-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sirijoje per JAV vadovaujamos koalicijos antskrydį žuvo IS propagandos naujienų agentūros įkūrėjas

Rytų Sirijoje per JAV vadovaujamos koalicijos antskrydį buvo nukautas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) propagandos agentūros „Amaq“ įkūrėjas, trečiadienį pranešė Sirijos opozicijos aktyvistai.
IS džihadistai sugrįžo į Palmyrą
Sirijoje per JAV vadovaujamos koalicijos antskrydį žuvo IS propagandos naujienų agentūros įkūrėjas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvo pranešta, kad Rayanas Mashaalas, dar žinomas kaip Baraa Kadekas, žuvo pirmadienį per koalicijos surengtą bombardavimą IS kontroliuojamame Majadino mieste, esančiame netoli sienos su Iraku.

Keliose Sirijos aktyvistų paskyrose socialiniame tinkle „Facebook“, įskaitant ir šalies naujienų puslapį „Eye on the Homeland“, buvo paskelbta informacijos apie jo žūtį.

„R.Mashaalas buvo vienas iš „Daesh“ naujienų agentūros „Amaq“ įkūrėjų“, – pranešė „Eye on the Homeland“, vartodamas arabišką IS akronimą.

„Jis ir jo dukra žuvo per koalicijos oro smūgį Majadino mieste Deir az Zoro provincijoje“, – rašė žurnalistai.

Kol kas šios žinios nepatvirtino nei JAV vadovaujama koalicija, nei padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR)

Feisbuke taip pat išplito R.Mashaalo mirtį patvirtinanti žinutė, kurią galimai parašė žuvusiojo brolis.

Kol kas šios žinios nepatvirtino nei JAV vadovaujama koalicija, nei padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Opozicijos naujienų tinklo „Aleppo24“ vykdomasis direktorius Mohammadas Khaledas naujienų agentūrai AFP sakė, kad 31 metų R.Mashaalas, iki prisijungdamas prie IS, buvo garsus žiniasklaidos aktyvistas.

„Susipažinau su juo 2012-aisiais. Baraa (R.Mashaalas) buvo vienas iš senųjų Alepo revoliucionierių“, – teigė jis.

Pasak M.Khaledo, R.Mashaalas dirbo žiniasklaidos aktyvistu Alepe iki 2013-ųjų pabaigos, o tada jis pareiškė persikeliantis į „kalifato žemę“ IS užimtame Babo mieste.

Vėliau jis persikėlė į IS bastioną Sirijoje Raką, tačiau prie šio šiaurinio miesto prisiartinus JAV remiamoms Sirijos demokratinėms pajėgoms (SDF), prieš keturis mėnesius R.Mashaalas pabėgo į Majadiną, nurodė M.Khaledas.

„Žinojome, kad jis įkūrė tą („Amaq“) agentūrą 2014-aisiais, nes jis pakvietė prisijungti visus Alepo aktyvistus“, – sakė jis.

„Amaq“ yra IS propagandos kanalas, vadinantis save naujienų agentūra.

JAV vadovaujama koalicija rengia antskrydžius prieš IS taikinius Sirijoje nuo 2014-ųjų rugsėjo, o praėjusią savaitę ji ėmė aktyviai bombarduoti Majadino miestą.

Per savo paskyrą žinučių siuntimo programėlėje „Telegram“ ši organizacijai dažnai pirmoji paskelbia IS pranešimus, kad džihadistai prisiima atsakomybę už įvairius išpuolius visame pasaulyje.

JAV vadovaujama koalicija rengia antskrydžius prieš IS taikinius Sirijoje nuo 2014-ųjų rugsėjo, o praėjusią savaitę ji ėmė aktyviai bombarduoti Majadino miestą.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR penktadienį informavo, kad per šio miesto antskrydžius buvo nukauta mažiausiai 80 IS kovotojų giminaičių.

Nuo 2011 metų kovo, kai antivyriausybiniais protestais prasidėjo Sirijos konfliktas, jau žuvo daugiau kaip 320 tūkst. žmonių, o milijonai sirų buvo priversti palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius