Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijoje žuvo vienas iš Prancūzijos televizijos korespondentų

Sirijos Homso mieste žuvo Prancūzijos televizijos žurnalistas Gilles Jacquier, trečiadienį pranešė jo darbdavys – visuomeninis televizijos kanalas „France 2“.
Sirijoje žuvęs Prancūzijos televizijos žurnalistas Gilles Jacquier
Sirijoje žuvęs Prancūzijos televizijos žurnalistas Gilles Jacquier / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis naujienų agentūros AFP pranešimu, žurnalistas žuvo filmuodamas šiame pasipriešinimo prezidento Basharo al-Assado režimui centre vykusias demonstracijas, sprogus sviediniui, kuris krito netoli būrio žurnalistų, kurių vizitą surengė Sirijos informacijos tarnyba.

Pranešama, jog per sprogimą sužeisti dar keli žmonės, tarp jų – belgų žurnalistas, kuriam buvo sužeista akis.

Anksčiau buvo pranešta, jog žuvo du žurnalistai, vienas kurių buvo belgas, bet ši žinia vėliau nebuvo patvirtinta.

Prancūzija dėl televizijos žurnalisto mirties Sirijoje aplinkybių reikalauja pradėti tyrimą.

G.Jacquier televizijoje „France 2“ dirbo nuo 1991 metų; pelnęs daug apdovanojimų veteranas pranešinėjo iš tokių konflikto zonų kaip Irakas, Afganistanas, Kosovas, Izraelis. Pastaruoju metu jis vedė savo tinklaraštį ("Gilles Jacquier Live Blog") arabų televizijos „Al Jazeera“ tinklalapyje.

„Mes griežtai smerkiame šį šlykštų aktą“, – sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppe ir pareikalavo, kad žurnalisto žūties aplinkybės būtų ištirtos, bei priminė Sirijai, jog jos pareiga saugoti užsienio žurnalistus.

„Gilles Jacquier yra pirmas Sirijoje žuvęs užsienio žurnalistas nuo sukilimo pradžios 2011 metų kovo 15 dieną. Mes visi mintimis esame su jo šeima ir kolegomis“, – sakoma grupės pareiškime.

Jis dar sakė, jog „nedelsiant“ į Homsą išvyks prancūzų ambasadorius Damaske, bei paprašė Sirijos pareigūnų padėti kitiems asmenims, lydėjusiems reporterį, kai šis žuvo.

„Mes reikalaujame, kad tyrimas būtų atliktas ir paaiškėtų šio incidento aplinkybės“ , – pridūrė A.Juppe.

Paryžiuje įsikūrusi žiniasklaidos teisių organizacija „Žurnalistai be sienų“ (Reporters sans frontieres, RSF) taip pat pareikalavo ištirti korespondento mirties aplinkybes ir paragino Sirijoje esančius Arabų Lygos stebėtojus imtis veiksmų.

„Gilles Jacquier yra pirmas Sirijoje žuvęs užsienio žurnalistas nuo sukilimo pradžios 2011 metų kovo 15 dieną. Mes visi mintimis esame su jo šeima ir kolegomis“, – sakoma grupės pareiškime.

Žuvusio kolegos atminimą pagerbė Bertrandas Coqas, kuris 2003 metais drauge su žuvusiuoju buvo apdovanotas prestižiškiausiu žymaus žurnalisto ir rašytojo Albert'o Londres'o prizu.

„Gilles buvo nuostabus karo korespondentas“, – sakė jis ir pridūrė, kad vykdydamas užduotį Vakarų Krante 2003 metais jis buvo sužeistas kulka į petį.

Televizijos vyriausiasis redaktorius Thierry Thuillieris sakė, kad G.Jacquier buvo „vienas geriausių „France 2“ korespondentų, neeilinis žmogus“.

„Visi esame šokiruoti. Labai jo pasiilgsime“, – kalbėjo jis.

Kaip pranešė televizija, žurnalistas turėjo Sirijos valdžios išduotą leidimą dirbti Homso mieste ir galiojančią vizą, todėl galėjo rengti reportažus apie įvykius šalyje.

„Jie nedirbo po priedanga“, – sakoma televizijos pranešime.

Belgijos VRT televizijos žurnalistas Jensas Franssenas pranešė, kad Homse dirbo maždaug 15 žurnalistų, kai „netoli mūsų sprogo trys ar keturios granatos“.

Homso kovotojai dėl šio incidento kaltina valdžios pajėgas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius