsui ir kitiems partijos veikėjams netgi buvo draudžiama dalyvauti Jungtinės Karalystės televizijos bei radijo laidose per tris dešimtmečius vykusį kruviną konfliktą tarp Šiaurės Airijos katalikų ir protestantų bendruomenių, nusinešusį daugiau nei 3 500 gyvybių.

Konfliktas, vadinamas „Neramumais“ (Troubles), baigėsi 1998 metais, pasirašius Didžiojo penktadienio taikos susitarimą.

Po dviejų taikos dešimtmečių, prie „Sinn Fein“ vairo stovint naujai lyderei Mary Lou McDonald, šios partijos kairuoliška politika ir jos siūlomi metodai būsto ir sveikatos priežiūros problemoms spręsti palankiai vertinami rinkėjų.

M.L.McDonald sakė, kad dvi pagrindinės partijos – „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“ – negirdi žmonių.

Pirmadienį Dubline ji sakė jau pradėjusi derybas su mažesnėmis kairiojo sparno partijomis, siekdama išsiaiškinti, ar esama galimybės suformuoti vyriausybę nedalyvaujant dviem centro dešiniųjų partijoms.

„Gali būti, kad tapsiu ministre pirmininke“, – sakė M.L.McDonald, gatvėje šnekučiuodamasi su partijos šalininkais ir prekeiviais.

„Sinn Fein“ laimėjo rinkimus, laimėjome balsavimą... Esu visiškai tikra, kad žmonės, balsavę už „Sinn Fein“, atidavė savo balsus už tai, kad „Sinn Fein“ būtų vyriausybėje“, – pridūrė ji.

Ministras pirmininkas ir „Fine Gael“ lyderis L Varadkaras sekmadienį pripažino, kad pereinama prie „trijų partijų sistemos“, ir sakė, jog partijų derybos gali užsitęsti ir būti labai sudėtingos.

„Fianna Fail“ šeštadienį gavo 22,2 proc. balsų, „Fine Gael“ – 20,9 procento.

„Airijos politinė sistema turi reaguoti ir galbūt susitaikyti su faktu, kad „Sinn Fein“ dirbs būsimoje vyriausybėje“, – sakė Dublino universiteto politikos mokslų profesorius Eoinas O'Malley.

Jauni rinkėjai

Antradienį paskelbti rezultatai dar labiau stebina todėl, kad „Sinn Fein“ rinkimuose turėjo tik 42 kandidatus.

Analitikai teigia, kad toks populiarumo šuolis partijai buvo netikėtas, ir ji galėjo tapti didžiausia partija parlamente, jeigu būtų iškėlusi daugiau kandidatų.

„Fine Gael“ ir „Fianna Fail“ atmetė bet kokio susitarimo su „Sinn Fein“ galimybę dėl partijos ryšių su IRA praeityje, kai jai vadovo G.Adamsas. Jis pats ilgai neigė įtarimus, kad užėmė vieną vadovaujančių vaidmenų IRA.

Per „Neramumų“ laikotarpį IRA vedė kruviną kampaniją prieš junionistus ir britų saugumo pajėgas dėl Jungtinės Karalystės valdymo Šiaurės Airijoje. Per šią kovą abiejose pusėse žuvo daugiau nei 3 tūkst. žmonių.

M.L.McDonald pasiūlymai, kaip mažinti turtinę nelygybę ir spręsti būsto problemą, iš pažiūros sudomino jaunus rinkėjus šioje 3,3 mln. gyventojų turinčioje ES narėje.

Šią partiją palaikė maždaug 32 proc. rinkėjų, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 34 metų, rodo šeštadienį po balsavimo atliktos rinkėjų apklausos rezultatai.

Vienoje Dublino kavinėje dirbantis Darrenas Hartas sakė, kad po kelis dešimtmečius trukusio dviejų partijų dominavimo atėjo laikas pabandyti kitai partijai.

„Ar praeityje ji kaip partija turėjo problemų, ar ne, ji nusipelnė progos pabandyti, kaip ir bet kuri kita, kodėl gi ne?“ – nurodė jis.

Dideles permainas Airijos politikoje pranašauja ir tai, kad patį L.Varadkarą jo rinkimų apygardoje nugalėjo „Sinn Fein“ kandidatas.

Jis pats užėmė antrą iš keturių vietų, ir tai buvo rimtas smūgis premjerui, pirmą kartą kaip vyriausybės vadovui stojusiam prieš rinkėjų teismą.

L.Varadkaras yra pirmasis mišrios rasės ir savo homoseksualumo neslepiantis Airijos premjeras, atstovaujantis socialiai progresyvesnę visuomenės dalį po daug metų trukusio Katalikų Bažnyčios dominavimo. Šalyje buvo surengti referendumai, kuriuose rinkėjai pasisakė prieš griežtus abortų įstatymus ir už tos pačios lyties asmenų santuoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius