Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 24 /14:33

Suimtas dėl sprogdinimo Damaske atsakingas asmuo

Sirijos pareigūnai suėmė asmenį, kuris teigia praeitą savaitę įvykdęs sprogdinimą, nusinešusį keturių aukštų saugumo pareigūnų gyvybes, antradienį pranešė viena Irano naujienų agentūra.
Įvykio vietoje
Damaskas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įtariamasis dirbo saugumo tarnybos būstinėje Damaske, kur driokstelėjo šis sprogimas, naujienų agentūra „Fars“ citavo Sirijos parlamento narį Mohammadą Zahirą Ghanoumą.

Per šį išpuolį žuvo Sirijos gynybos ministras, vienas generolas, prezidento B.al Assado svainis ir žvalgybos vadovas. Tai buvo skaudžiausias smūgis Damasko režimui, mėginančiam numalšinti šalį apėmusį ginkluotą sukilimą.

„Agentas, kuris įvykdė sprogdinimą Sirijos aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos pastate, buvo suimtas, – teigė M.Z.Ghanoumas. – Suimtasis yra darbuotojas, dirbęs tame pačiame pastate, tačiau negaliu pateikti daugiau detalių. Galbūt artimiausioje ateityje bus paskelbtas šio asmens prisipažinimas.“

Vienas saugumo šaltinis praeitą savaitę sakė naujienų agentūrai „Reuters“, kad sprogdintojas buvo vienas asmens sargybinis, kuriam buvo patikėta saugoti artimiausios B.al Assado aplinkos narius. Tuo tarpu Sirijos valstybinė televizija skelbė, kad šį išpuolį įvykdė mirtininkas.

Pasak M.Z.Ghanoumo, už šią ataką atsakingas asmuo buvo papirktas Sirijos priešų, tačiau pažymėjo, kad B.al Assado vyriausybė neleis Jungtinėms Valstijoms, Izraeliui, Turkijai arba Katarui susilpninti šalies saugumo.

Sirijos prezidento dienos suskaičiuotos

Arabų Lygos vadovas pareiškė, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybė nebegali ilgai išsilaikyti ir kad jos dienos suskaičiuotos, duodamas interviu, kurį antradienį paskelbė arabų pasaulio dienraštis „al Hayat“.

Kalbėdamas po Arabų Lygos susitikimo, per kurį B.al Assadas buvo paragintas atsistatydinti, jos generalinis sekretorius Nabilas al Arabi taip pat sakė, kad laikas kalboms apie politines reformas Damaske baigėsi.

„Dabar kalbama ne apie politinę reformą, o apie valdžios perdavimą“, – pažymėjo jis.

Arabų Lygos ministrai, sekmadienį susirinkę Dohoje, paragino B.al Assadą atsisakyti valdžios, žadėdami, kad tokiu atveju jų organizacija padėtų saugiai išvykti Sirijos vadovui ir jo šeimai.

Paklaustas, kiek dar gali išsilaikyti B.al Assado administracija, N.al Arabi atsakė „al Hayat“: „Negaliu apibrėžti laikotarpio, tačiau režimas negalės ilgai išsilaikyti.“

N.al Arabi pridūrė, kad pagal sekmadienį priimtą Arabų Lygos rezoliuciją jis artimiausiu laiku apsilankys Kinijoje ir Rusijoje kartu su Kataro premjeru šeichu Hamadu bin Jassimu al Thani, pirmininkaujančiu Arabų Lygos komitetui Sirijos reikalams.

Kinija ir Rusija pasinaudojo veto teise Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje, tris kartus blokuodamos rezoliucijas, kuriomis buvo siekiama padidinti spaudimą B.al Assadui ir sustabdyti konfliktą Sirijoje.

„Mūsų aiški ir atvira žinia rusams – jog jų priimtas sprendimas vetuoti laikomas prieštaraujančiu arabų interesams. Tikimės šio klausimo peržiūrėjimo, ypač žinant, kad dabartinio Sirijos režimo dienos suskaičiuotos“, – nurodė Arabų Lygos vadovas.

N.al Arabi taip pat paragino Sirijos opoziciją susivienyti ir suformuoti laikinąją vyriausybę.

Tuo tarpu urkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad sukilimas prieš Sirijos prezidento B.al Assado režimą yra „labiau nei bet kada priartėjęs prie pergalės“, taip pat perspėjo, jog Ankara griežtai reaguotų į bet kokius priešiškus Damasko veiksmus.

Turkija ragino B.al Assadą atsistatydinti, nes jis neįsiklausė į raginimus imtis reformų.

Ši šalis taip pat suteikia prieglobstį Sirijos sukilėliams, o į Turkiją pasitraukė dešimtys tūkstančių sirų pabėgėlių.

Įtampa tarp abiejų valstybių, kurios anksčiau palaikė draugiškus santykius, smarkiai padidėjo praeitą mėnesį, kai Sirijos priešlėktuvinė gynyba numušė vieną Turkijos naikintuvą.

Vėliau Ankara demonstravo karingesnę poziciją, dislokuodama priešlėktuvines raketas prie abiejų šalių sienos ir siųsdama savo naikintuvus, kai prie Turkijos teritorijos priartėdavo Sirijos orlaiviai.

„Tikime, kad Sirijos žmonės labiau nei bet kada priartėję prie pergalės“, – valstybinė Anatolijos naujienų agentūra citavo R.T.Erdogano pasisakymą per pirmadienį surengtą vakarienę su ambasadoriais Ankaroje.

Turkijos premjeras taip pat kritikavo žlungantį taikos planą, pasiūlytą tarptautinio pasiuntinio Kofi Annano, kai Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba penktadienį balsavo už tarptautinių stebėtojų misijos Sirijoje mandato pratęsimą dar 30 dienų.

„Dabartinio pavidalo Annano planas, kurį geranoriškai palaikė tarptautinė bendruomenė, įskaitant Turkiją, tapo Al Assado režimo išnaudojamu įrankiu. Tarptautinė bendruomenė privalo prisiimti didesnę atsakomybę, atsižvelgdama į besiklostančią padėtį“, – pažymėjo jis.

R.T.Erdoganas taip pat dar kartą perspėjo Siriją, ragindamas atsižvelgti į griežtą Turkijos reakciją dėl birželio 22 dieną įvykusio incidento, kai Damasko pajėgos numušė Turkijos karinį žvalgybos lėktuvą netoli Sirijos krantų.

„Jeigu Sirijos režimas nepasimokys iš šių įvykių ir tęs savo priešišką elgesį, Turkija nedels deramai atsilyginti“, – nurodė premjeras.

Tuo tarpu Sirija teigia, kad naikintuvą F-4 numušė gindamasi ir nežinodama, kad šis lėktuvas, įskridęs į šalies oro erdvę dideliu greičiu ir mažame aukštyje, priklausė Turkijai.

Ankara teigia, kad jos lėktuvas į Sirijos oro erdvę buvo įskridęs atsitiktinai ir trumpam, taip pat tvirtina, kad šis naikintuvas buvo numuštas raketa be jokio perspėjimo, skrisdamas virš tarptautinių vandenų netoli Sirijos krantų.

Sutiktų, kad valdžios perdavimui vadovautų Damasko režimo veikėjas

Sirijos opozicija sutiktų, kad valdžios perdavimo procesui laikinai vadovautų kuris nors Damasko režimo narys – su sąlyga, kad prezidentas B.al Assadas paliktų savo postą, antradienį pareiškė Sirijos nacionalinė taryba (SNT).

„Sutiktume su Al Assado pasitraukimu ir jo įgaliojimų perdavimu kuriam nors režimo veikėjui, kuris vadovautų pereinamuoju laikotarpiu, kaip įvyko Jemene“, – SNT atstovas George'as Sabra sakė naujienų agentūrai AFP.

Paklaustas, kuris režimo veikėjas galėtų vadovauti pereinamajam procesui, G.Sabra atsakė: „Sirija turi patriotiškų veikėjų tiek režime, tiek tarp karininkų Sirijos armijoje, kurie galėtų imtis tokio vaidmens“, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Anksčiau šiais metais Arabų Lyga raginos B.al Assadą perduoti valdžią savo pavaduotojui ir atverti kelią nacionalinės vienybės vyriausybei. Su panašiu planu anksčiau buvo sutikęs Jemeno prezidentas Ali Abdullah Salehas, kurio šalį daugelį mėnesių krėtė protestais prieš režimą.

Nuo 1978 metų Jemenui vadovavęs A.A.Salehas atsistatydino vasarį po daugelį mėnesių trukusių kruvinų neramumų. Jis perdavė valdžią viceprezidentui Abdrabuhui Mansurui Hadi pagal susitarimą, kurį palaikė Persijos įlankos arabų šalys.

Tačiau Sirijos režimas iki šiol atmesdavo visus Arabų Lygos raginimus vykdyti valdžios perdavimo planą, pagal kurį B.al Assadas turėtų atsistatydinti.

Alepo mieste per maištą kalėjime žuvo aštuoni žmonės

Aštuoni žmonės žuvo praeitą naktį per maištą kalėjime Sirijos antrajame didžiausiame mieste Alepe, antradienį pranešė opozicinė Sirijos nacionalinė taryba (SNT).

Saugumo pajėgos „pradėjo šaudyti kulkomis ir leido ašarines dujas prieš suimtuosius Alepo centriniame kalėjime, reaguodamos į kalinių surengtą taikų sėdimąjį protestą dėl didelio neteisingumo, kurio aukomis jie tapo, – sakoma SNT pranešime. – Aštuoni žmonės tapo kankiniais, o kalėjime kilo gaisras.“

SNT nurodė, kad režimo pajėgos liepsnojantį kalėjimą apšaudė iš sraigtasparnių, todėl į jį negalėjo patekti gelbėtojai.

Šis kalinių maištas Sirijoje buvo jau antras per trumpesnį nei savaitės laikotarpį. Anksčiau panašus incidentas įvyko pietinio Homso miesto centriniame kalėjime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius