Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirai kreipėsi į vokiečių prokurorus dėl lytinio išnaudojimo Damasko režimo kalėjimuose

Septyni sirai, patyrę lytinį išnaudojimą Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo sulaikymo centruose arba tapę jo liudininkais, kreipėsi į Vokietijos prokuratūrą, ketvirtadienį pranešė juos remianti nevyriausybinė organizacija.
Basharas al Assadas
Basharas al Assadas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Keturios moterys ir trys vyrai tapo kankinimų ir lytinio smurto, įskaitant žaginimus, „elektrošoko panaudojimą genitalijų srityje... ir priverstinius abortus“, aukomis arba liudininkais įvairiuose Damasko, Alepo ir Chamos sulaikymo centruose nuo 2011-ųjų balandžio iki 2013-ųjų rugpjūčio, informavo Berlyne įsikūręs Europos konstitucinių ir žmogaus teisių centras (ECCHR).

Ieškovai savo skunde įvardijo devynis aukšto rango Sirijos vyriausybės ir oro pajėgų žvalgybos pareigūnus, įskaitant Jamilą Hassaną – buvusį artimą B.al Assado bendražygį, iki 2019 metų vadovavusį oro pajėgų žvalgybos tarnyboms.

Vokietija ir Prancūzija jau išdavusios tarptautinius orderius sulaikyti J.Hassaną dėl įtariamų nusikaltimų žmoniškumui.

Vokietijos federalinė prokuratūra pietvakarių Karlsrūhės mieste patvirtino, kad trečiadienį gavo skundą.

Lytinis smurtas ir smurtas dėl lyties Sirijos įkalinimo įstaigose „buvo ir tebėra plataus masto ir sistemingo išpuolio prieš civilius gyventojus dalis“ nuo Sirijos karo pradžios 2011 metais, nurodo ECCHR.

„Norėčiau, kad tarptautinė bendruomenė ir teisminės institucijos žinotų, ką išgyvenome vien todėl, kad esame moterys“, – organizacijos pranešime spaudai cituojama viena iš aukų.

Balandį Vokietijoje buvo iškelta pirmoji tarptautinė byla dėl valstybės remiamo kankinimo, kuriuo kaltinama B.al Assado vyriausybė.

Du kaltinamieji šioje byloje teisiami visuotinės jurisdikcijos principu, leidžiančiu užsienio valstybei patraukti baudžiamojon atsakomybėn karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui padariusius asmenis.

2011 metais brutaliomis represijomis prieš antivyriausybinių protestų dalyvius prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau kaip 380 tūkst. gyvybių ir beveik pusę visų šalies gyventojų privertė palikti savo namus.

Iš Jungtinės Karalystės padėtį karo draskomoje šalyje stebinti NVO „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) apskaičiavo, kad mažiausiai 100 tūkst. žmonių mirė nuo kankinimo ar dėl siaubingų sąlygų vyriausybiniuose kalėjimuose.

Nuo 2011 metų Sirijos laisvės atėmimo įstaigose buvo įkalinti apie 500 tūkst. žmonių, pažymi SOHR.

Anot NVO, per tą patį laiką džihadistų ar kitų sukilėlių grupuočių valdomuose kalėjimuose mirė keli tūkstančiai žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius