Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos taikos derybų pradžia atidedama iki penktadienio

Derybos, kuriomis bus siekiama užbaigti Siriją krečiantį žiaurų pilietinį karą, prasidės Ženevoje penktadienį – keliomis dienomis vėliau negu planuota, tęsiantis nesutarimams, kas atstovaus susiskaldžiusiai tos šalies opozicijai, pranešė Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys.
Sirija
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Derybos turėjo prasidėti pirmadienį, bet procesą teko nukelti, tęsiantis „aklavietei“ dėl delegacijų sudėties, žurnalistams Ženevoje sakė JT pasiuntinys Staffanas de Mistura.

Jis išreiškė viltį, kad jau antradienį galės išsiųsti kvietimus delegatams, bet neatsakė į klausimą, kas bus kviečiami į derybas, tik nurodė, kad dalyvių sąrašas bus „kiek įmanoma didesnės aprėpties“.

Šis pranešimas buvo paskelbtas tuo metu, kai Sirijos mieste Alepe mirtininkui detonavus sprogmenų prikrautą automobilį žuvo mažiausiai 23 žmonės, kurių dauguma buvo sukilėlių grupuotės „Ahrar al Sham“ nariai.

Karas Sirijoje nusinešė jau per 260 tūkst. žmonių gyvybių, o beveik pusę šalies gyventojų privertė palikti savo namus

Dar vienas sukilėlių vadas ir 11 jo šeimos narių žuvo per Rusijos aviacijos smūgį viename kaime tarp šiaurinių Idlibo ir Alepo provincijų, pranešė padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Naujos pastangos užbaigti karą Sirijoje, kuris nusinešė jau per 260 tūkst. žmonių gyvybių, o beveik pusę šalies gyventojų privertė palikti savo namus, dedamos artėjant šio konflikto pradžios penkerių metų sukakčiai.

Naujausios derybos vyks pagal JT palaikomą planą, dėl kurio buvo susitarta praeitais metais. Planuojama, kad šis procesas leis suformuoti pereinamojo laikotarpio vyriausybę, priimti naują konstituciją ir per 1,5 metų surengti rinkimus.

JAV ir Rusija didino spaudimą, kad šios derybos įvyktų, bet nesutarimai dėl to, kas turėtų atstovauti opozicijai, apsunkino jų pradžią, sakė S.de Mistura.

Pasak jo, vadinamosios suartėjimo derybos, kaip planuojama, turėtų trukti šešis mėnesius, o jų pirmasis etapas tikriausiai tęsis 2–3 savaites.

„Visi jaučiame kad atėjo laikas smarkiai pasistengti pasiekti rezultatą“, – sakė S.de Mistura.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius