Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaidrumą politikoje žadėję Italijos populistai apgynė M.Salvini nuo bylos

Italijos valdančiajai koalicijai priklausantis „Penkių žvaigždžių judėjimas“ prieš rinkimus visuomenei žadėjo absoliutų skaidrumą, bet pirmadienį nutarė, kad blokuos potencialią bylą „Lygos“ lyderiui Matteo Salvini, skelbia „Reuters“.
Matteo Salvini
Matteo Salvini / „Scanpix“/AP nuotr.

Internete atlikta „Penkių žvaig-džių judėjimo“ narių apklausa – signalas, kaip partijai priklausantys senatoriai balsuos per antradieninį parlamentinio komiteto, sprendžiančio, ar magistratai gali tęsti tyrimą dėl M.Salvini veiksmų, posėdį.

„Penkių žvaigdžių judėjimas“ savo tinklalapyje pranešė, jog 59 proc. partijos narių pasisakė už tai, kad M.Salvini reikia apsaugoti. Tai greičiausiai reiškia, kad įtampa koalicijoje nuslūgs.

Ginčai dėl bylos M.Salvini buvo įplieskę ir ginčus pačioje Luigi Di Maio vadovaujamoje partijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio

„Penkių žvaigždžių judėjimas“ rinkėjų paramą pritraukė žadėdama skaidrumą Italijos politikoje ir anksčiau visada smerkdavo manevrus, kuriais būdavo sustabdomos teisinės procedūros parlamentarų atžvilgiu.

Bylą M.Salvini, kuris yra vicepremjeras ir vidaus reikalų ministras, pasiryžę tęsti prokurorai Sicilijoje – jis kaltinamas žmonių pagrobimu ir piktnaudžiavimu valdžia. M.Salvini pernai rugpjūtį įsakė Italijos pakrantės apsaugos laive „Diciotti“ penkias dienas laikyti maždaug 150 migrantų.

Pats M.Salvini prašo parlamentaro teisinės neliečiamybės – esą potenciali byla būtų iškelta dėl sprendimų, kuriuos vyriausybė priima „šalies gerovės vardan“.

O „Lygos“ rėmėjai jau klausė, ar M.Salvini galės toliau dirbti koalicijoje su „Penkių žvaigždžių judėjimu“, jei pastarojo nariai neparems „Lygos“ lyderio.

Bet L.Di Maio sudėtingą dilemą išsprendė perleisdamas klausimą „Penkių žvaigždžių judėjimo“ nariams. Savo balsą atidavė 52 tūkst. narių, tad partijai priklausantys senatoriai beveik neabejotinai balsuos taip pat.

Yra ir paaiškinimas, kodėl M.Salvini neturėtų būti keliama byla. „Penkių žvaigždžių judėjimas“ pranešė, kad sprendimą uždaryti migrantus laive priėmė ne tik „Lygos“ vadovas, bet ir M.Di Mario bei Italijos premjeras Giuseppe Conte.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Italijos pakrantės apsaugos laive „Diciotti“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Italijos pakrantės apsaugos laive „Diciotti“

„Penkių žvaigždžių judėjimo“ reitingai per pastarąjį pusmetį smarkiai nukrito, o M.Salvini populiarumas išaugo. „Lygą“, užėmusią kietą antiimigracinę liniją, dabar remia 34 proc. rinkėjų, o L.Di Maio partiją – 24 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius