Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas Čekijoje: prezidentas susikivirčijo su JAV ambasadoriumi dėl planuojamo vizito į Maskvą

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas ir JAV ambasadorius Prahoje surėmė ietis dėl šalies vadovo planų vykti į Maskvą dalyvauti pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metinių minėjime, nors dauguma Vakarų valstybių lyderių nusprendė ignoruoti šį renginį.
Čekijos prezidentas Milosas Zemanas
Čekijos prezidentas Milosas Zemanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę interviu televizijai ambasadorius Andrew Schapiro išsakė rimtų abejonių dėl griežtai prorusiško M.Zemano ketinimų būti „tikriausiai vieninteliu Europos Sąjungos valstybės vadovu“, stebėsiančiu Maskvos Raudonojoje aikštėje vyksiantį Pergalės dienos paradą, skirtą 70-osioms Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacių Vokietiją metinėms.

Vis dėlto diplomatas pridūrė, kad ne jis turi sakyti Čekijos prezidentui, kaip jam elgtis.

M.Zemanas yra vienas iš nedidelės grupės pasaulio lyderių, gegužės 9-ąją Maskvoje stebėsiančių Pergalės dienos iškilmes, kurias dauguma Vakarų valstybių vadovų nusprendė ignoruoti smarkiai pašlijus santykiams su Rusija dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje.

Sekmadienį interviu M.Zemanas sakė, kad po ambasadoriaus išsakytos kritikos A.Schapiro nuo šiol bus „užtrenktos durys“ į Prahos pilį, kur yra oficiali valstybės vadovo rezidencija.

„Negaliu įsivaizduoti, kad Čekijos ambasadorius Vašingtone dalytų patarimus dėl kelionių JAV prezidentui“, – sakė M.Zemanas naujienų portalui parlamentnilisty.cz.

„Ir aš neleisiu jokiam ambasadoriui kištis į mano planus dėl užsienio kelionių“, – pridūrė 70-metis kairiųjų pažiūrų M.Zemanas, pirmasis tiesioginiuose rinkimuose išrinktas Čekijos valstybės vadovas, šiame poste dirbantis nuo 2013-ųjų.

Pirmadienį alyvos į ugnį dar šliūkštelėjo Čekijos kairiojo sparno premjeras Bohuslavas Sobotka, kuris sukritikavo M.Zemano reakciją ir paragino prezidentą laikytis „labiau profesionalaus požiūrio į užsienio politiką“.

Savo ruožtu JAV valstybės departamentas nurodė, kad jam suprantamas „noras pagerbti visus žmones, kurie paaukojo savo gyvybę Antrajame pasauliniame kare“.

„Ir, suprantama, kiekviena šalis gali pati nuspręsti dėl dalyvavimo“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Marie Harf.

„Patys dar nesame priėmę sprendimo“, – pridūrė ji.

Tačiau M.Harf sakė, jog dabar ne laikas „įprastam reikalų tvarkymui“ su Maskva, ir pabrėžė, jog Vašingtonui labai svarbi „vienybė su mūsų sąjungininkėmis ir partnerėmis Europoje spaudžiant Rusiją liautis kursčius konfliktą Rytų Ukrainoje“.

Dauguma Vakarų lyderių nusprendė ignoruoti šių metų Pergalės dienos paradą, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel pažadėjo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui atvykti į Maskvą gegužės 10 dieną.

Žinoma, kad be M.Zemano, pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare 70-ųjų metinių minėjime Maskvoje planuoja dalyvauti Graikijos premjeras Aleksis Cipras ir Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas, taip pat Indijos, Pietų Afrikos Respublikos, Mongolijos, Kubos bei Vietnamo lyderiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius