Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šių metų Nobelio taikos premijos laureatas Liu Xiaobo 55-ąjį gimtadienį sutiko kalėjime

Šių metų Nobelio taikos premijos laureatas Liu Xiaobo savo 55–ąjį gimtadienį sutiko kalėjime Kinijos šiaurės rytuose, o žmogaus teisių aktyvistai šia proga dar kartą paragino Pekiną jį nedelsiant paleisti. Liu Xiaobo pernai per Kalėdas buvo nuteistas kalėti 11 metų už „ardomąją veiklą“, kai tapo vienu iš drąsios peticijos „Chartija 08“ autorių. Šiame dokumente komunistinė Kinija raginama reformuoti savo valstybinę santvarką.
 Liu Xiaobo
Liu Xiaobo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinų disidentas Nobelio taikos premijos laureatu buvo paskelbtas spalį. Įtūžęs Pekinas Osle veikiančio Nobelio komiteto sprendimą Kinija prilygino kurstymui nusikalsti.

Nobelio taikos premijos ceremonija Norvegijos sostinėje įvyko gruodžio 10 dieną, nedalyvaujant nei Liu Xiaobo, nei jo atstovams.

Honkonge veikiantis Kinijos žmogaus teisių gynėjų (CHRD) tinklas pareiškėt norintis „pasinaudoti šia proga palinkėti Liu Xiaobo laimingo gimtadienio ir dar kartą paraginti nedelsiant bei besąlygiškai jį paleisti“.

Organizacijos pranešime primenama, kad Liu Xiaobo pirmąkart sutinka savo gimtadienį atokiame Dzindžou kalėjime šiaurės rytinėje Liaoningo provincijoje, tačiau ir ankstesnius dvejus metus disidento laisvė šią dieną buvo suvaržyta.

Pernai jis savo gimtadienį sutiko viename sulaikymo centre Pekine, kuriame buvo laikomas tuojau po teismo nutarties paskelbimo, o 2008 metais tuo pačiu metu jis buvo stebimas policijos prie Kinijos sostinės.

Žmogaus teisių organizacijos informavo, kad Liu Xiaobo šeimos nariams šiuo metu draudžiama susitikti su kaliniu, nors Kinijos įstatymai garantuoja teisę į bent vieną pasimatymą per mėnesį.

Liu Xiaobo žmona Liu Xia tebelaikoma namų arešte Pekine, o CHRD nurodė, kad jos telefono numeris ir interneto ryšys iki šiol blokuojami. Naujienų agentūrai AFP antradienį taip pat nepavyko jai prisiskambinti.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius