-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos kaimas tapo džihadistų turistine Meka: jokių kovų, puikus oras, maistas ir galimybė laisvai vaikštinėti su ginklais

Sirija radikaliesiems islamistams šiuo metu atrodo tarsi svajonių šalis, o Atmecho kaimelis, kuriame susirinkę tūkstančiai džihadistų iš viso pasaulio – tokia bendraminčių susitelkimo vieta, iš kurios net nesinori išvykti, skelbia „Der Spiegel“. „Pigi nakvynė, geras oras ir maistas, galima laisvai vaikštinėti su ginklais ir, jeigu pasiseks, įmanoma susirasti ir žmoną“, – tokią žinią radikalieji islamistai iš šio miestelio skleidžia „Skype“ pagalba iš čia įsikūrusių interneto kavinių.
Džiugiai nusiteikę islamistai iš Irako vyksta į Siriją
Džiugiai nusiteikę islamistai iš Irako vyksta į Siriją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atmecho kaimelis Sirijoje gali atrodyti tarsi kino juostų apie „al Qaeda“ filmavimo aikštelė. Ką tik atvažiavę radikalūs islamistai nešasi lagaminus ir ieško savo grupuočių atstovų, čia galima išvysti atvykėlių iš Azijos ir Afrikos, ilgaplaukių tradiciniais afganistanietiškais drabužiais su automatais „AK-47“. Prie palapinės, kurioje prekiaujama kebabais, vienas vyras sako: „Tebūnie pašlovintas Alachas, broli, tačiau aš prašiau kečupo“. Čia galima išgirsti rusų, azerbaidžaniečių, arabų kalbas. 

Anksčiau šis kaimelis, įsikūręs netoli Turkijos sienos, buvo kontrabandininkų lizdu, tačiau dabar tapo džihado turistų iš viso pasaulio Meka. Teigiama, kad čia – didžiausia radikaliųjų islamistų kolonija visoje Sirijoje. Paradoksalu tai, kad ši vietovė – viena ramiausių šalyje. Tačiau galbūt būtent dėl to ir pasirinktas šis kaimas, iš kurio išvykti atvykėliai visiškai neskuba. 

Čia veikia puikus Turkijos kompanijų mobilusis ryšys, gausu pakistanietiškų, afganistanietiškų prekių, suvenyrų (tarkime, kepuraičių su užrašu „al Qaeda“), kompaktinių diskų su kovingom arabiškom dainom. Čia atsidaro vis nauji restoranai, o kompanija „International Contacts“ rezervuoja lėktuvų bilietus, keičia užsienio valiutą.

Klesti interneto kavinių verslas

Nuo birželio šiame kaime atsidarė jau trečia interneto kavinė – paklausa joms didelė, mat džihadistai nori bendrauti su namie likusiais giminėmis ir bičiuliais. Vienos iš pirmųjų interneto kavinių savininkas kompiuterių užsklandose patalpino „al Qaeda“ vėliavą. Tai jam puikiai padėjo konkurencinėje kovoje su kitomis kavinėmis. 

Prie palapinės, kurioje prekiaujama kebabais, vienas vyras sako: „Tebūnie pašlovintas Alachas, broli, tačiau aš prašiau kečupo“

Kavinėje jos lankytojai „Skype“ pagalba praneša namiškiams, kokia rojaus vieta yra Atmechas – pigi nakvynė, geras oras ir maistas, galima laisvai vaikštinėti su ginklais ir, jeigu pasiseks, įmanoma susirasti ir žmoną. 

Vakarais kaimelyje netyla kompiuterinio žaidimo „Counter-Strike“ garsai – tai mėgstamas islamistų laisvalaikio leidimo būdas. Atmecho kaime šventasis islamistų karas panašus į spektaklį, ir kiekvienas gali įsivaizduoti esąs jo dalimi, nekeldamas savo gyvybei jokio pavojaus. 

Vietos verslininkai džiaugiasi islamistais klientais. Mobiliaisiais telefonais prekiaujantis siras pasakoja: „Vienas žmogus iš Dagestano reguliariai ateina čia. Iš pradžių jis nusipirko „Samsung Galaxy“, vėliau įsigijo „iPad“, o paskui ir naujausią „Samsung Galaxy“ modelį. Jis čia išleido apie tūkstantį dolerių“. 

Sukilėlius erzina atvykėlių elgesys

Tačiau toks atvykėlių elgesys patinka ne visiems. Vienas sukilėlių armijos atstovas susierzinęs sako: „Jeigu jie atvyko čia kariauti, tuomet frontas yra štai ten“. Ir rodo ranka tolyn į rytus. 

Atmecho kaimas yra tranzitinis džihadistų kelionės maršruto taškas. Jie paprastai atvyksta lėktuvais į Turkiją, Chatajaus mieste esantį oro uostą. Čia jų keliai išsiskiria, tačiau nemažai islamistų linkę kurį laiką praleisti  šiame „džihadistų Disneilende“. Nors sukilėliai vienijasi kovai prieš Basharo al Assado režimą su džihadistais, nemažai jų kreivai žiūri į atvykėlius. Sukilėliai baiminasi, kad vėliau šie gali savo ginklus nukreipti ir į juos arba iš Sirijos planuoti teroro aktus kitose valstybėse. 

Buvęs Sirijos oro pajėgų pulkininkas Hassanas Hamada sako: „Mes tikimės, kad džihadistai pasitrauks po to, kai Sirijos prezidentas bus nuverstas“. 

Kuomet kovotojų iš užsienio klausiama apie jų planus, šie dažniausiai sako, kad Sirija tėra vienas iš etapų. „Iš pradžių džihadas bus čia – tol, kol mes nugalėsime! Vėliau mes išvaduosime Iraką, Libaną ir Palestiną“, – sako jaunas arabas iš Jungtinės Karalystės. Nors Izraelis taip pat laikomas radikaliųjų islamistų priešu, tačiau sunitai kovotojai sako, kad dabar jų didžiausias priešas – šiitai. 

Tiesa, nors ir turėdami bendrą priešą, džihadistai nėra vieningi. Štai ir Atmecho mieste veikia bent penkios skirtingos džihadistų grupuotės. Šios grupuotės konkuruoja dėl įtakos, ginčijasi, kuri iš jų yra stipresnė, o dalis radikaliųjų islamistų, įsiplieskus nesutarimams, netgi išvis išvyko iš Sirijos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius