-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skambus nuosprendis Čekijoje dėl dezinformacijos apie COVID-19: lūžis teisės praktikoje?

Čekijoje pirmą kartą priimtas teismo nuosprendis, kuriuo asmuo nuteistas už dezinformacijos apie skiepus nuo COVID-19 skleidimą socialiniuose tinkluose. Tokį verdiktą, kurį išgirdo melagienas skleidusi Jana Peterkova, dar galima apskųsti, bet apžvalgininkai jį jau vadina lūžiu šalies teisės praktikoje, skelbia portalas „iRozhlas“.
Jana Peterkova
Jana Peterkova / „Twitter“ nuotr.

Kaip rašoma teismo dokumentuose, J.Peterkova savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė melagieną, esą keli senjorai mirė slaugos namuose po to, kai buvo paskiepyti nuo koronaviruso. Moterį nutarta nubausti.

Portalas Manipulatori.cz taip pat rašė, kad J.Peterkova paskelbė „interviu“ su buvusia Mešicės miestelio slaugos namų darbuotoja Vaclava Vondračkova ir teigė, esą „pagrindinė žiniasklaida“ kažkodėl tyli.

Mešicės meras Martinas Čacky paneigė visus kaltinimus ir netrukus pranešė, kad V.Vondračkova slaugos namuose nedirba nuo 2020 metų pradžios.

„Peterkova privalo viešai atsiprašyti savo socialinių tinklų paskyrose ir tinklalapyje. Ji taip pat turi sumokėti 250 tūkst. kronų (10,3 tūkst. eurų) baudą ir padengti teismo išlaidas“, – paskelbė policijos atstovas.

Jis pridūrė, kad piliečius ragina ieškoti informacijos oficialiuose šaltiniuose ir vengti skleisti nepatikrintus duomenis ar gandus. Analitikai teigia, kad teismo sprendimas dar nėra įsigaliojęs, apie lūžį šalies teisės praktikoje jau galima kalbėti.

Ne žurnalistė, o aktyvistė

J.Peterkova anksčiau dirbo komercinėje televizijoje „TV Nova“. Ji daugiausia sukiojosi teismuose, daug bendravo su milijardieriumi Tomašu Pitru, bet pastaruoju metu garsėjo ne kaip žurnalistė, o kaip politinė aktyvistė.

Būtent ji organizavo demonstracijas prieš koronavirusinius ribojimus, apie kuriuos vyriausybė paskelbė prasidėjus COVID-19 pandemijai. J.Peterkova taip pat viešai pasisako prieš vakcinaciją nuo koronaviruso ir „Facebook“ nuolat skleidė melus apie kovą su pandemija.

„Man gaila visų vargšų pensininkų, kuriais yra manipuliuojama. Šie žmonės yra ne avys, o aukos. Šiandien čia mūsų – šimtai, bet rytoj bus tūkstančiai. Vyriausybė turi tučtuojau atsistatydinti“, – per demonstraciją pernai gegužę kalbėjo J.Peterkova.

„Twitter“ nuotr./Jana Peterkova
„Twitter“ nuotr./Jana Peterkova

Su šalininkais moteris lakstė po vakcinavimo centrus ir klausinėjo tiek ten dirbančių, tiek skiepytis atvykusių žmonių, ar jie nori vakcinuotis, ar jie žino, kad „vakcina yra eksperimentinė“.

Teisėsaugai J.Peterkovos veikla užkliuvo 2021 metų sausio 29 dieną, kai per vieną jos tiesioginę transliaciją iš Prahos centro prie jos prisijungė viena moteris. Ji pareiškė: „Aš dirbau slaugytoja ir mane privertė paskiepyti mano močiutes. Aišku, išėjau iš darbo.“

Žurnalistai netrukus išsiaiškino, kad ši moteris – V.Vondračkova. Ji pradėjo aiškinti, kad dirbdama Mečicės slaugos namuose žinojo, kad senjorai neva skiepijami prieš jų valią, o dalis jų po vakcinacijos esą mirė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo koronaviruso Čekijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo koronaviruso Čekijoje

„Tai buvo „Pfizer“ vakcina. Močiutės pradėjo karščiuoti, dusti, o po poros dienų mirė. Jos buvo sveikos ir neturėjo jokių problemų“, – tikino V.Vondračkova.

Keista transliacija

Žinoma, žurnalistai nuvyko į Mešicę. Miestelio slaugos namai jau buvo oficialiai paskelbę, kad tiek J.Peterkova, tiek V.Vondračkova kalba nesąmones ir kad nieko panašaus neįvyko.

Šios moterys pasakojo, neva slaugos namų gyventojas medikai net laikė už kojų ar rankų ir jas skiepijo: „Jos buvo išsigandusios, joms niekas nieko neaiškino.“

Bet iš tiesų net tuo metu, kai J.Peterkova ir V.Vondračkova pradėjo skleisti netikrą informaciją, tuose slaugos namuose dar net nevyko skiepijimas – vakcinos nuo COVID-19 į Mešicę dar nebuvo atkeliavusios. Jau kelis mėnesius slaugos namuose taip pat nebuvo mirusi nė viena gyventoja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kova su koronavirusu Čekijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kova su koronavirusu Čekijoje

Negana to, paaiškėjo, kad tuo metu V.Vondračkova jau nebedirbo slaugos namuose. Ji buvo atleista dar 2020 metų gegužę.

Nors tiesa jau aiškėjo, J.Peterkova toliau siautėjo. Ji surengė, jos pačios teigimu, spaudos konferenciją, kurioje vėl pasirodžiusi V.Vondračkova toliau pasakojo apie neva skandalingus įvykius Mešicės slaugos namuose.

Pati aktyvistė netrukus pradėjo tvirtinti, kad nėra atsakinga už tai, ką kalba V.Vondračkova: „Bet esu žurnalistė ir galiu patikrinti, ar tai tiesa.“

J.Peterkova pati nuvyko į Mešicę. Slaugos namų direktoriaus ir kitų darbuotojų teigimu, ji ten elgėsi neadekvačiai.

Pati aktyvistė netrukus pradėjo tvirtinti, kad nėra atsakinga už tai, ką kalba V.Vondračkova: „Bet esu žurnalistė ir galiu patikrinti, ar tai tiesa.“

„Aišku, ji prisistatė, bet buvo aišku, kad senjorės nežinojo, kas ji ir kodėl ji jas filmuoja. Ji veržėsi į kambarius ir klausinėjo apie vakcinas.

Visa transliacija buvo labai keista, dar ir dėl to, kad Peterkovą ir jos operatorių tuoj išvarė iš slaugos namų“, – pasakojo apie šią temą daug reportažų parengusi „Radiožurnal“ reporterė Jana Magdonova.

Į teismą kreipėsi slaugos namai

Poveikis? J.Peterkovos paskyrą feisbuke seka 14 tūkstančių vartotojų, jos tiesiogines transliacijas žiūri šimtai žmonių. Tai reiškia, kad melagienas apie neva vakcinų žudomus senjorus galėjo perskaityti daugybė čekų.

Į teismą kreipėsi būtent Mešicės slaugos namai. Kadangi Čekijos teisė nepripažįsta dezinformacijos koncepcijos, kreiptasi dėl padarytos žalos institucijos reputacijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš vakcinas nuo koronaviruso Prahoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš vakcinas nuo koronaviruso Prahoje

Į pagrindinį teismo posėdį, vykusį šių metų sausio 13 dieną J.Peterkova neatvyko, tad ji tik vėliau išgirdo nuosprendį – taip, ji skleidė melą ir dezinformaciją, taip, ji turi būti nubausta,

Aktyvistei nurodyta iš savo paskyros feisbuke ištrinti visus vaizdo įrašus, susijusius su šia byla. Kaip minėta, ji taip pat turi atsiprašyti ir susimokėti baudą.

Iki šiol dar neaišku, ar J.Peterkova pateiks apeliaciją, bet tai įmanoma. Bet žurnalistams nepavyksta su ja susisiekti, teigiama, kad aktyvistė šiuo metu guli ligoninėje. J.Peterkovos atstovai teigia, kad išimti vaizdo įrašus iš „Facebook“ jai sunku, kadangi ji tiesiog jų neranda tarp tūkstančių kitų įrašų.

Neatmetama, kad ši byla taps precedentu ir leis policijai bausti kitus asmenis, skleidžiančius pavojingą melą socialiniuose tinkluose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius