Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirija ir Turkija: ar karas bus?

Ketvirtadienį šalies valdžia patvirtino leidžianti karinėms pajėgoms peržengti Turkijos ir Sirijos sieną. Ar bus karas su Sirija? Teigiama, kad dauguma turkų pasisako prieš karą, tačiau Turkijos premjeras prieš Basharo al-Assado režimą veikia užtikrinai. Jo vizija: po Damasko despoto nuvertimo, jis pats turėtų imtis aktyvesnio vaidmens Artimuosiuose Rytuose.
Turkijos moterys meldžiasi už žuvusiuosius.
Turkijos moterys meldžiasi už žuvusiuosius. / AFP/Scanpix nuotr.

Jau kurį laiką krintantys sviediniai ir kulkos kelia paniką netoli sienos su Sirija gyvenantiems turkams. Tačiau trečiadienį buvo peržengta riba. Teigiama, kad paklydę sviediniai sprogdami užmušė penkis žmonės. Turkija atsakė grūmodama: apšaudė Siriją. Turkijos lėktuvai atakavo kaimynės teritorijas. Keletas karių buvo nužudyti.

Turkijos viešumoje jaučiama vis daugiau susirūpinimo, kad šalis vis labiau įsitraukia į konfliktą su gerai ginkluota Sirija, rašoma spiegel.de.

Turkijos premjeras Tayyipas Erdoganas rėžė tiesiai: šalies pajėgos į Sirijos išpuolius ramiai nereaguos. Nuo birželio, kuomet Sirija ties valstybės siena apšaudė turkų lėktuvą, šalies kariuomenė yra karinėje parengtyje. Jau tuomet šalies premjeras pranešė, kad į tolimesnius išpuolius bus reaguojama.

Prieš dvi savaites Akcalo mieste šūviais buvo sužeisti turkų civiliai. Turkija tuomet susilaikė ir neatakavo, tačiau arčiau pasienio buvo perkelti tankai ir artilerija. Akcalo miestas yra dėmesio centre, nes netoliese, Tel Abyade, dėl kontrolės ties pasienio zona kovoja Sirijos sukilėliai ir B.al-Assado armija.

Po orlaivio apšaudymo Turkijos valdžia bandė sutelkti tarptautinę paramą ir nedelsiant imtis atsakomųjų veiksmų prieš Siriją. NATO pareiškė žodinę paramą Turkijai, Sirijos tuomet viešai nepasmerkė.

B.Obama neparėmė

Turkijos vyriausybė dar prieš kurį laiką paragino JAV ir kitus savo sąjungininkus saugoti virš Sirijos esančią oro erdvę. Po lėktuvų apšaudymo Turkijos premjeras telefonu kalbėjosi su B.Obama, šis atmetė Vašingtono karinį įsikišimą. Po trečiadienį vykusio karinio konflikto Hillary Clinton itin griežtai pasisakė prieš Siriją ir pasmerkė jos veiksmus. Tačiau kol kas jokių kitų žingsnių niekas nesiima. Turkijos užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu dažnai skundžiasi, jog tarptautinė bendruomenė neveikli.

Ankara jau apie metus kalba, jog Assado režimą reikia nuversti. Šalies premjeras prabyla, jog Turkija turėtų didinti savo įtaką Artimuosiuose Rytuose. Nuvertus režimą Ankara padėtų Damaskui sulipdyti naują vyriausybę.

Anot spiegel.de, kol Saugumo Taryba Turkijos intervencijos į Siriją neparėmė, tam nepasiruošė NATO ir JAV, Turkija žaidžia su ugnimi. Prieš karą pasisako ne tik opozicija, bet ir dauguma šalies gyventojų.

Nepaisant to Turkijos valdžia ketvirtadienį priėmė sprendimą, kuris turkų kariuomenei leidžia oficialiai užimti Siriją. Po mirtino išpuolio parlamentas savo sprendimu leido karinės pajėgoms kirsti Turkijos ir Sirijos sieną. Sprendimas galioja vienerius metus. Teigiama, kad už tokį siūlymą balsavo 286 parlamento nariai, 92 buvo prieš.

Turkijos kariuomenė ketvirtadienį tęsė oro smūgius Sirijos teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius