Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas Sakartvelo bažnyčioje: valdžia kaltinama sąmokslu nužudyti patriarchą

Sakartvelo stačiatikių bažnyčią purto didžiulis skandalas: arkivyskupas paskelbė, kad politiniai lyderiai rengė sąmokslą nužudyti patriarchą Ilją II. Greitai kartvelai prisiminė miglotą kunigo, kurio lagamine buvo rasta cianido, areštą: dvasininkas į Vokietiją ketino keliauti tuo pat metu, kai šioje šalyje buvo hospitalizuotas Ilja II.
Sakartvelo stačiatikių bažnyčia
Sakartvelo stačiatikių bažnyčia / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai, kas dabar vyksta, galėčiau pavadinti didžiausiu skandalu Sakartvelo bažnyčios istorijoje“, – „Laisvosios Europos radijui“ teigė akademikas Mirianas Gamrekelašvilis.

Sakartvele Stačiatikių bažnyčia ilgą laiką vaidino svarbų vaidmenį ne tik visuomeniniame, bet ir politiniame gyvenime. Bažnyčios atsinaujinimui po Sovietų Sąjungos griūties vadovavo 86 metų patriarchas Ilja II. Jis Sakartvelo stačiatikių bažnyčiai vadovauja jau nuo 1977-ųjų.

3,7 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kurioje daugiau nei 80 proc. populiacijos save laiko krikščioniais stačiatikiais, Ilja II turi didelę įtaką.

„Scanpix“ nuotr./Ilja II
„Scanpix“ nuotr./Ilja II

Politinės intrigos virė keletą pastarųjų metų: jas kurstė ilgamečiai kaltinimai korupcija ir didžiulis bažnyčios sukauptas turtas.

Intrigos dar labiau įkaito prieš dvi savaites, kai vienas įtakingiausių dvasininkų šalyje arkivyskupas Jakobas Jakobišvilis televizijos kanalui „Pirveli“ pareiškė, kad Sakartvelo premjeras Giorgis Gacharia rengė sąmokslą nužudyti patriarchą Ilją II.

J.Jakobišvilis tikino, kad valdžios pareigūnai bandė jį įtraukti į sąmokslą siekiant priversti Ilją II pasitraukti iš pareigų. Tačiau vėliau esą nusprendė, kad geriausia būtų patriarchą nužudyti. Pasak J.Jakobišvilio, daug metų Sakartvelo politikai didelę įtaką darantis milijardierius Bidzina Ivanišvilis slapta finansavo šį planą.

DN nuotr./Bidzina Ivanišvilis.
DN nuotr./Bidzina Ivanišvilis.

Premjeras G.Gacharia tokius kaltinimus pavadinimo „kvailais“ ir teigė, kad susitikimas niekada nevyko nei jo biure, nei kur nors kitur.

„Tie, kurie nesugeba kontroliuoti savo ego, mūsų dabarčiai ir ateičiai kelia didelę grėsmę, – spalio pabaigoje feisbuke rašė G.Gacharia. – Tai – absoliučiai nepriimtina, esu tikras, kad kiekvienas pilietis šiandien stovi mūsų patriarcho pusėje.“

J.Jakobišvilis teigė, kad planas nužudyti Ilją II buvo aptariamas 2016-aisiais Vyriausybės pastate – tuomet premjero pareigas ėjo Giorgis Kvirikašvilis. Esą susitikime dalyvavo saugumo tarnybos direktorius ir G.Gacharia, tuomet vyriausybėje buvęs atsakingas už verslą bei ekonominius reikalus.

K.Kvirikašvilis tokius kaltinimus neigia.

Savo ruožtu J.Jakobišvilis tikina, kad to paties susitikimo metu vyriausybės pareigūnai nusprendė, kad Ilją II patriarcho poste pakeis arkivyskupas Šio Mujiris.

„Sputnik“ nuotr./Giorgis Gacharia
„Sputnik“ nuotr./Giorgis Gacharia

J.Jakobišvilis tvirtina, kad Š.Mujiris buvo pasirinktas dėl artimų ryšių su Rusijos stačiatikių bažnyčia ir Maskva apskritai. Tai – rimti kaltinimai šalyje, kuri 2008 metais kariavo su Rusija ir kurios teritorijas yra okupavusios Maskvos pajėgos.

Oligarchas, buvęs Sakartvelo premjeras ir valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ lyderis B.Ivanišvilis situacijos nekomentavo.

Lapkričio 3 dieną B.Ivanišvilis susitiko su Ilja II. Patriarcho biuras paviešino pranešimą, kuriame teigiama, „kad pastarieji įvykiai lėmė neatsakingus kaltinimus prieš patriarchą ir sukėlė didelį visuomenės nerimą“.

Patriarcho Iljos II biuras: „Tokie neapgalvoti veiksmai nėra tik bažnyčios puolimas. Jie yra nukreipti prieš valstybę apskritai.“

„Tokie neapgalvoti veiksmai nėra tik bažnyčios puolimas. Jie yra nukreipti prieš valstybę apskritai“, – rašoma patriarcho biuro pranešime.

Cianidas lagamine

„Laisvosios Europos radijas“ praneša, kad J.Jakobišvilio kaltinimai vėl atkreipė dėmesį į 2017-aisiais įvykdytą kito kunigo areštą ir įkalinimą.

Tuomet tarptautiniame Tbilisio oro uoste buvo sulaikytas vyskupas Giorgis Mamaladzė, planavęs skristi į Berlyną. Vėliau pareigūnai pranešė, kad jo lagamine buvo rasta cianido. Prokurorų teigimu, vyskupo namuose buvo rasta neregistruotų ginklų ir amunicijos.

Tuo pat metu Ilja II buvo hospitalizuotas Vokietijoje dėl nenurodytos priežasties.

G.Malamadzė vadovavo bažnyčios turto departamentui – prižiūrėjo šimtus parapijų, nekilnojamąjį ir kitą turtą.

Iš pradžių prokurorai paskelbė, kad G.Malamadzė ketino nužudyti Ilją II. Tačiau greitai pareigūnai pakeitė savo versiją: pareiškė, kad buvo kėsinamasi į patriarcho asmeninę sekretorę Šoreną Tetruašvili.

2017-ųjų rugsėjį G.Malamadzė buvo pripažintas kaltu, jam skirta 9 metų įkalinimo bausmė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilja II ir Bidzina Ivanišvilis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilja II ir Bidzina Ivanišvilis

„Laisvosios Europos radijas“ informuoja, kad praėjus kelioms dienoms po G.Malamadzės arešto, Sakartvelo televizijos kanalas „Rustavi 2“ paviešino tariamai G.Malamadzės Iljai II rašytą laišką. Jame G.Malamadzė kaltino bažnyčios lyderius vadovaujant didžiuliam kyšininkavimo, korupcijos ir turto įgijimo nelegaliu būdu tinklui.

Laiškas niekada nebuvo nepriklausomai patvirtintas. Bažnyčios lyderiai kaltinimus neigia.

Pasak Sakartvelo stačiatikių bažnyčios istoriją ir struktūrą tyrinėjančio M.Gamrekelašvilio, G.Malamadzė buvo laikomas artimu Iljos II sąjungininku.

Pranešama, esą vėliau G.Malamadzė jį kalėjime lankiusiems draugams ir giminaičiais tikino, kad iš tiesų Iljos II sekretorė Š.Tetruašvili paprašė nupirkti cianido.

Sinodo dramos

Dėl J.Jakobišvilio kaltinimų Šventasis sinodas sušaukė skubų susirinkimą.

Susitikime bažnyčios lyderiai vieningai nubalsavo už peticiją Sakartvelo prezidentei Salomei Zurabišvili: jie ragina suteikti malonę G.Malamadzei dėl jo prastos sveikatos ir šeimos situacijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Salome Zurabišvili
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Salome Zurabišvili

„Šiandien susirinkome ne ką nors nubausti, bet padėti vieni kitiems“, – spalio 31-ąją sakė Ilja II.

S.Zurabišvili pareiškė apsvarstysianti prašymą suteikti malonę, tačiau tik po to, kai bus užbaigtos naujos gairės dėl malonės suteikimo.

„Laisvosios Europos radijas“ teigia, kad tai buvo mažiausia drama Sinodo susirinkime.

Bažnyčios lyderiai nubalsavo nušalinti metropolitą Petre'ą Caavą.

P.Caava praeityje su bažnyčios lyderiais nesutarė dėl to, kaip jis vadovauja oficialiam bažnyčios televizijos kanalui. Pasak M.Gamrekelašvilio, P.Caava reguliariai kalbėdavo apie korupciją bažnyčios viduje, įskaitant kaltinimus Iljai II dėl sukaupto didžiulio turto.

Be to, P.Caava yra viešai parėmęs ankstesnius G.Malamadzės teiginius, kad už cianido sąmokslo slypėjo Iljos II sekretorė.

Sinodo susirinkimo dalyviai žurnalistams pasakojo, kad svarstant P.Caavos klausimą, dvasininkai pradėjo vieni ant kitų rėkti, susirinkimas vos nevirto muštynėmis.

Sinodo susirinkimo dalyviai žurnalistams pasakojo, kad svarstant P.Caavos klausimą, dvasininkai pradėjo vieni ant kitų rėkti, susirinkimas vos nevirto muštynėmis.

Arkivyskupas Nikolazas Pačuašvilis „Laisvosios Europos radijui“ sakė, kad vieni kunigai fiziškai gynė Ilją II nuo kitų.

N.Pačuašvilio teigimu, P.Caava iš susirinkimo buvo išvestas jėga.

Iš P.Caavos nebuvo atimta teisė atlikti kunigystės pareigas, tačiau jis už bausmę turės tarnauti vienuolyne. Esą jam buvo grasinama ekskomunikacija, jei ir toliau kalbės apie bažnyčios problemas.

Tuomet P.Caava tiesioginiame televizijos eteryje pareiškė, kad Ilja II priėmė sprendimą jį nušalinti todėl, kad metropolitas „atskleidė sodomijos ir pederastijos nuodėmę Sakartvelo stačiatikių bažnyčioje“.

„Tauta turi patriarchą, apimtą pederastijos ir sodomijos nuodėmės, Sinodo pirmininką“, – kalbėjo P.Caava.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tbilisio katedra
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tbilisio katedra

Akademiko M.Gamrekelašvilio teigimu, tos P.Caavos pareiškimas apstulbino itin konservatyvią Sakartvelo visuomenę, smerkiančią homoseksualumą.

M.Gamrekelašvilis sakė, kad dideli bažnyčios verslai daugumai kartvelų yra vieša paslaptis. Be to, bažnyčia daug pinigų gauna tiesiogiai iš valstybės biudžeto beveik be jokios kontrolės ir atskaitingumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius