-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 23 /2011 09 24

Šeštadienio mįslė: kur nukris amerikiečių palydovo dalys

Nebevaldomas 6 tonų masės JAV palydovas UARS pamažu leidosi iš orbitos Žemės link ir šeštadienį, NASA duomenimis, jo dalys pasiekė planetą.
UARS palydovas
UARS palydovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį UARS palydovas palengva leidosi iš maždaug 160 kilometrų aukščio, patirdamas padidintą aerodinaminę ir termodinaminę apkrovą. Manoma, kad didesnė palydovo dalis sudegs atmosferoje. Žemę pasieks jo fragmentai, kurių bendra masė bus apie pusės tonos.

Iki šiol didžiausia mįslė, kur nukris jo atskiros dalys. Manoma, kad Žemę pasieks apie 20 dalių, didžiausia kurių siekia 150 kilgramų. 

JAV Strateginės vadovybės Jungtinis kosminių operacijų centras pranešė, kad nevaldomas palydovas nustos egzistavęs tarp 12 val. 42 min. (Lietuvos laiku) rugsėjo 23 dieną ir 18 val. 24 min. rugsėjo 24 dieną Indijos vandenyno akvatorijoje – rajone, esančiame maždaug už 1600 km į pietus nuo Australijos miesto Perto.

Tuo tarpu Rusijos kosmoso ginkluotųjų pajėgų specialistai prognozavo, kad amerikiečių palydovas nukris apie vidurnaktį Maskvos (23 val. Lietuvos) laiku Koralų jūroje, apie 90 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Port Morsbio (Papua Naujoji Gvinėja).

Dar kiti specialistai teigia, jog palydovo dalys gali kristi Pietų Europoje, o Brazilijos mokslininkai tvirtina, jog tai įvyks netoli San Paulo ar Rio de Žaneiro miestų. Beje, Brazilijos mokslininkai teigia, kad palydovo kritimas bus aiškiai matomas virš Brazilijos, o geriausiais vaizdas bus Fortalezos mieste.

Kaip pažymi žiniasklaida, spėjimai dėl palydovo dalių nukritimo tapo savotiškomis valstybių varžybomis, kurios parodys, kurios šalies kosmoso tyrinėjimai yra labiausiai pažengę į priekį.

Atnaujinta 08.46 val. Kaip pranešė NASA, palydovo dalys Žemę turėtų pasiekti šeštadienį ryte. Neseniai palydovas sulėtino skriejimo greitį ir kiek pakeitė kryptį.

Dabar NASA specialistai mano, kad palydovo dalys turėtų nukristi Afrikos, Australijos teritorijose, taip pat Ramiajame, Atlanto bei Indijos vandenynuose. Iš valstybių, kuriose galėtų nukristi palydovo dalys, išbrauktos Australija ir JAV. Taip pat pranešama, kad žmonėms palydovo kritimas žalos neturėtų padaryti.

Atnaujinta 09.24 val. NASA pranešė, kad, turimais duomenimis, palydovas jau greičiausiai nukrito į Žemę. Tačiau, kaip skelbiama oficialiame jos puslapyje, laukiama oficialaus to patvirtinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius