Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Situacija Ormūzo sąsiauryje: Iranas išbandė sparnuotąją raketą, ruošiasi paleisti dar dvi

Iranas sausio 2 d. karinių pratybų metu išbandė tolimojo nuotolio sparnuotąją raketą. Netoli Ormūzo sąsiaurio, kurį Iranas žada blokuoti, šios šalies karinės pajėgos paleido sparnuotąją raketą „Ghader“, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.
Išbandyta Irano ekspertų sukurta „Ghader“ raketa
Išbandyta Irano specialistų sukurta „Ghader“ raketa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Raketa „žemė-jūra“, sėkmingai pataikė į taikinį“, – pasigyrė Irano karinių jūros pajėgų mokymų vadovas Mahmoudas Mousavis.

Jis paneigė informaciją, kad Iranas tolimojo nuotolio raketą, kaip buvo skelbta, paleido dar 2011 m. gruodžio 31 d.

Raketa „Ghader“, kuri gali nuskrieti iki 200 km, išbandyta pirmą kartą, ją pagamino Irano karo pramonės specialistai. Tiesa, JAV inžinieriai ją vadina vidutinio nuotolio raketa.

Bus daugiau šūvių

Pirmadienį Iranas žada paleisti dar dvi skirtingas raketas. Artimojo nuotolio „žemė-jūra“ („Nasr“), skirtą naikinti priešininkų laivus. Ir „Nour“ tipo raketą „žemė-žemė“. Šios raketos pagamintos Kinijoje. O pirmoji, kaip pabrėžė Mousavis, yra Irano pramonės produktas.

M.Mousavis sakė, kad „Ghader“ yra moderni raketa, turinti savą itin tikslų radarą. Ji – gerokai tobulesnė už savo pirmtakes.

Kaip skelbiama, raketos „Ghader“ yra sukurtos vien Irano inžinierių, tuo tarpu „Nour“ ir „Nasr“ yra Kinijoje gaminamų raketų kopijos.

Iranas karinius mokymus Ormūzo sąsiauryje rengia norėdamas pademonstruoti savo karinę galią. Teheranas pažadėjo blokuoti šį strategiškai svarbų sąsiaurį, jei ES ir JAV trukdys Irano naftos eksportui.

Vis dėlto JAV jau ėmėsi sankcijų prieš Irano centrinį banką. ES taip pat ruošiasi tai padaryti. Tokiu būdu Iranui bus gerokai sunkiau gauti pinigus už eksportuotą naftą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius