-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos sukilėliai šaukia protestus dėl Turkijos „susitaikymo“ pasiūlymo

Sukilėlių kontroliuojamame šiauriniame Sirijos regione penktadienį šaukiami masiniai protestai dėl Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu pasiūlymo Sirijos vyriausybei ir opozicijai taikytis.
Damasko oro uostas
Damasko oro uostas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Turkija Sirija

„Turime kažkaip priversti opoziciją ir režimą Sirijoje susitaikyti. Antraip ilgalaikės taikos nebus, visuomet tai sakome“, – ketvirtadienį diplomatams kalbėjo M.Cavusoglu.

Jo komentaras, kuriuo, kaip atrodo, švelninamas Ankaros priešiškumas Damasko režimui, išprovokavo raginimus svarbiuose Turkijos pajėgų ir jų šalininkų kontroliuojamuose miestuose protestuoti po šio penktadienio maldų. Tarp šių miestų būtų al Babas, Afrinas ir Džarabulusas.

Idlibe, kurį kontroliuoja „Hayat Tahrir al Sham“ ir kitos sukilėlių grupės, skelbiami panašūs raginimai rinktis prie sienos su Turkija perėjų.

Kai kur praėjusią naktį jau prasidėjo nedideli protestai. Al Babe dešimtys susirinkusių žmonių laikė užrašus su opozicijos šūkiais ir skandavo prieš Turkiją.

Kai kurie demonstrantai sudegino Turkijos vėliavą, kiti nuleido mieste iškeltas Turkijos vėliavas, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Dešimtys kitų protestuotojų susirinko prie Bab al Salamos sienos perėjos; daugelis jų skandavo „Geriau mirtis nei pažeminimas“.

Penktadienio pareiškime Turkijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas Tanju Bilgicas rašė: „Turkija atliko svarbų vaidmenį palaikant paliaubas“ Sirijoje ir derantis dėl naujos konstitucijos, nors derybose nebuvo pasistūmėta į priekį.

Ankara „viso politinio proceso metu visiškai rėmė opoziciją ir derybų komitetą“, sakė jis.

„Šiuo metu šis procesas nejuda į priekį, nes jį vilkina režimas. Tai rodo ir vakar mūsų ministro paminėti klausimai“, – pridūrė atstovas.

Turkijos diplomatijos vadovas ketvirtadienį pranešė spalį Belgrade surengęs trumpą susitikimą su kolega iš Sirijos Faisalu al Meqdadu ir pridūrė, kad buvo atnaujintas bendravimas tarp abiejų šalių žvalgybos agentūrų.

Tačiau jis neigė tiesiogines derybas tarp Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano ir Sirijos lyderio Basharo al Assado, nors Rusija seniai ragina pradėti tokį dialogą.

M.Cavusoglu pridūrė, kad Turkija tęs savo kovą su „terorizmu“ Sirijoje. Ankara nuo gegužės perspėja, kad gali suduoti naujų smūgių kurdų kontroliuojamiems rajonams Sirijos šiaurėje ir šiaurės rytuose.

Ankara Sirijoje jau yra surengusi virtinę karinių puolimų. Dauguma jų buvo nukreipti prieš kurdų kovotojus, Turkijos siejamus su dešimtmečius sukilimą prieš ją tęsiančia grupe.

M.Cavusoglu komentarai supykdė Sirijos opoziciją. Garsus veikėjas George'as Sabra socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Jei Cavusoglu rūpinasi susitaikymu su Sirijos režimu, tai jo reikalas. Kalbant apie sirus, jų siekiai kitokie – ir už juos mokėjo ir moka didžiausią kainą.“

Per 11 metų trunkantį Sirijos konfliktą žuvo maždaug pusė milijono žmonių, buvo nuniokotos didžiulės šalies teritorijos, savo namus turėjo palikti milijonai gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius