Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogaus teisių pažeidimais garsi Saudo Arabija bus atsakinga už jų priežiūrą

Saudo Arabijos valdžia per pastaruosius metus nukirto galvas daugiau žmonių nei tai padarė teroristinė „Islamo valstybė“, tačiau būtent šios šalies atstovas bus atsakingas už žmogaus teisių priežūrą Jungtinių Tautų žmogaus teisių taryboje, skelbia newsweek.com.
Saudo Arabijos princas Mohammadas bin Salmanas Al Saudas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu
Saudo Arabijos princas Mohammadas bin Salmanas Al Saudas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu / „Scanpix“/AP nuotr.

Saudo Arabijos atstovo Faisalo bin Hassano Trado išrinkimas sukėlė tikrą audrą diplomatiniuose sluoksniuose. Birželio mėnesį Saudo Arabija paskelbė, kad ieško aštuonių naujų budelių sunkiais nusikaltimais kaltinamų žmonių egzekucijoms.

Jungtinių Tautų atstovas Hillelis Neueris tokį sprendimą pavadino „pigios naftos pergale prieš žmogaus teises“.

„Saudo Arabija turi vieną blogiausių žmogaus teisių užtikrinimo istorijų pasaulyje. Ypač, kai kalbame apie religijos laisvę, moterų teises, ji ir toliau kalina režimo opozicionierius, tinklaraštininką Raifą Badawį“, – teigė H.Neueris.

Prie šio žingsnio pasmerkimo prisidėjo ir minėtojo įkalinto tinklaraštininko žmona Ensaf Haidar Badawi, socialiniame tinkle „Facebook“ teigdama, kad šis žingsnis leis Saudo Arabijai ir toliau nebaudžiamai dorotis su visais, oponuojančiais valdančiajam elitui.

2015 metais tų pačių Jungtinių Tautų žmogaus teisių stebėjimo ataskaitoje pažymima, kad Saudo Arabija „sistemingai diskriminuoja religines mažumas ir moteris“ bei „valdžios atstovai pasmerkia neteisėtam teismo procesui šimtus žmonių“.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Saudo Arabija jau pasiuntė egzekucijai ant ešafoto daugiau nei šimtą žmonių. Įvairios fizinės bausmės bei netgi mirties bausmė skiriama už vagystes, neištikimybę santuokoje ar homoseksualius santykius.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Saudo Arabija jau pasiuntė egzekucijai ant ešafoto daugiau nei šimtą žmonių. Įvairios fizinės bausmės bei netgi mirties bausmė skiriama už vagystes, neištikimybę santuokoje ar homoseksualius santykius.

„Liūdna stebėti, kaip mūsų pasaulyje nafta leidžia trypti esminius žmogaus teisių principus“, – pastebėjo H.Neueris, darydamas prielaidą, kad Vakarų valstybės nusileido Saudo Arabijos reikalavimui perimti žmogaus teisių kontrolės postą vardan pigesnių naftos kainų.

„Problema jau vien tai, kad tokia valstybė kaip Saudo Arabija yra šios tarybos narė, bet tai, kad šios valstybės atstovas tampa tokios tarybos pirmininku, rodo, kad Vakarams nerūpi Saudo Arabijoje neteisėtai kalinami žmonės“, – pridūrė jis.

„Šis Jungtinių Tautų sprendimas atrodo kaip leidimas piromanui tapti priešgaisrinės apsaugos inspektoriumi. Jis visiškai žlugdo tarybos, kurioje jau ir taip yra Rusija, Kinija, Kuba, Kataras ir Venesuela, įvaizdį“, – pasmerkė tokį sprendimą H.Neueris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius