Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 04

Šis Paryžiaus muziejus saugo 18 tūkst. kaukolių – ir nesako, kieno

Musée de l'Homme, arba Žmonijos muziejus, su monumentaliu art deco fasadu ir vaizdu į Eifelio bokštą, yra vienas žinomiausių Paryžiaus orientyrų. Kiekvienais metais į šį antropologijos muziejų suplūsta šimtai tūkstančių lankytojų, kad pamatytų jame saugomus priešistorinius skeletus ir senovines statulėles.
Muziejus
Muziejus / „The New York Times“/VIOLETTE FRANCHI nuotr.

Tačiau po jo galerijomis, paslėpta rūsyje, slypi daug kontraversiškesnė kolekcija: 18 tūkst. kaukolių, tarp kurių yra Afrikos genčių vadų, Kambodžos sukilėlių ir čiabuvių iš Okeanijos palaikai.

Daugelis jų buvo surinkti buvusiose Prancūzijos kolonijose, kolekcijoje taip pat yra daugiau nei 200 Amerikos indėnų iš įvairių genčių, tokių kaip sijai bei navahai, kaukolių,

Šie palaikai, saugomi kartoninėse dėžėse, laikomose metalinėse lentynose, sudaro vieną didžiausių pasaulyje žmonių kaukolių kolekcijų, jos skaičiuoja ne vieną šimtmetį ir buvo surinktos iš visų žemės kampelių.

Tačiau jie taip pat yra ryškūs priminimai apie jautrią praeitį ir todėl juos ilgą laiką gaubė paslaptis. Informacija apie kaukolių kilmę ir visos kolekcijos kontekstą, galinti atverti duris kompensacijų reikalavimams, niekada nebuvo viešai paskelbta, bet yra aprašyta muziejaus dokumentuose, kuriuos gavo „The New York Times“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius