Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos opozicija prašo karinės intervencijos

Opozicinė Sirijos nacionalinė taryba (SNT) šeštadienį atnaujino savo raginimą Jungtinėms Tautoms (JT) surengti karinę intervenciją į šią šalį, kad būtų sustabdyti prezidento Basharo al Assado režimo nusikaltimai.
Sugriauti namai
Sugriauti namai Homse / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vėl raginame JT Saugumo Tarybą kuo skubiau veikti ir kariniu požiūriu įsikišti, kad baigtųsi nusikaltimai, kuriuos šis kruvinas režimas vykdo prieš neginkluotus Sirijos žmones“, – sakoma opozicijos pareiškime, kuris buvo gautas Beirute.

SNT taip pat paskelbė, kad vyriausybinės pajėgos šeštadienį įžengė į Homso rajoną Bajadą ir kad „gatvės ir namai yra pilni kankinių kūnų, o sugriovimo mastas yra siaubingas“.

Pajėgos šį Sirijos centriniame regione esantį miestą bombarduoja nuo metų pradžios, siekdamos atgauti sukilėlių kontroliuojamus rajonus.

Sirijoje per 13 mėnesių trunkantį sukilimą prieš B.al Assadą, JT duomenimis, žuvo gerokai daugiau nei 9 tūkst. žmonių.

SNT paprašė sekmadienį atvykusius JT stebėtojus nedelsiant vykti į Homsą ir „pabandyti sustabdyti režimo nusikaltimus“.

Stebėtojai sako, kad nuo balandžio 12 dienos, kai įsigaliojo vyriausybės ir sukilėlių netvirtos paliaubos, šalyje jau žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

JT stebėtojai Sirijoje atvyko į apšaudomą Homso miestą

JT ugnies nutraukimo stebėtojų komanda Sirijoje atvyko į apšaudomą Homso miestą ir susitiko su jo gubernatoriumi, šeštadienį pranešė Sirijos valstybinė naujienų agentūra ir JT atstovas.

„Stebėtojų komanda buvo nusiųsta į Homsą ir susitiko su gubernatoriumi, – sakė JT atstovas Khaledas al Masri. – Dabar jie lankosi miesto rajonuose.“

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA patvirtino šį pranešimą.

Prieš tai pranešta, kad JT Saugumo Taryba pasiekė preliminarų susitarimą dėl rezoliucijos nusiųsti į Siriją 300 ugnies nutraukimo stebėtojų pajėgas, o balsavimas šiuo klausimu gali įvykti jau šeštadienį.

Rusijos ambasadorius JT paragino „vieningai balsuoti“ už šį tekstą, kurio parengimui vadovavo jo šalis. Tačiau JAV ambasadorė Susan Rice užsiminė, kad balsavimo baigtis nėra užtikrinta, nes Vakarų vyriausybės dar sprendžia, ar sąlygos tokioms pajėgoms yra pakankamai griežtos.

Per derybas dėl JT rezoliucijos buvo pasistengta viename tekste suderinti Rusijos ir Europos projektus. Pagal galutinį pasiūlymą JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas turėtų įvertinti, ar pakankamai saugu nusiųsti į Siriją neginkluotus karinius stebėtojus ir civilinius ekspertus.

Taryba pritarė pirmosios 30 stebėtojų misijos nusiuntimui, ir septyni stebėtojai jau yra Sirijoje, kur per 13 mėnesių trunkantį sukilimą prieš B.al Assadą, JT duomenimis, žuvo gerokai daugiau nei 9 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius