-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 06 /14:41

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas savo kalba sukėlė masinę gerbėjų euforiją, o Vakarų politikus išvadino „lėlėmis“

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sekmadienį sakydamas pirmą per septynis mėnesius viešą kalbą, pareiškė, kad jo vyriausybė „nerado partnerių“ politiniam metus ir devynis mėnesius trunkančios krizės sprendimui.
Basharas al Assadas
Basharas al Assadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vien todėl, kad neradome partnerio, dar nereiškia, kad nesame suinteresuoti politiniu sprendimu, ... (tai reiškia), kad neradome partnerio“, – sakė prezidentas, kurio žodžiai nacionalinėje operoje Damaske buvo palydėti garsiais plojimais.

Prezidentas sakė, kad konfliktas vyksta ne tarp vyriausybės ir opozicijos, o tarp „šalies ir jos priešų“.

„Viena yra tikra: kad tie, su kuriais šiandien susiduriame, ... neša “al Qaeda„ ideologiją“, – sakė B.al Assadas, kuris pakartojo ankstesnius teiginius, kad už sukilimo jo šalyje stovi „užsienio teroristai“.

„Yra tokių, kurie siekia suskaldyti Siriją ir ją susilpninti. Tačiau Sirija yra stipresnė, ... liks suvereni ... ir tai liūdina Vakarus“, – sakė B.al Assadas.

Su reta kalba Sirijos vadovas kreipėsi tokiu metu, kai palei Turkijos sieną dislokuojamos amerikiečių raketos „Patriot“, kurios, pasak JAV kariškių, turi padėti Turkijai apsiginti nuo bet kokios grėsmės iš Sirijos, kur vyksta pilietinis karas.

Praėjusį kartą B.al Assadas viešai kalbėjo birželio 3 dieną, kai Damaske kreipėsi į parlamentą.

Lapkričio mėnesį jis davė interviu Rusijos televizijai, kuriame atmetė pasiūlymus išvykti į užsienį ir pareiškė, kad „gyvens ir mirs“ Sirijoje.

Nuo to laiko jis nekomentavo konflikto, kuris drasko jo šalį ir nuo sukilimo prieš režimą pradžios 2011 metų kovą, Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, jau pareikalavo mažiausiai 60 tūkst. žmonių gyvybių.

Tačiau sekmadienio kalba jis pademonstravo kovingumą ir kreipėsi į visus sirus ragindamas susiburti ir drauge ginti šalį.

„Kiekvienas privalo ją ginti ... Ataka prieš visą šalį ... Kiekvienas pilietis, kuris supranta ... ir atsisako prisidėti prie sprendimų, stumia šalį atgal“, – sakė B.al Assadas.

Prezidentas, kurį dažnai pertraukdavo skanduotės „Su savo siela, savo krauju aukojame save tau, o, Basharai“, taip pat sakė, kad bet kokie pokyčiai turi ateiti konstitucinėmis priemonėmis, ir ragino pradėti dialogą, kai tik baigsis mūšiai.

Jis apkaltino užsienio galias kišantis į Sirijos konfliktą.

„Regiono ir tarptautinės (bendrijos) šalys privalo liautis finansavusios tuos ginkluotus vyrus, kad iš namų išvaryti žmonės galėtų grįžti, ... kai tik mūsų karinės operacijos liausis“, – sakė jis.

Prezidento kalboje nuskambėjo pašaipa, kad jam tenka dėrėtis „lėlėmis“. Politikas teigė, kad taikos iniciatyvos turi kilti iš pačios Sirijos.

Pasibaigus kalbai kilo didžiulės ovacijos ir psichozė. Minia puolė į sceną, daugelis aktyvistų norėjo bent prisiliesti prie prezidento ar paspausti jam ranką.

VIDEO: Syria's Assad addresses the nation

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius