Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 08 /14:50

Sirijos kariuomenė užėmė svarbų miestą kelyje į Idlibą

Sirijos kariuomenė šeštadienį užėmė strategiškai svarbų šiaurės vakarinį Sarakibo miestą per jau kelias savaites vykdomą puolimą prieš Idlibą, paskutiniąją didelę sukilėlių tvirtovę šalyje.
Sirijos kariai
Sirijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kariuomenės daliniai dabar visiškai kontroliuoja Sarakibo miestą“, – pranešė valstybinė televizija, parodžiusi vaizdo reportažą, kuriame matyti miesto gatvės, ištuštėjusios po kelias savaites vykdytų bombardavimų.

Pranešime sakoma, kad Sirijos kariai tikrina užimtas teritorijas, ieškodami minų ir sprogmenų, paliktų džihadistų ir juos remiančių sukilėlių.

Sarakibas yra antras svarbių kelių kertamas miestas, vyriausybė pajėgų užimtas per pastarąsias dvi savaites. Praeitą mėnesį sukilėliai buvo išstumti iš Maarat al Numano.

Po kelias savaites vykdytų intensyvių aviacijos smūgių ir antžeminių pajėgų puolimo Idlibo provincijoje ištuštėjo ištisi miestai, šimtai tūkstančių žmonių persikėlė į kitas vietas.

Jungtinių Tautų žmonės, kad nuo gruodžio dėl smurto kitur turėjo pasitraukti 586 tūkst. žmonių. Tuo metu Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad per šį puolimą žuvo daugiau kaip 300 civilių.

Sarakibas yra strategiškai svarbus vyriausybės pajėgoms, siekiančioms susigrąžinti šį miestą kertančių dviejų svarbių kelių kontrolę.

Greitkelis M5 jungia sostinę su antruoju pagal dydį Sirijos miestu Alepu. Šis kelias, prasidedantis nuo Jordanijos sienos pietuose, yra ilgiausia automagistralė Sirijoje.

SOHR penktadienį pranešė, kad vyriausybės pajėgos kontroliuoja visą M5 ruožą Idlibo provincijoje.

Dabar sukilėlių rankose tebėra tik 30 km šio kelio atkarpa kaimyninėje Alepo provincijoje.

Sarakibą taip pat kerta pagrindinė Idlibo provincijoje rytų ir vakarų kryptimi nutiesta automagistralė M4, jungianti Alepą su Latakijos uostamiesčiu, kuris yra vyriausybės tvirtovė.

Po virtinės pergalių, iškovotų nuo Rusijos įsikišimo į Sirijos konfliktą 2015 metais, Damasko vyriausybė dabar kontroliuoja daugiau kaip 70 proc. šalies teritorijos.

Per šį konfliktą, prasidėjusį 2011 metais, žuvo jau daugiau kaip 380 tūkst. žmonių.

Turkija pareiškė esanti pajėgi apsaugoti savo karinius postus Sirijos Idlibo regione

Turkija šeštadienį pagrasino reaguoti, jei bus mėginama atakuoti jos karinius postus paskutiniame Sirijos opozicijos bastione Idlibe, kai penktadienį Damaskui ištikimos pajėgos apsupo tris iš jų.

Pagal susitarimą su Rusija – pagrindine sirų prezidento Basharo al Assado režimo sąjungininke – Turkija Idlibe įsteigė 12 stebėjimo postų, kad būtų išvengta Sirijos vyriausybės pajėgų puolimo.

Turkija šią savaitę išsiuntė beveik 150 transporto priemonių koloną, specialiųjų pajėgų karių ir šaudmenų, kad sustiprintų minėtus postus.

Penktadienį pareigūnai pranešė, kad tris postus apsupo režimo pajėgos.

„Mūsų stebėjimo postai Idlibe vykdo savo pareigas ir yra pajėgūs apsiginti, turėdami ginklų ir įrangos“, – per tviterį parašė Turkijos gynybos ministerija.

„Naujo puolimo atveju tinkamai ir galingai atsakysime, remdamiesi teise gintis“, – pridūrė ministerija.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paskelbė Sirijai ultimatumą atitraukti pajėgas nuo karinių stebėjimo postų iki vasario pabaigos, pirmadienį nuo režimo pajėgų ugnies žuvus 8 turkams.

Mirtini susirėmimai supykdė Turkiją, kuri paragino Maskvą paspausti režimą nutraukti puolimą.

Rusijos delegacija šeštadienį turėtų tartis su Turkijos pareigūnais dėl padėties Idlibe.

Turkija ir Rusija pastaraisiais metais glaudžiai bendradarbiavo spręsdamos padėtį Idlibe, nepaisant to, kad atstovauja priešingoms konflikto pusėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius