Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos konfliktas per aštuonerius metus pareikalavo 370 tūkst. gyvybių

Sirijos konfliktas per aštuonerius metus pareikalavo 370 tūkst. žmonių, įskaitant 112 tūkst. civilių, gyvybių, penktadienį paskelbė viena padėtį šalyje stebinti organizacija.
Mirštantį „Islamo valstybės“ kalifatą palieka paskutiniai žmonės
Mirštantį „Islamo valstybės“ kalifatą palieka paskutiniai žmonės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios ir platų šaltinių tinklą Sirijoje turinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), tarp aukų yra daugiau kaip 21 tūkst. vaikų ir 13 tūkst. moterų.

Konfliktas įsiplieskė 2011 metų kovo 15-ąją kilus precedento neturintiems antivyriausybiniams protestams.

Vėliau demonstracijos išplito po visą Siriją ir buvo žiauriai numalšintos valdančiojo režimo. Neramumai galiausiai peraugo į kelių frontų ginkluotą konfliktą, į kurį įsivėlusios tiek užsienio jėgos, tiek kovotojų grupuotės.

Remiantis ankstesniais, rugsėjį paskelbtais, SOHR skaičiais, žuvusiųjų buvo 360 tūkstančių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirija

Pagal vėliausią organizacijos statistiką, per karą žuvo 125 tūkst. Sirijos karių ir provyriausybinių kovotojų, taip pat 67 tūkst. kovotojų, įskaitant sirų sukilėlius ir kurdus.

Dar 66 tūkst. žuvusiųjų yra džihadistai, daugiausiai iš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ir grupuotės „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kuriose dominuoja kovotojai, anksčiau priklausę teroristų tinklo „al Qaeda“ buvusiai atšakai Sirijoje.

Šalį draskantis konfliktas privertė palikti namus maždaug 13 mln. sirų. Be to, Sirija patyrė milijardų JAV dolerių vertės materialinę žalą.

Nors Rusijos ir Irano palaikomas sirų prezidentas Basharas al Assadas laimėjo kovą už politinį išlikimą, jo šalis yra suskaldyta ir nuskurdusi.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Basharas al Assadas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Basharas al Assadas

Padedamas Rusijos iš sukilėlių atkovojęs didžiąją dalį jų kontroliuotų teritorijų B.al Assadas dabar valdo beveik du trečdalius Sirijos.

Kaip bebūtų, vyriausybei kol kas nepavyko užimti daugelio svarbių rajonų, tokių kaip kurdų kovotojų kontroliuojamas naftos turtingas šiaurės vakarų ruožas.

Vašingtonas palaiko sukilėlių Sirijos demokratines jėgas (SDF), vadovaujančias į pabaigą einančiai kampanijai prieš IS pozicijas netoli Irako sienos.

HTS kontroliuojamame Sirijos šiaurės vakariniame Idlibe šiuo metu galioja galioja Ankaros ir Maskvos paskelbtos paliaubos, per kurias šioje provincijoje Turkija dislokavo savo pajėgų.

Paskaičiuota, kad dėl pilietinio karo Sirijos ekonomika sugrįžo į prieš tris dešimtmečius buvusį lygį. Be to, buvo sunaikinta kone visa infrastruktūra ir paralyžiuota elektros energijos ir naftos gamyba.

Vis tik B.al Assadas perėmė svarbių prekybos arterijų kontrolę ir ėmėsi atsargių pirmųjų žingsnių sugrįžimo į Arabų pasaulio diplomatinę sceną link.

Kelios valstybės jau paragino leisti Sirijai iš naujo integruotis į Arabų šalių lygą. Damasko narystė šioje organizacijoje buvo įšaldyta 2011 metais, pradėjus augti sukilimo aukų skaičiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius