-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos sukilėliai užėmė didžiausią šalies užtvanką

Sirijos sukilėliai užėmė didžiausią šalyje užtvanką ant Eufrato upės rytinėje Rakos provincijoje, pirmadienį pranešė aktyvistai.
Sirijos sukilėliai
Sirijos sukilėliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) ir kiti Sirijos aktyvistai nurodė, kad islamistai kovotojai kontroliuoja įvažiavimus į minėtą užtvanką, užėmę netoliese esantį al Tauros miestelį.

„Sukilėliai perėmė užtvankos, kuri yra eksploatuojama, kontrolę. Jie saugo abu įėjimus, tačiau uždraudė kovotojams likti viduje, baiminantis, kad režimas gali ją bombarduoti“, – kalbėjo SOHR vadovas Rami Abdelis Rahmanas.

„Režimui tai didžiausias ekonominis praradimas nuo revoliucijos pradžios“, – sakė R.Abdel Rahmanas kalbėdamas apie užtvanką, kuri pagamina 880 megavatų elektros energijos.

Sukilėliai buvo patekę į valdymo patalpas, tačiau greitai jas paliko baimindamiesi, kad režimo pajėgos keršydamos gali bombarduoti užtvanką, pridūrė jis.

Po penkerius metus trukusių statybų 1973 metais užbaigta užtvanka buvo vadinama Al Sauros arba Revoliucijos užtvanka. Ironiška, kad tokį pavadinimą ji gavo dėl 1966 metų karinio perversmo, per kurį į valdžią atėjo dabartinio prezidento Basharo al Assado tėvas ir pirmtakas Hafezas al Assadas.

Režimui tai didžiausias ekonominis praradimas nuo revoliucijos pradžios, – sakė R.Abdel Rahmanas kalbėdamas apie užtvanką, kuri pagamina 880 megavatų elektros energijos.

Užtvenkus iš Turkijos į Iraką tekantį 2800 km ilgio Eufratą, susidarė 14,1 mlrd. kubinių metrų Asado ežeras, kuris taip pat buvo pavadintas buvusio šalies vadovo garbei.

Sukilėliai iš „Al Nusra“ (Pergalės) fronto ir „Awayis al-Qurani“ bei „Ahrar al-Tabqa“ islamistų batalionų taip pat užėmė tris netoliese esančio Tabakos miesto rajonus, informavo Britanijoje įsikūrusi organizacija.

Mieste kovotojai pasipriešinimo beveik nepatyrė, nes vyriausybei ištikimų pajėgų vadai pabėgo sraigtasparniais iš vietos oro pajėgų bazės.

Sekmadienį šiame mieste sukilėliai užėmė vieną kariuomenės bazę, ten buvusius karinės amunicijos sandėlius, ir perėmė strategiškai svarbaus patikrinimo punkto kontrolę.

Užtvankos perėmimas yra viena didžiausių pastarųjų mėnesių sukilėlių pergalių šiaurinėje ir rytinėje Sirijoje.

Lapkričio mėnesio pabaigoje Laisvosios Sirijos Armijos (FSA) sukilėliai užėmė kiek toliau į šiaurės vakarus esančią užtvanką ant Eufrato upės, kuri jungia Raką ir Alepą, taip užsitikrindami geresnį susisiekimą tarp abiejų Turkijos pasienyje provincijų.

Prieš dvi savaites Deiro Ezoro mieste sukilėliai užėmė strategiškai svarbų tiltą per Eufratą, taip smarkiai apribodami režimo galimybes aprūpinti savo pajėgas šalia esančioje Hasekės provincijoje.

Vyriausybės pajėgos buvo priverstos pasitraukti iš didžiulės teritorijos, besidriekiančios nuo Deir Ezoro miesto iki Irako sienos, tačiau sukilėliai kol kas visiškai šio miesto nekontroliuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius