-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos režimas kaltas dėl masinių žudynių

Trys buvę tarptautiniai prokurorai savo ataskaitoje, kurią parengti užsakė Sirijos sukilėlius remiantis Kataras, apkaltino Damaską dėl didžiulio masto žudynių ir kankinimų, pirmadienį pranešė britų dienraštis „The Guardian“ ir JAV televizija CNN.
Homso mieste sugriauti pastatai
Homso mieste sugriauti pastatai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ataskaita, kurią galima rasti „The Guardian“ ir CNN interneto svetainėse, paremta nepatikrintais vieno dezertyro liudijimais ir iš jo gautomis nuotraukomis.

Šaltinio tapatybė saugumo sumetimais neatskleidžiama.

Ši ataskaita paskelbta likus dienai iki taikos derybų Šveicarijoje, kurių metu bus ieškoma būdų užbaigti kruviną pilietinį karą Sirijoje.

Informatorius, kuris pristatomas kaip fotografas, dezertyravęs iš Sirijos karo, policijos, teismo ekspertams, pasamdytiems Katarui atstovaujančios Londono advokatų kontoros, pateikė apie 55 tūkst. skaitmeninių nuotraukų su 11 tūkst. negyvų kalinių

Informatorius, kuris pristatomas kaip fotografas, dezertyravęs iš Sirijos karo, policijos, teismo ekspertams, pasamdytiems Katarui atstovaujančios Londono advokatų kontoros, pateikė apie 55 tūkst. skaitmeninių nuotraukų su 11 tūkst. negyvų kalinių.

Šaltinio teigimu, jie mirė nelaisvėje, o po to buvo atvežti į karinę ligoninę ir čia nufotografuoti.

„Apskritai esama įrodymų, kad nemažai mirusiųjų buvo išsekę, kai kurie buvo surišti ir/ar mušti daiktais, panašiais į strypą“, – rašoma ataskaitoje.

Pasak 31 puslapio ataskaitos, kai kuriems mirusiems kaliniams buvo išdurtos akys, ant jų kūnų matyti smaugimo ir elektrošoko žymės.

Ataskaitą parengė buvęs Tarptautinio karo nusikaltimų tribunolo Siera Leonei vyriausiasis prokuroras Desmondas de Silva, Geoffrey Nice'as, kuris buvo pagrindinis kaltintojas buvusio Jugoslavijos prezidento Slobodano Miloševičiaus teismo procese, bei Davidas Crane'as, pareiškęs kaltinimus buvusiam Liberijos prezidentui Charlesui Taylorui.

D.de Silva laikraščiui „The Guardian“ sakė, jog pateikti įkalčiai neginčijamai įrodo, kad prezidento Basharo al-Assado režimas vykdė masines žudynes.

Sunitiškas Kataras yra ištikimas sukilėlių, kurie 2011-aisiais stojo į kovą su B.al-Assado režimu, remiamu šiitiško Irano, šalininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius