Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalingi Prancūzijos vadovo žodžiai apie NATO: kaip į tai reagavo sąjungininkai?

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pareiškimas, esą NATO aljansas išgyvena smegenų mirtį, sukėlė daug klausimų apie Paryžiaus požiūrį į svarbiausią gynybinį aljansą. Vokietijos naujienų portalas dw.com apžvelgė E.Macrono komentarų padarinius.
Vladimiras Putinas,Emmanuelis Macronas
Vladimiras Putinas,Emmanuelis Macronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per Berlyno sienos griūties metines žurnalistai paklausė JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo , ar NATO patiria smegenų mirtį?

Donaldo Trumpo diplomatijos vadovas kalbėjo labiau valstybiškai, nei per ankstesnius savo pasirodymus Europoje. Nors jis nenagrinėjo konkrečių Prancūzijos vadovo pastabų, bet pasiuntė tam tikrą žinią.

„Po septyniasdešimties metų NATO reikia augti ir keistis. Tai turi atitikti šios dienos realias ir iššūkius. Nemanau, kad tie politiniai įsipareigojimai tarp mūsų šalių kada nors pasens“, – sakė M.Pompeo.

Tačiau jis pridūrė: „Jeigu aljansas nepadaro dalykų, kuriuos turi padaryti, kad būtų veiksmingai kovojama su šiandienos iššūkiais, jei tautos tiki, kad gali gauti naudos iš savo saugumo, bet nepateikti NATO aljansui reikalingų išteklių, jei tautos nevykdo savo įsipareigojimų, tai atsirandą rizika, kad NATO gali tapti neveiksmingu ir pasenusiu.“

„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo Berlyne
„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo Berlyne

E.Macrono žodžiai paradoksaliai palaiko D.Trumpą

Londone įsikūrusios idėjų kalvės RUSI direktorius Jonathanas Eyalis sako, kad Prancūzijos prezidento pareiškimai buvo tikra dovana NATO priešininkams.

Pavyzdžiui, Kremlius buvo entuziastingas šios situacijos stebėtojas. Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova apibūdino E.Macrono komentarus kaip „auksinius žodžius“, kurie „tiksliai apibūdina dabartinę NATO būklę“.

J.Eyalis svarstė: kiek laiko prireiks JAV prezidentui Donaldui Trumpui panaudoti Prancūzijos vadovo komentarus kaip įrodymą, kad jis visą laiką buvo teisus dėl Europos kolektyvinės gynybos nepakankamumo?

Analitikas pabrėžė, kad visiškai priimtina kritikuoti NATO, bet tam yra gerokai produktyvesnių būdų.

„Tai, ką padarė Prancūzijos prezidentas, verčia abejoti pokario tvarkos pagrindais, iš tikrųjų nesiūlant jokių esminių pokyčių, – sakė J.Eyalis. – Jis privertė net labiausiai proeuropietiškus politikus žemyne sprukti, nes visi jie tvirtino, kad įmanoma sukurti Europos saugumo sistemą kartu su JAV ir kartu su amerikiečiais. Na, o dabar Macronas paradoksaliai laikosi Trumpo pozicijos, kad pirmiausia tariamasi, o galvojama tik vėliau.“

Didžiausia grėsme – pastabos apie Rusiją

Varšuvoje įsikūrusio Rytų tyrimų centro ekspertė Justyna Gotkowska išsakė dar aštresnę kritiką Prancūzijos prezidentui. Ji rašė, kad E.Macronas gali tapti rimtesne problema Europos saugumui nei D.Trumpas.

„Scanpix“/AP nuotr./D.Trumpas ir E.Macronas G-7 susitikime Prancūzijoje
„Scanpix“/AP nuotr./D.Trumpas ir E.Macronas G-7 susitikime Prancūzijoje

J.Gotkowska pabrėžė, kad JAV realiai padidino savo įnašą į Europos saugumą, ypač prie sienų su Rusija. O štai pati Prancūzija „tik saikingai dalyvavo atgrasymo priemonėse“.

„Prancūzijos pasiūlymai neapima jokių priemonių kolektyvinei Europos gynybai stiprinti ir yra sutelkti į krizių valdymą pietuose“, – sakė J.Gotkowska.

Analitikė pabrėžė, kad didžiausią nerimą kelia E.Macrono pastabos, kad Europa turėtų „persvarstyti mūsų poziciją su Rusija“.

„Jei Prancūzija nerimauja dėl Europos saugumo, tai jos veiksmai iš tikrųjų tik silpniną tą saugumą, bandant išstumti JAV iš Europos, dabar atvirai kvestionuojant NATO vertę, pamirštant apie nepakankamai gerai veikiančią Europos kariuomenę, ir rimtai neteisingai vertindama Rusijos politiką ir ketinimus“, – perspėjo J.Gotkowska.

Kenkia Paryžiaus autoritetui

Idėjų kalvės „Martens“ analitikas Niklas Novaky sako, kad Prancūzijos vadova pareiškimai skamba lyg pavojaus varpai visai Centrinei ir Rytų Europai.

„Jie labai pagrįstai mano, kad NATO yra kertinis jų saugumo akmuo ir negali pasikliauti niekuo, ką autonomiškai siūlo Paryžius“, – sakė N.Novaky.

„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Macronas ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Macronas ir Donaldas Trumpas

Be to, E.Macrono pasisakymai sukėlė nerimo ir tokiose NATO nepriklausančiose šalyse kaip Suomija, kuri aljansą mato kaip stabilumo pagrindą Baltijos jūros regione.

N.Novaky sako, kad tai suveikė priešingai nei galbūt tikėjosi Prancūzijos prezidentas: užuot sustiprinęs antipatiją JAV, E.Macronas neigiamai paveikė Paryžiaus autoritetą ir kelia „pagrįstų klausimų daugeliui NATO šalių dėl Prancūzijos įsipareigojimų NATO“.

Analitikas sakė esąs suglumęs ir jam sunku suprasti tikrąjį E.Macrono žodžių tikslą. Jis neatmetė galimybės, kad tai galėjusi būti netyčinė klaida.

„Tai tik apsunkina jo paties gynybos politinę darbotvarkę Europos Sąjungos kontekste ir už jos ribų“, – Sakė N.Navoky.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius