-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas Estijoje: nederamos mažamečių nuotraukos išvertė iš posto įtakingą politiką

Estijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Markas Mihkelsonas šią savaitę atsistatydino iš pareigų dėl skandalo, kai buvo apkaltintas nederamų nuotraukų su mažamečiais vaikais autoryste. Pats politikas teigė, kad šis incidentas „susijęs su painiais santykiais šeimoje, įgavusiais pačią purviniausią formą“.
Buvęs Estijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Marko Mihkelsonas
Buvęs Estijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Marko Mihkelsonas / „Postimees“/„Scanpix Baltic“
Temos: 2 Estija Kaja Kallas

Nuotraukos, kuriose vaikai vaizduojami nuogi arba menkai prisidengę, į vieno iš tėvų akiratį pateko prieš kelerius metus. Nepilnamečiai nuotraukose – dabartinės M.Mihkelsono žmonos atžalos. Nors tikinama, jog vaikų motinai tokių kadrų fiksavimas buvo žinomas ir priimtinas, buvęs moters sutuoktinis, ieškodamas teisybės, kreipėsi į teisėsaugą.

Uždaro teismo tyrimo metu nuotraukas vertinę ekspertai jas pripažino neetiškomis, tačiau neužfiksavo pornografinio turinio. Bent vienoje iš nuotraukų buvo matyti nepridengtos vaiko kūno vietos, todėl būtent ši fotografija tapo diskusijų visuomenėje objektu.

Socialiniame tinkle „Twitter“ M.Mihkelsonas nurodė, kad šis incidentas yra „susijęs su painiais santykiais šeimoje, įgavusiais pačią purviniausią formą“. „Tokių veiksmų tikslas – kova dėl vaikų globos. Tai ne pirmas kartas, kai vaikų tėvas ir jo dabartinė draugė, siekdami atgauti globą, bando žiniasklaidai suteikti informacijos“, – teigė jis.

Estijos politikas pasiekė susitarimą su policija ir fotografuoto vaiko tėvu, išvengdamas baudžiamosios atsakomybės. Nors šio susitarimo detalės slepiamos nuo visuomenės, siekiant apsaugoti mažametį asmenį, paaiškėjo, jog vaiko tėvas ir jam atstovaujantis advokatas jau daugiau nei metus dalijasi M.Mihkelsoną kompromituojančia informacija su žiniasklaidos priemonių redakcijomis.

Estijos žurnalistų teigimu, visos pagrindinės žiniasklaidos priemonės jau senokai žinojo apie šią istoriją, tačiau nedrįso apie ją parašyti, kol kuri nors iš jų to nepadarė pirma. Nors pirminiame pranešime pavyko Estijos įstatymų saugomą vaiko tapatybę išlaikyti paslaptyje, vėliau vaiko motina paviešino jo tapatybę savo įraše socialiniame tinkle „Facebook“.

„Reuters“/„Scanpix“/Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas
„Reuters“/„Scanpix“/Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas

Smūgis Reformatų partijos ir visos Estijos reputacijai

Nors M.Mihkelsonas savo kaltę neigė, jis pripažino, jog atsakingos Estijos institucijos buvo informuotos apie skandalo galimybę.

Estijos parlamento atstovai išreiškė nerimą dėl jau padarytos žalos komiteto pirmininko M.Mihkelsono reputacijai ir abejones dėl jo galimybės tęsti darbą.

Buvęs Estijos parlamento pirmininkas, Konservatorių liaudies partijos atstovas Henn Polluaas laiške kitų partijų atstovams pasiūlė atšaukti M.Mihkelsoną iš pareigų.

„M.Mihkelsono reputacija užkerta jam bet kokius kelius atstovauti Estijos parlamentui ar pačiai Estijai. Jam likus Užsienio reikalų komiteto pirmininko poste, stipriai nukentėtų Estijos ir jos parlamento reputacija tiek jos sąjungininkų akyse, tiek tarptautiniu mastu“, – kolegoms parlamentarams rašė H.Polluaas.

Panašų susirūpinimą išreiškė ir Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas, socialdemokratų partijos pirmininkas Lauris Laanemetsas ir „Isaama“ partijos lyderis Helir-Valdoras Seederis.

„Tikiu, kad dauguma mano partijos narių galvoja, jog tiek M.Mihkelsonui, tiek jo partijai, koalicijai ir, apskritai, šeimai bei vaikams būtų geriau, jeigu jis atsisakytų savo pareigų“, – Estijos ERR naujienų redakcijai sakė H.V.Seederis.

Savaitės pradžioje M.Mihkelsonas atsistatydino iš Estijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininko posto. Nepaisant to, jis tebėra vienas iš pagrindinių Estijos Tarptautinio Gynybos ir Saugumo centro (TGSC) Stebėtojų tarybos narių.

15min pasiteiravus, ar M.Mihkelsonas išsaugos savo postą taryboje, nepaisant įsiplieskusio skandalo, TGSC žiniasklaidai atstovaujanti Gynybos ministerija nuo komentarų susilaikė.

Robert Lang/Estijos politologas Martinas Molderis
Robert Lang/Estijos politologas Martinas Molderis

Skandalas išryškino poliarizaciją tarp partijų

Politologo, Johan'o Skytte'o politikos mokslų instituto tyrėjo Martino Molderio nuomone, pastarasis skandalas tik sustiprino poliarizaciją tarp 2023 metų rinkimams besiruošiančių Reformatų partijos ir Konservatorių liaudies partijos.

„M.Mihkelsono skandalas yra vienas iš poliarizacijos sustiprėjimą Estijos politikoje lemiančių veiksnių. Šis skandalas opozicijoje esančiai Konservatorių liaudies partijai suteikia aibę galimybių užsipulti pagrindinę savo varžovę“, – 15min sakė M.Molderis.

Vienas iš skandalo aspektų – draudimas jame dalyvaujančioms pusėms apie jį kalbėti viešai – palieka daug laisvės fantazijai. Pasak M.Molderio, būtent tai leidžia oponuojančiai partijai pateikti skandalą pačiomis bjauriausiomis spalvomis.

„Viešai žinoma, kad teismo procesas buvo orientuotas į M.Mihkelsono užfiksuotas nepadoraus turinio nuotraukas, kuriose vaizduojami mažamečiai jo žmonos vaikai. To pakanka, jog Konservatorių liaudies partija pakreiptų šią istoriją jiems naudinga linkme“, – komentavo politologas.

M.Molderis atkreipė dėmesį, kad visa ši situacija kenkia tiek partijos, tiek paties M.Mihkelsono reputacijai: „Panašu, kad ši istorija taps nemenka kliūtimi politiko karjerai ateityje. Tiesą sakant, ji jau jam kliudo. Atrodo, kad partijos lyderiai žinojo apie nuotraukas, teismo procesą ir tai, kad nuotraukos žiniasklaidai buvo perduotos gerokai anksčiau. Spėju, jog tai gali būti ta priežastis, kodėl M.Mihkelsonui nebuvo skirta vieta tarp Reformatų partijos valdančiųjų.“

„Vertinant dabartinę situaciją, viskas susitelkia į tai, kas kuo tiki. Reformatų partijos atstovai ir rėmėjai aikštėn kelia pasakojimą, jog M.Mihkelsonas yra žiaurios ir nepateisinamos atakos auka, ignoruodami bet kokį nuotraukų, kuriose užfiksuoti vaikai, egzistavimą. Tuo tarpu dalis opozicijos narių vaizduoja jį kaip potencialų pedofilą, kuriam nėra vietos viešajame sektoriuje. Rodos, šio skandalo baigties nematyti“, – situaciją apibendrino Estijos politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius