Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijoje bręsta nauja konfliktų banga: situaciją aštrina JAV ir kurdų planai

JAV vadovaujama koalicija paskelbė planuojanti Sirijos Šiaurės Rytuose suburti pasienio saugumo pajėgas. Regione imta baimintis, kad tokiu būdu Valstijos padeda įtvirtinti autonominį kurdų anklavą ir dar labiau skaldo jau septynerius metus karo krečiamą šalį, rašo „The New York Times“.
Kurdų kovotojas ir amerikiečių karys
Kurdų kovotojas ir amerikiečių karys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasienio saugumo pajėgoms, sudarytoms iš 30 tūkst. karių, atkakliai priešinasi Rusija, Turkija, Iranas ir Sirijos vyriausybė.

Be to, tokios pajėgos galėtų pakurstyti naują karo fazę, kurioje JAV sąjungininkės bus nuteiktos viena prieš kitą, o pačios Valstijos dar giliau įsitrauks į konfliktą.

Antradienį JAV ir kurdų pareigūnai bandė sumažinti įtampą teigdami, kad iš tiesų šios pajėgos – nieko naujo, tačiau galiausiai patvirtino kai kurias baimes.

Pareigūnų teigimu, pasienio pajėgos padės apginti ir išsaugoti Šiaurės Rytų Sirijos teritoriją, kurią kontroliuoja kurdų vadovaujamos ir JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF). Ši teritorija jau yra tapusi de facto pusiau autonomine zona.

Anot kurdų ir JAV pareigūnų, Valstijos įsipareigojo remti SDF mažiausiai dvejus metus.

Kurdai į planus neįtraukti

SDF atstovas spaudai Mostafa Bali antradienį sakė, kad naujos pajėgos iš esmės bus restruktūrizuota SDF versija. Jo teigimu, kovotojai bus „profesionaliai apmokyti kaip sienos apsaugos pareigūnai“, jie bus dislokuoti palei Sirijos sieną su Turkija ir Iraku.

M.Bali kaip tokių pajėgų formavimo priežastį įvardijo bandymus užkirsti kelią džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) atgimimui ir teigė, kad tai – „moralinė pareiga“.

Jis pridūrė, kad tokios pajėgos padės išlaikyti ribą tarp SDF kontroliuojamų teritorijų ir Sirijos vyriausybei priklausančių žemių, daugiausia – palei Eufrato upę.

SDF kontroliuojama teritorija apima didelius plotus, kuriuos iš IS atkovojo demokratinės pajėgos, kurdai ir arabų daliniai – pagrindiniai JAV partneriai kovoje su džihadistais Sirijoje.

Niekada anksčiau nebuvo sutarta, kas nutiks šiai teritorijai, kai IS bus nugalėta. SDF kontroliuojanti Kurdistano darbininkų partija teigia, kad teritorija turėtų likti savivaldos teisę turinti federalinės Sirijos dalis.

Tiesa, niekada anksčiau nebuvo sutarta, kas nutiks šiai teritorijai, kai IS bus nugalėta. SDF kontroliuojanti Kurdistano darbininkų partija teigia, kad teritorija turėtų likti savivaldos teisę turinti federalinės Sirijos dalis.

Vis dėlto Sirijos vyriausybė ir jos sąjungininkės Rusija bei Iranas priešinasi bet kokiam šalies skaldymui. Taip pat mąsto ir dauguma Sirijos opozicijos grupių.

Savo ruožtu prezidento Basharo al Assado vadovaujama vyriausybė nori atgauti kontrolę Sirijoje, todėl priešinasi bet kokiems JAV veiksmams, nesusijusiems su derybomis dėl taikos proceso.

Ko gero, aršiausiai į planus formuoti pasienio apsaugos dalinius sureagavo Turkija – JAV sąjungininkė ir NATO narė. Ankara kovoja su Sirijos vyriausybe, tačiau kurdus laiko pavojingu priešu.

Turkai atkakliai priešinasi pusiau autonominei Sirijos kurdų teritorijai, besiribojančiai su Turkijos kurdų apgyvendintomis vietovėmis, kuriose Ankaros pajėgos kaunasi su kurdų sukilėliais.

Antradienį Turkija pagrasino nedelsdama užpulti kitą Sirijos kurdų anklavą Afriną.

Ekspertų nuomonės išsiskiria

Atsižvelgdami į situacijos neužtikrintumą, kurdai bando apsisaugoti. Jie bendradarbiauja ne tik su amerikiečiais, bet ir rusais. Analitikai ir pareigūnai mano, kad toks bendradarbiavimas būtų naudingas tuo atveju, jei prireiktų susitaikyti su Sirijos vyriausybe.

Antradienį JAV ir kurdų pareigūnai ramino, kad pajėgos nebus sudarytos vien iš kurdų: etninė sudėtis priklausys nuo vietovių, kuriose jos bus dislokuotos.

„Šios pajėgos niekam nekelia grėsmės, įskaitant Turkiją“, – sakė SDF atstovas spaudai M.Bali.

Jo teigimu, anklavas nesuskaldys šalies – jis tiesiog bus naujos Sirijos, nesvarbu, labiau decentralizuotos ar federalizuotos, dalis. Anot M.Bali, anklavas nebus koncentruotas į kurdų tautybės asmenis – vietos vyriausybė atstovaus čia gyvenantiems arabams, armėnams ir sirams.

„Sirija turėtų būti vieninga federacija, kaip JAV ar Rusija, – sakė Sirijos kurdų pareigūnas Abdelkareemas Omaras. – Mūsų Sirijos vizija jokiu būdu nekelia grėsmės Sirijos vienybei, jos ar aplinkinių šalių saugumui.“

R.Dillonas: „Sukūrėme vidaus saugumo pajėgas. Tas pats galioja ir pasienio teritorijoms.“

JAV kariuomenės atstovas Bagdade pulkininkas Ryanas Dillonas mano, kad JAV galėjo išvengti sąjungininkių nerimo tiesiog aiškiau išdėstydama planą kurti pasienio saugumo pajėgas. Pulkininkas pridūrė, kad tai – paprasčiausias logiškas žingsnis siekiant išsaugoti iš IS atkovotas teritorijas.

„Sukūrėme vidaus saugumo pajėgas, – sakė R.Dillonas. – Tas pats galioja ir pasienio teritorijoms.“

Vis dėlto Turkija naująsias pajėgas laiko teroristais ir žada jas sunaikinti. Vadinasi, kyla naujo kovų rato rizika.

Sąjungininkių susiskaldymas

Šis ginčas gali supriešinti JAV sąjungininkes – Turkiją, kai kuriuos Sirijos arabų sukilėlius ir kurdų vadovaujamas pajėgas.

Kurdų pajėgos beveik nesikauna su Sirijos vyriausybe – jos daugiausia kovojo su IS. Tiesa, ateityje jiems gali tekti rinktis tarp kovų su vyriausybės pajėgomis ir de facto autonomijos praradimo.

Nors ateinančią savaitę vyks JT vadovaujamas derybų ratas, o vasarį Sočyje Rusija organizuoja Sirijos dialogo konferenciją, nėra jokio susitarimo, apibrėžiančio kurdų teritorijų ateitį.

Keletas Sirijos sukilėlių grupių, įskaitant remiamas JAV, šiuo metu tiesiogiai dirba su Ankara. Praeitais metais jos atkovojo teritoriją palei Turkijos sieną, skiriančią pagrindinę kurdų kontroliuojamą teritoriją nuo mažesnio kurdų anklavo Afrino.

Be to, šis konfliktas dar labiau apsunkina ir taip sudėtingas taikos proceso derybas.

Nors ateinančią savaitę vyks JT vadovaujamas derybų ratas, o vasarį Rusija Sočyje organizuoja Sirijos dialogo konferenciją, nėra jokio susitarimo, apibrėžiančio kurdų teritorijų ateitį.

Ženevoje vykusiame JT taikos derybų rate kurdams nebuvo leista dalyvauti kaip atskirai delegacijai, todėl jie bando patekti į Sočio konferenciją. Savo ruožtu Turkija tikina pasitrauksianti, jei Rusija patenkins šį prašymą.

Kurdų pareigūnai siūlo kompromisą: į Sočį nusiųsti 40 delegacijos narių, atstovaujančių ne kurdų etninei grupei, o SDF kontroliuojamai teritorijai.

B.al Assado vyriausybė nerodo jokio intereso nei decentralizacijai, nei bet kokioms reformoms apskritai.

Vis dėlto kurdų pareigūnai sako esantys ryžtingai nusiteikę.

„Sputnik“ nuotr./Basharas al Assadas Sočyje
„Sputnik“ nuotr./Basharas al Assadas Sočyje

„Po viso šito negrįšime ten, kur buvome prieš 2011-uosius“, – teigė kurdų pareigūnas A.Omaras.

Kitas kurdų pareigūnas, nenorėjęs atskleisti tapatybės, sakė, kad kurdai nesilenks nei Turkijai, nei Sirijos vyriausybei.

O kol sukilėlių grupės yra susiskaldžiusios, SDF lieka paskutinė jėga, galinti lemti kokius nors pokyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius