-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos užsienio reikalų ministras: Prancūzija, Turkija, Jungtinės Valstijos remia terorizmą Sirijoje pinigais, ginklais ir užsienio kovotojais

Sirija pirmadienį apkaltino JAV ir jų sąjungininkes terorizmo kurstymu, o Jungtinių Tautų (JT) vadovas Ban Ki-moonas paragino prezidento Basharo al Assado režimą kovoje su sukilėliais demonstruoti gailestį.
Gyvenimas Sirijoje
Gyvenimas Sirijoje / Mjr. Andriaus Smilgos archyvo nuotr.

Kalboje JT Generalinei Asamblėjai Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas sakė, kad Prancūzija, Kataras, Saudo Arabija, Turkija ir Jungtinės Valstijos „skatina ir remia terorizmą Sirijoje pinigais, ginklais ir užsienio kovotojais“.

Vašingtonas, Europa ir kelios arabų valstybės jau pasinaudojo šiuo JT susitikimu tam, kad apkaltintų Sirijos kariškius dideliais žmogaus teisių pažeidimais, bandant nuslopinti ginkluotą sukilimą prieš B.al Assado režimą.

JT generalinis sekretorius po susitikimo su W.Muallemu sakė, kad Sirijos vyriausybei laikas koreguoti savo bekompromisę taktiką.

„Jis pabrėžė, kad ... Sirijos žmonės kasdien žudomi, ir paragino Sirijos vyriausybę demonstruoti gailestį savo pačios žmonėms“, – sakė Ban Ki-moono atstovas.

Pasak jo, JT generalinis sekretorius „griežčiausiais žodžiais iškėlė tebesitęsiančio žudymo, masiško naikinimo, žmogaus teisių pažeidimų ir vyriausybės vykdomų oro (pajėgų) bei artilerijos atakų“ klausimą.

„Jis išreiškė didelį nusivylimą tuo, kad po 19 represijų ir kovų mėnesių situacija vis tiek toliau prastėja“, – pažymėjo atstovas.

JT vadovas taip pat kalbėjo apie didėjančią ir „nerimą keliančią“ pabėgėlių ir humanitarinę krizę Sirijos kaimynėse.

Kaip rodo pirmadienį paskelbti JT skaičiai, praėjusį mėnesį buvo užregistruota 75 tūkst. naujų Sirijos pabėgėlių, o bendras jų skaičius, kaip prognozuojama, metų pabaigoje bus jau 710 tūkstančių.

Tarp labiausiai nuo karo kenčiančių žmonių yra vaikai, nurodo pagalbos agentūros.

„Vaikai patiria ir mato pasibaisėtinus pažeidimus. Berniukai ir mergaitės nuolat tampa taikiniais, yra žalojami ir žudomi“, – nurodoma JT humanitariniame biuletenyje dėl Sirijos.

W.Muallemas apie padėtį kalbėjo iš kitos pusės ir sakė, kad Sirijos vyriausybė tapo kišimosi iš užsienio auka ir vis dar yra pasirengusi politiniam sprendimui.

„Mes vis dar tikime politiniu sprendimu kaip esmine išeitimi iš krizės“, – sakė jis.

Tačiau kad taip įvyktų, JT narės turėtų siekti nutraukti „teroristinių grupių ginklavimą, finansavimą, priglaudimą ir mokymą“, pažymėjo jis.

Iš esmės izoliuotą B.al Assado vyriausybę parėmė komunistinė Kuba.

Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas Parrilla Generalinei Asamblėjai sakė, kad JAV ir Europos parama sukilėliams prilygsta „užsienio karinei agresijai, kuri turės rimtų padarinių visiems Artimiesiems Rytams“.

„JAV ir kai kurios Europos vyriausybės nusprendė nuversti Sirijos vyriausybę ir dėl to ginklavo, finansavo bei mokė opozicines grupuotes. Jie net griebėsi samdinių naudojimo“, – sakė jis.

B.R.Parrilla gyrė Rusiją ir Kiniją už priemonių prieš B.al Assado vyriausybę blokavimą JT Saugumo Taryboje.

Tačiau vienas Vakarų diplomatas atmetė Sirijos siekį rasti paramą Jungtinėse Tautose.

„Muallemo kalba buvo tradicinė, nuspėjama ir visiškai neturinti ryšio su tikrove, – sakė jis. – Jo pozicija dėl pabėgėlių krizės savo ciniškumu užėmė kvapą“.

„Kaip jis gali kaltinti kitus dėl milijonų (pabėgėlių), kai Sirijos režimas nesitaikydamas apšaudo iš artilerijos pabūklų, lėktuvų ir sraigtasparnių, o sukarintos pajėgos terorizuoja civilius gyventojus?“ – klausė diplomatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius