-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirija: JAV vadovaujamos koalicijos smūgiai yra agresija

Sirijos valstybinė žiniasklaida ketvirtadienį patvirtino, kad dešimtys režimą palaikančių kovotojų žuvo praeitą naktį per JAV vadovaujamos koalicijos smūgius, bet, regis, neigė, kad šios „agresijos“ aukos buvo kariai.
Sirijos prezidentas Bashas al Assadas.
Sirijos prezidentas Bashas al Assadas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Per naują agresiją ir mėginimą paremti terorizmą koalicijos pajėgos atakavo liaudies pajėgas“ rytinėje Deir az Zoro provincijoje, pranešė valstybinė televizija. Iš šio pareiškimo galima spręsti, kad turėtos omenyje sukarintos grupuotės, remiančios Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą.

Trečiadienį vienas amerikiečių kariškis nurodė, kad Sirijoje su džihadistais kovojanti JAV vadovaujama koalicija „gindamasi“ smogė Damasko režimui ištikimoms pajėgoms ir veikiausiai nukovė daugiau kaip 100 jų narių.

Šiais smūgiais siekta atremti „neišprovokuotą puolimą prieš gerai žinomą Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) būstinę“, nurodė JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinė vadovybė (CENTCOM), turėdama omenyje koalicijos sąjungininkus Sirijoje, atlikusius svarbų vaidmenį kare prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

„Pagal mūsų vertinimus, per kautynes su SDF ir koalicijos pajėgomis žuvo daugiau kaip 100 Sirijos režimą palaikančių pajėgų narių“, o vienas SDF narys buvo sužeistas, nurodė JAV kariškis.

CENTCOM pranešime sakoma, kad „koalicijos karių, kurių uždavinys – patarinėti, padėti ir lydėti, per šią ataką buvo toje pačioje vietoje, kaip ir SDF partneriai“.

„Koalicija surengė smūgių prieš atakuojančias pajėgas, kad atremtų agresijos aktą“, – pridūrė kariškiai.

Minėtas JAV kariuomenės pareigūnas sakė, kad trečiadienį prasidėjusioje atakoje dalyvavo apie 500 „režimo šalininkų“ kovotojų, naudojusių tankus, artileriją ir minosvaidžius.

SDF ir koalicijos pajėgos surengė prieš užpuolikus aviacijos ir artilerijos smūgių, kai „20–30 artilerijos ir tankų sviedinių nukrito iki 500 metrų atstumu nuo SDF būstinės vietos“, aiškino pareigūnas.

Kariškis konkrečiai neįvardijo atakavusių pajėgų. Tarp jų galėjo būti sirų arba kurios nors iš Damaską remiančios šalies, pavyzdžiui, Irano arba Libano, sukarintų dalinių narių, padedančių B.al Assado režimui per jau septynerius metus besitęsiantį pilietinį karą Sirijoje.

Rusijos pajėgos irgi rengia smūgius, palaikydamos B.al Assadą.

CENTCOM nurodė, kad pastarasis puolimas buvo surengtas už 8 km į rytus nuo „Eufrato upės konflikto šalių atskyrimo linijos“. Kariškiai turėjo omenyje Rusijos ir JAV sutarimu nubrėžtą ribą: Maskvos pajėgos veikia į vakarus nuo upės, o vadovaujamos amerikiečių – į rytus.

JAV kariuomenės pareigūnas: „Koalicijos pareigūnai reguliariai palaikydavo ryšį su Rusijos kolegomis prieš atremtą (puolimą), jo metu ir jam pasibaigus.“

„Koalicijos pareigūnai reguliariai palaikydavo ryšį su Rusijos kolegomis prieš atremtą (puolimą), jo metu ir jam pasibaigus“, – pažymėjo JAV kariuomenės pareigūnas.

„Rusijos pareigūnai patikino koalicijos pareigūnus, kad jie neatakuos šalimais esančių koalicijos pajėgų“, – pridūrė jis.

SDF, kurdų ir arabų kovotojų aljansas, anksčiau užėmęs „Islamo valstybės“ pagrindinę tvirtovę Sirijoje – Rakos miestą – bendradarbiauja su koalicija, siekdamas eliminuoti paskutinius IS džihadistus rytiniame Eufrato krante.

SDF kurdų pajėgų pagrindinę dalį sudaro Liaudies apsaugos daliniai (YPG). Šias kurdų pajėgas Sirijos šiaurėje atakuoja didelę karinę operaciją pradėjusi Turkija, laikanti YPG „teroristine“ grupuote.

Puolimas prieš SDF rytų Sirijoje gali sukelti daugiau rūpesčių JAV remiamoms pajėgoms, kurios iki šiol paprastai vengdavo konfrontacijos su B.al Assadą palaikančiais daliniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius