-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiurpūs skaičiai: Pensilvanijoje šimtai kunigų dešimtis metų lytiškai išnaudojo tūkstančius vaikų

Jungtines Amerikos Valstijas sukrėtė didžiulis vaikų seksualinio išnaudojimo skandalas, rašo CNN. Antradienį paskelbtoje seksualinę prievartą šešiose katalikiškose Pensilvanijos vyskupijose tiriančios didžiosios prisiekusiųjų žiuri ataskaitoje tvirtinama, kad nuo 1947 m.daugiau negu 300 valstijos dvasininkų buvo apkaltinti vaikų seksualiniu išnaudojimu, bet Bažnyčios valdžia daugumą šių kaltinimų ignoravo ar netgi slėpė.
Seksualinis priekabiavimas, prievarta
Seksualinis priekabiavimas, prievarta / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Aukų gali būti tūkstančiai

Ataskaitoje, kuri remiasi vidiniais šešių Pensilvanijos vyskupijų dokumentais, sakoma, kad dokumentuose minima per 1000 vaikų, patyrusių seksualinį išnaudojimą. Taip pat minima, kad seksualinio išnaudojimo atvejų, kurių aukos taip niekada ir nepasiskundė arba jų skundai pradingo, tikriausiai yra gerokai daugiau.

„Dvasininkai prievartavo mažus berniukus ir mergaites, o Dievo tarnai, kurie buvo už juos atsakingi, ne tik nieko nedarė – jie viską slėpė. Dešimtmečius. Monsinjorai, vyskupai augziliarai, vyskupai, arkivyskupai, kardinolai buvo saugomi; daug jų buvo paaukštinti“, - teigiama ataskaitoje.

Antradienį paskelbtoje ataskaitoje pristatomi seksualinio išnaudojimo atvejų šešiose Pensilvanijos vyskupijose – Alentauno, Erio, Grinsburgo, Harisburgo, Pitsburgo ir Skrantono – tyrimo rezultatai. Seniausi minimi atvejai siekia 1947 m.

Dar dvi Pensilvanijoje esančios vyskupijos – Filadelfijos ir Altūnos-Džonstauno – jau buvo tapusios ankstesnių tyrimų objektais. Šių tyrimų metu buvo rasta panašios šiurpinančios informacijos apie kunigus ir dvasininkiją šiose vyskupijose.

„Anksčiau jau buvo panašių ataskaitų apie vaikų seksualinį išnaudojimą Katalikų bažnyčioje. Tačiau tokios apimties – niekada. Daugeliui mūsų atrodė, kad anksčiau išviešintos istorijos vyko kažkur kitur, kažkur toli. Dabar žinome tiesą – jos vyko visur“, - rašo prisiekusiųjų žiuri ataskaitoje.

Prisiekusiųjų žiuri nurodė, kad „beveik visi priekabiavimo atvejai vyko per seniai, kad būtų galima kaltuosius patraukti atsakomybėn“. Tačiau du kunigai – vienas Erio ir vienas Grinburgo parapijoje – buvo apkaltinti mažamečių seksualiniu išnaudojimu.

„Mes sužinojome apie tuos išnaudotojus iš pačių vyskupijų – tikimės, kad tai ženklas, kad Bažnyčia pagaliau keičiasi. Ateityje gali būti ir daugiau apkaltintųjų – tyrimas tęsiasi“, - teigė prisiekusiųjų žiuri.

Spaudos konferencijoje, kurios metu buvo pristatyta ataskaita, Pensilvanijos generalinis prokuroras Joshas Shapiro pavadino ją „didžiausia ir daugiausia apimančia ataskaita apie vaikų seksualinį išnaudojimą Katalikų bažnyčioje, kuri kada nors buvo paskelbta JAV“.

Prievartavo net mažametes

Kai kurie ataskaitoje aprašyti išnaudojimo atvejai ypač šiurpina. Tarp aukų – įvairaus amžiaus abiejų lyčių paaugliai ir vaikai.

123RF.com nuotr./Sugniuždytas vaikas
123RF.com nuotr./Sugniuždytas vaikas

Dalis aukų buvo apsvaigintos alkoholiu ir glamonėjamos, kitos aukos buvo išprievartautos įvairiais būdais. Bendra visiems atvejams, pasak didžiosios prisiekusiųjų žiuri – tai, kad visi atvejai buvo nuslėpti Bažnyčios vadovų, kurie stengėsi apginti priekabiautojus ir išsaugoti Bažnyčios reputaciją.

Kai kurie ypač išskirtiniai atvejai:

  • Grinsburgo vyskupijoje kunigas apvaisino septyniolikmetę, suklastojo parašą ant vedybų liudijimo, o po kelių mėnesių su mergina išsiskyrė. Jam buvo leista toliau eiti dvasininko pareigas.
  • Kitas kunigas Grinsburge ruošė vidurinės mokyklos moksleivius seksui, sakydamas jiems, kad Marija turėjo „nukąsti virvutę“ ir „švariai išlaižyti“ Jėzų po jo gimimo.
  • Harisburge kunigas seksualiai išnaudojo penkias seseris iš tos pačios šeimos ir rinko jų šlapimo bei menstruacijų kraujo mėginius.
  • Kitas kunigas Harisburge išprievartavo 7 metų mergaitę, kuri gulėjo ligoninėje po tonzilių išpjovimo operacijos.
  • Pitsburge 15-metis buvo apkaltintas tuo, kad „persekiojo“ ir „suviliojo“ kunigą. Vėliau Bažnyčios vidinė ataskaita minėjo, kad kunigas prisipažino užsiėmęs „sadomazochistiniais“ veiksmais su berniukais.
  • Alentaune kunigas prisipažino seksualiai priekabiavęs prie berniuko ir prašė pagalbos, bet buvo paliktas eiti savo pareigas dar keletą metų.
  • Taip pat Alentaune kunigui, kuris priekabiavo prie kelių berniukų, Bažnyčia suteikė rekomendaciją dirbti Disneilende.
  • Skrantone kunigo, kuris vėliau sėdėjo kalėjime už priekabiavimą prie vaikų, ŽIV testas parodė, kad jis buvo užsikrėtęs ŽIV virusu.

83 metų vyriškis sakė, kad dėl patirto išnaudojimo jis negalėjo rodyti prisirišimo savo žmonai ir vaikams. Moteris pasakojo, kad išnaudojimas prasidėjo, kai jai buvo vos 18 mėnesių. Dar vienas vyras sakė: „Kai kunigas tave liečia kasdien, tai prisiminti labai nemalonu. Mano pirmoji erekcija buvo kunigo rankose“.

Aukos pabrėžė, kad jų veiksmai nėra „kerštas Bažnyčiai“, bet sakė norintys, kad prievartautojai „susilauktų bažnytinės atsakomybės už tai, ką darė“.

Vyskupai apgailestauja

Seksualinio išnaudojimo skandalas apėmė Romos katalikų bažnyčią jau keliuose žemynuose – Australijoje, Čilėje, o dabar ir JAV. Neseniai JAV vienas arkivyskupas buvo pašalintas iš kardinolų kolegijos, kai paaiškėjo, kad jis, prieš užimdamas pareigas, priekabiavo prie paauglio, giedančio bažnyčios chore, ir dar kelių nepilnamečių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Garsus Čilės kunigas Oscaras Munozas – jau suimtas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Garsus Čilės kunigas Oscaras Munozas – jau suimtas

Tuo tarpu vyskupai Bostone ir Nebraskoje tiria galimus seksualinio išnaudojimo katalikų seminarijose atvejus.

JAV katalikų vyskupų konferencijos prezidentas kardinolas Danielis DiNardo ir Vyskupų komiteto vaikų ir jaunų asmenų apsaugai pirmininkas Timothy Doherty bendrame pareiškime pareiškė, kad JAV vyskupai „jaučia gėdą ir apgailestavimą dėl katalikų kunigų ir vyskupų nuodėmių bei tų, kurie tas nuodėmes ignoravo“.

D.DiNardo ir T.Doherty akcentavo, kad ataskaita apima 70 metų laikotarpį, ir kad dauguma kaltinimų yra ankstesni negu 2002 m., kai JAV vyskupai priėmė vadinamąją Dalaso chartiją, nukreiptą prieš seksualinį išnaudojimą bažnyčioje.

Pagal šią chartiją, pabrėžė jie, vyskupai yra įpareigoti iš karto reaguoti į skundus, apie juos pranešti teisėsaugai ir imtis veiksmų, kad išnaudojimas būtų nutrauktas.

Dar prieš paskelbiant ataskaitą kai kurie valstijos vyskupai pradėjo viešai skelbti apkaltintų išnaudojimu dvasininkų vardus, taip bandydami užbėgti už akių ataskaitos išvadoms.

Pirmadienį buvęs Pitsburgo vyskupas, o dabar Vašingtono arkivyskupas kardinolas Donaldas Wuerlas paskelbė, kad ataskaita yra „priminimas didžiulių praeities klaidų, kurias Bažnyčia privalo pripažinti ir už kurias siekti atleidimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius