Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 06 /15:08

Sirijoje atstatydintas premjeras Riadas Hijabas, jis spruko į Jordaniją

Sirijos premjeras Riadas Hijabas buvo pašalintas iš posto, praėjus vos dviem mėnesiams po jo paskyrimo, pirmadienį pranešė valstybinė televizija.
Riadas Hijabas
Riadas Hijabas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ministras pirmininkas Riadas Hijabas buvo atleistas iš pareigų“, – nurodė televizija.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas paskyrė buvusį žemės ūkio ministrą R.Hijabą vadovauti vyriausybei birželį, po gegužę vykusių parlamento rinkimų, kurie, pasak pareigūnų, buvo žingsnis politinių reformų link.

Tačiau Damasko režimo oponentai šiuo rinkimus vadino apgaule.

Kol kas nepatvirtinta informacija apie premjero likimą. Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas naujienų agentūrai AFP sakė: „R.Hijabas perėjo į režimo pusę“. Jeigu ši žinia būtų patvirtinta, R.Hijabas būtų aukščiausio rango perbėgėlis per jau 17 mėnesių Siriją krečiantį sukilimą.

Tuo tarpu „Reuters“, remdamasi savo šaltiniais, skelbia, kad atstatydintas premjeras su šeima spruko į Jordaniją.

R.Abdel Rahmanas sakė, kad pranešimai apie dabartinę R.Hijabo buvimo vietą yra prieštaringi. „Kai kurie šaltiniai sako, kad jis atvyko į Jordaniją, kiti sako, kad jis buvo suimtas nespėjęs pabėgti“, – pridūrė SOHR vadovas.

R.Hijabas buvo vienas iš nedaugelio sunitų Sirijos režime, kuriame dominuoja alavitų mažumos, kuriai priklauso B.al Assadas, nariai. 

Kaip praneša valstybinis dienraštis „Tishrin“, R.Hijabas sekmadienį pirmininkavo dviem posėdžiams savivaldos ministerijoje, kuriuose buvo tariamasi dėl „priemonių, siekiant iš naujo vystyti teritorijas, išvalytas nuo ginkluotų teroristų“.

Atnaujinta 15.08 val.

Sirijos premjeras R.Hijabas prisidėjo prie sukilėlių, protestuodamas dėl prezidento Basharo al Assado režimo vykdomą savo žmonių „genocidą“, pirmadienį pranešė jo atstovas.

„Šiandien (pirmadienį) skelbiu apie savo pasitraukimą iš žudynių ir teroro režimo bei prisidedu prie sukilimo“, – sakoma R.Hijabo pranešime, kurį jo atstovas Mohammedas al Otri perskaitė per televiziją „al Jazeera“.

Premjeras nurodė nusprendęs palikti Damasko režimą tuo metu, „kai Sirija išgyvena sunkiausius karo nusikaltimus, genocidas, barbariškus žudymus ir neginkluotų piliečių žudynes.“

R.Hijabas, tapęs iki šiol aukščiausio rango pareigūnu, atsimetusiu nuo B.al Assado režimo, „tapo kariu sukilimo karių gretose“, sakė M.al Otri.

Atstovas teigė, kad premjero pasitraukimas buvo organizuojamas „ne vieną mėnesį“ ir kad „šalyje veikiantys sukilėliai užtikrino jam šį garbingą pasitraukimą“.

„Jis rizikuoja gyvybe dėl šio sukilimo..., kad pasakytų pasauliui, jog mes buvome verčiami būti su šiuo režimu, ir kad virš mūsų kaklų buvo pakibę kardai, – pridūrė M.al Otri. – Mūsų informacija yra patvirtinta R.Hijabo, kad Sirijos režimas byra ir neabejotinai kris.“

M.al Otri nurodė, kad R.Hijabas yra „saugioje vietoje ir saugiose rankose“ kartu su dešimčia artimųjų ir jų šeimų nariais. Atstovas sakė, kad buvęs premjeras „greitai pasirodys ir prabils“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius