Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijoje iš Rytų Gutos evakuoti kovotojai atvyko į Idlibą

Šimtai sukilėlių kovotojų, Sirijos režimo evakuotų iš Rytų Gutos atramos punkto, penktadienį atvyko į sukilėlių kontroliuojamą Idlibo provinciją, nurodė viena padėtį šalyje stebinti organizacija.
Sirijoje iš Rytų Gutos evakuoti kovotojai bei jų šeimos nariai
Sirijoje iš Rytų Gutos evakuoti kovotojai bei jų šeimos nariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kovotojai bei jų šeimos nariai ketvirtadienį buvo evakuoti iš sukilėlių užimto Harastos miestelio ir autobusais nuvežti į Sirijos šiaurės vakarų provinciją, sakė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Naujienų agentūros AFP reporteris, esantis provincijos šiaurėje esančioje Maret Ichvano vietovėje veikiančioje perkeltųjų asmenų stovykloje, patvirtino, kad atvyko dalis evakuotųjų.

Anot jo, kovotųjų šeimos nariai įėjo į stovyklą, tačiau pačių kovotojų į ją neįleido.

Penktadienį dar nepradėjus švisti apie 400 kovotųjų ir šimtai civilių vežantys autobusai ir greitosios pagalbos automobiliai sustojo Hamos provincijos Kalat Madiko miestelyje, sakė SOHR.

Vienas vyras pakeliui mirė nuo žaizdų, nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija, turinti platų šaltinių tinklą Sirijoje.

The AFP pranešė matęs autobusais vežamus šimtus žmonių, užplūdusius Kalat Madiką, kur jų laukė sukilėliai bei Raudonojo Pusmėnulio ir civilių gelbėtojų organizacijos „Baltieji šalmai“ nariai.

Evakuacija iš Harastos įvyko vyriausybę remiančioms pajėgoms nuo vasario 18 dienos Rytų Gutoje vykdant intensyvią antskrydžių sausumos operacijų kampaniją. Šiame regione yra paskutinis netoli Damasko esantis sukilėlių atramos punktas.

SOHR duomenimis, per šį puolimą buvo vėl užimta 80 proc. anklavo, o likusi teritorija buvo padalyta į tris nuolat mažėjančius ir skirtingų sukilėlių grupių kontroliuojamus pasipriešinimo židinius.

Evakavus sukilėlius iš Harastos, mažiausias iš šių atramos punktų gali ištuštėti, o kitos dvi grupės gali būti priverstos tartis su vyriausybe dėl panašių sąlygų.

Rytų Guta yra už minosvaidžio šūvio atstumo nuo Damasko centro, taigi, susitarimas dėl evakuacijos galėtų tapti pirmuoju svarbiu žingsniu link režimo pajėgų visos sostinės užėmimo.

Anot SOHR, per mėnesį trunkantį puolimą Rytų Gutoje žuvo per 1 500 civilių, o dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti persikelti į vyriausybės kontroliuojamas teritorijas.

Sirijos pilietinis karas pareikalavo daugiau nei 350 tūkst. gyvybių. Konfliktas prasidėjo 2011 metais, Damaskui pamėginus žiauriai numalšinti protestus prieš vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius