Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos armija skelbia atsiėmusi svarbų miestą šalies šiaurės vakaruose

Sirijos vyriausybinės pajėgos trečiadienį atkovojo iš džihadistų ir jų sąjungininkų strategiškai svarbų miestą šalies šiaurės vakaruose, taip suduodamos dar vieną smūgį paskutiniam svarbiam opozicijos bastionui.
Sirijos kariai
Sirijos kariai/Asociatyvinė nuotr. / „Scanpix“/AP nuotr.

Maarat an Numano miestas, buvęs antivyriausybinių protestų centras, po mėnesius trukusio bombardavimo virtęs miestu-vaiduokliu, yra prie svarbaus greitkelio M5, jungiančio Damaską su antruoju pagal dydį Sirijos miestu Alepu.

Vyriausybė jau seniai siekė susigrąžinti šio kelio kontrolę, vildamasi atgaivinti kone devynerius metus trunkančio karo nuniokotą ekonomiką.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

„Mūsų pajėgoms per pastarąsias kelias dienas pavyko nuslopinti terorizmą daugelyje kaimų ir miestų“, įskaitant Maarat an Numaną, sakė armijos atstovas.

2011 metais Maarat an Numanas buvo tarp pirmųjų miestų Idlibo provincijoje, sukilusių prieš vyriausybę Damaske.

Kitais metais jį užėmė sukilėliai, kovojantys su prezidento Basharo al Assado valdymu.

Tai dar vienas miestas, šiemet kritęs per Rusijos remiamą puolimą Idlibo regione.

Šiame regione, kur yra maždaug 3 mln. žmonių, dominuoja aljanso „Hayat Tahrir al Sham“ džihadistai ir juos remiantys sukilėliai.

Pastaraisiais mėnesiais dėl vyriausybinių pajėgų puolimo provincijos pietuose dešimtys tūkstančių civilių bėgo į šiaurę, Turkijos sienos link.

Nuo gruodžio mėnesio dėl smurto savo namus Sirijos šiaurės vakaruose turėjo palikti maždaug 358 tūkst. žmonių, nurodo Jungtinės Tautos.

Rajonuose į šiaurę nuo Maarat an Numano režimo sąjungininkės Rusijos bombardavimas pastarosiomis dienomis sukėlė naują pabėgėlių bangą; šimtai transporto priemonių važiuoja prie sienos su Turkija, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) ir naujienų agentūros AFP korespondentai.

„Išvalyti Sirijos žemę“

Pagalbos organizacijos perspėjo, kad naujausias smurtas dar labiau didina didžiausią šio pilietinio karo humanitarinę katastrofą.

Vyriausybinės pajėgos, kurios dabar kontroliuoja maždaug 70 proc. Sirijos teritorijos, ne kartą žadėjo atsiimti visą šalį, įskaitant Idlibą.

Atkovojusi Maarat an Numaną, Sirijos armija siekia „surasti visas likusias ginkluotų teroristų grupes, kol Sirijos žemė bus išvalyta nuo terorizmo“, sakė atstovas.

Trečiadienį armija tikrina miestą ieškodama apgaulingų minų ir nesprogusių sprogmenų, pranešė SOHR. Nurodoma, kad visi sukilėliai buvo nukauti arba pasitraukė.

Kažkada Maarat an Numanas buvo protestų prieš B.al Assadą epicentras, pritraukdavęs minias iš aplinkinių kaimų.

Mieste taip pat yra romėnų ir Bizantijos laikų mozaikų muziejus, kurį savanoriai per karą bandė apsaugoti smėlio maišais.

Sukilėliai vis dar kontroliuoja daugiau kaip pusę Idlibo provincijos ir kai kurias kaimyninių Alepo bei Latakijos provincijų dalis.

Kovos tarp vyriausybinių pajėgų ir sukilėlių trečiadienį taip pat tęsėsi Alepo provincijos pietuose, pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR.

Į šiaurę nuo Maarat an Numano fronto linija buvo nustumta per 10 km nuo Sarakibo miesto – kitos stotelės prie greitkelio M5, sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Per Sirijos pilietinį karą jau žuvo daugiau kaip 380 tūkst. žmonių, o savo namus turėjo palikti daugiau kaip pusė šalies gyventojų. Karas 2011 metais prasidėjo brutaliu antivyriausybinių protestų slopinimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius