Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Skandalas dėl J.Khashoggi nužudymo drąsina kritikus: kodėl JAV parduoda tiek daug ginklų Saudo Arabijai?

Tarptautinis pasipiktinimas dėl Saudo Arabijos opozicinio žurnalisto Jamalo Khashoggi dingimo ir nužudymo šios karalystės konsulate Turkijoje išjudino JAV įstatymų leidėjus ir kritikus, siekiančius, kad Vašingtonas iš esmės apribotų ar įšaldytų ginklų pardavimus Rijadui, rašo „The Washington Post“.
Saudo Arabijos karališkasis princas Mohammedas bin Salmanas
Saudo Arabijos karališkasis princas Mohammedas bin Salmanas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

JAV prezidentą Donaldą Trumpą, akivaizdu, tenkina Saudo Arabijos paskelbtas paaiškinimas, esą J.Khashoggi žuvo po muštynių, kai įėjo į karalystės konsulatą Turkijoje.

Rijadas paskelbė apie 18 pareigūnų areštą, o D.Trumpas pavadino Saudo Arabiją „puikia sąjungininke“.

Dar anksčiau D.Trumpas teigė, kad nenorėtų prarasti – jo teigimu – 110 mlrd. dolerių (96 mlrd. eurų) vertės kontraktų dėl ginklų pirkimo su Saudo Arabija. Esą būtų rizikuojama maždaug milijono amerikiečių darbo vietomis.

Saudo Arabija iš tiesų yra didžiausia JAV gaminamų ginklų importuotoja, nors ši valstybė jau ne pirmus metus kritikuojama, kad šiais ginklais žudo civilius Jemene.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Khashoggi

Be to, Rijadas kalina ir, kaip dabar paaiškėjo, eliminuoja disidentus bei žurnalistus.

Prezidentas išpučia skaičius

JAV senatorius, Kentukio valstijai atstovaujantis Randas Paulas – vienas tų įstatymų leidėjų, kurie ragina Vašingtoną nutraukti ginklų pardavimo sutartis su Saudo Arabija. Dabar jis teigia kovosiantis, kad kitas sandoris su Rijadu, kurį reikės palaiminti Kongresui, šio barjero neperšoktų.

Jau praėjusiais metais R.Paului ir jo sąjungininkams pritrūko vos keturių balsų, kad sutartis su Saudo Arabija būtų užblokuota.

„Bet dabar kilo pakankamai didelė audra, kad galėtume nugalėti. Amerikai reikalinga atvira diskusija dėl paramos karui Jemene“, – įsitikinęs R.Paulas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Randas Paulas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Randas Paulas

Tokios pastangos iš tiesų gali sukelti pavojų milijardų dolerių vertės sandoriams tarp Saudo Arabijos ir JAV gynybos kontraktininkų.

Pats Pentagonas teigia, kad pernai Saudo Arabija JAV pagamintų ginklų įsigijo vos už 5,5 mlrd. dolerių.

Grėsmė pakibtų ir virš D.Trumpo, kuris trokšta masiškai eksportuoti naikintuvus, raketas ir tankus į Saudo Arabiją, nes tokie pardavimai esą gyvybiškai svarbūs JAV ekonomikai bei nacionaliniam saugumui.

Nuo pat pirmųjų dienų, kai buvo pranešta apie J.Khashoggi dingimą, D.Trumpas nuosekliai teigė, kad nenori prarasti susitarimų dėl tokių kompanijų kaip „Boeing“, „Lockheed Martin“ ir „Raytheon“ ginkluotės pardavimo Rijadui. Be to, šiose įmonėse esą tektų mažinti darbo vietų skaičių.

„Tai, kas nutiko, yra siaubingas dalykas. Saudo Arabija išleidžia 110 mlrd. dolerių karinei įrangai ir dalykams, kurie šiai šaliai kuria darbo vietas. Nemėgstu sustabdyti didžiulių pinigų srautų, tekančių į mūsų šalį“, – kalbėjo D.Trumpas.

Faktų tikrintojai ir vėl galėtų prikišti JAV prezidentui, kad jis gerokai perdeda. Nors D.Trumpas vis kalba apie 110 mlrd. dolerių, daugelis gynybos ekspertų pastebi, kad sutarčių vertė išpučiama.

Galiausiai pats Pentagonas teigia, kad pernai Saudo Arabija JAV pagamintų ginklų įsigijo vos už 5,5 mlrd. dolerių.

Nenori erzinti turtingos klientės

Įtampa dėl ginklų pardavimų kyla neslūgstant susirūpinimui dėl karo Jemene, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų vaidina Saudo Arabijos vadovaujama koalicija.

Jungtinės Tautos skelbia, kad koalicijos pajėgos pražudė tūkstančius civilių. Kai bomba pataikė į mokyklos autobusą, kuriuo važiavo 40 vaikų (visi jie žuvo), CNN pranešė, kad sprogmenį pagamino JAV kompanija „Lockheed Martin“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saudo Arabija vaidina svarbų vaidmenį konflikte Jemene
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saudo Arabija vaidina svarbų vaidmenį konflikte Jemene

Kongrese išsyk buvo pastebėtas sujudimas. Demokratas senatorius Chrisas Murphy komentare „The Washington Post“ paragino „nutraukti karinę pagalbą Jemene, leidžiančią Saudo Arabijai savivaliauti“.

Saudo Arabijos gynybos biudžetas dydžiu pasaulyje nusileidžia tik JAV ir Kinijai.

„Vėl ir vėl šiurpūs pranešimai pasakoja apie JAV pagamintas bombas, krentančias ant civilių autobusų, vestuvininkų, laidotuvių procesijų ir ligoninių. Karas pražudė tūkstančius civilių ir privedė prie didžiulės humanitarinės krizės. Jis pažymėtas Made in America ženklu“, – rašė Ch.Murphy.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis, karališkasis princas Mohammedas bin Salmanas – vienas mėgstamiausių verslo partnerių JAV gynybos kontraktininkams, siekiantiems išplėsti pardavimus užsienyje.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas ir Donaldas Trumpas

Su Rijadu vienokius ar kitokius verslo sandorius yra sudariusios beveik visi didžiausi JAV ginklų gamintojai. Visus procesus jie privalo koordinuoti su JAV vyriausybe.

„Prezidentui sunku atsiriboti nuo to, ką jis laiko lengvais pinigais, – pastebi A.Treviras Thrallas, tarptautinio saugumo profesorius George'o Masono universitete. – Gynybos pramonėje visi myli Saudo Arabiją. Ji – nuostabi klientė.“

Su karalystės vadovais nuolat ryšį palaiko įtakingų kompanijų „Lockheed Martin“, „Raytheon“, „General Dynamics“, „Northrop Grumman“ ir „BAE Systems“ atstovai.

Ir nors daug Vakarų šalių lyderių ir verslo atstovų atsisakė vykti į kitą savaitę Rijade suplanuotą konferenciją investicijų klausimais „Future Investment Initiative“, ginklų pramonė kur kas atsargesnė.

Analitikų teigimu, nenorima supykdyti nafta turtingos karalystės, kurios gynybos biudžetas dydžiu pasaulyje nusileidžia tik JAV ir Kinijai – lenkiama net branduolinė valstybė Rusija.

Ar senatoriai ryšis stabdyti sandorius?

„Mane kiek stebina, kad JAV aviacijos pramonė neparodo gilios moralinės lyderystės. Vis dėlto ši rinka tikrai nenori erzinti savo pagrindinio kliento. Gynybos pramonė deda viltis į Trumpą“, – teigė „Teal Group“ analitikas Richardas Aboulafia.

Savo ruožtu investicinio banko „Capital Alpha Partners“ gynybos analitikas Byronas Callanas neabejoja, kad skandalas dėl J.Khashoggi nužudymo nesutrukdys verslui.

M.Page'as: „Egzistuoja plati problema dėl Saudo Arabijos režimo elgesio šalies viduje ir svetur. Aiškiausia žinia būtų ginklų pardavimų įšaldymas.“

„Mes toliau manome, kad Jamalo Khashoggi žūtis nesustabdys JAV ir Europos kompanijų sandorių su Saudo Arabija. Apie tai gali būti kalbama 2019-2020 metais ir dėl karo Jemene. Manome, jog nėra jokios galimybės, kad Trumpas nutrauks sutartis su Saudo Arabija“, – tvirtino B.Callanas.

Tiesa, net sutarčių su Rijadu nutraukimas ar įšaldymas ginklų pramonei būtų skausmingas tik trumpą laiką – kur kas daugiau ginkluotės parduodama Pentagonui.

Tad analitikai įžvelgia, esą rinka ne skambina pavojaus varpais dėl potencialiai prarastinų pajamų, o tiesiog laukia, kol audra atslūgs.

Sandorių pastaraisiais metais daug. Saudo Arabija už 222 mln. dolerių įsigijo aštuonis sraigtasparnius „Chinook“, o susitarimo, į kurį įeina net 84 naikintuvų F-15 nusipirkimas, vertė siekia net 60 mlrd. dolerių.

„Scanpix“/AP nuotr./„Lockheed Martin“ sukurta sistema THAAD
„Scanpix“/AP nuotr./„Lockheed Martin“ sukurta sistema THAAD

Dar už 15 mlrd. Rijadas turėtų nusipirkti „Lockheed Martin“ sukurtą JAV Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemą (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD). Iš šio kontraktininko karalystė taip pat perka raketas „Patriot PAC-3“.

„BAE Systems“ – britų kompanija. 2017 metais ji pranešė, kad 16 proc. savo produkcijos parduoda būtent Saudo Arabijai. Neseniai paskelbta, kad susitarta dėl 48 naikintuvų „Typhoon“ pardavimo.

Ypač artimus ryšius su Rijado šeichais palaiko Masačusetse įsikūrusi „Raytheon“. Kompanijos vadovai pastaraisiais metais dažnai vyksta į Saudo Arabiją.

Tiesa, Rijadui įsigyti tikslaus taikymo šaudmenų iš „Raytheon“ kol kas trukdo JAV senatorius, demokratas Robertas Menendezas.

Senato užsienio reikalų komiteto narys būgštauja, kad taip „padeda vystytis konfliktui, kuris privedė prie giliausios pasaulyje humanitarinės krizės“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV senatorius Robertas Menendezas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV senatorius Robertas Menendezas.

„Human Rights Watch“ Vidurinių Rytų ir Šiaurės Afrikos skyriaus direktoriaus pavaduotojas Michaelas Page'as tikisi, kad tokių Kongreso narių atsiras daugiau.

„Egzistuoja plati problema dėl Saudo Arabijos režimo elgesio šalies viduje ir svetur. Aiškiausia žinia būtų ginklų pardavimų įšaldymas“, – sakė M.Page'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius