Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalingi skaičiai: JAV vieno Sirijos sukilėlio apmokymas kainavo 4 milijonus dolerių

JAV programa, kuria buvo apmokyti ir aprūpinti 60 su „Islamo valstybe“ kovojančių Sirijos kovotojų, atsiėjo 500 milijonų dolerių ir daugiau nei pusė jų nebuvo išleisti, rodo politico.com atliktas tyrimas.
Sirijos kariai
Sirijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Apie pusė iš tos sumos jau buvo išleista, bet daugiausiai – kovotojų apmokymui ir reikalingai technikai“, – sakė vienas JAV Kongreso nario padėjėjas.

Prezidento Baracko Obamos planas, kuriuo buvo siekiama sustiprinti Sirijos sukilėlius, besikaunančius su diktatoriaus Basharo al-Assado pajėgomis, atrodo nepavykęs, o senatorius Johnas McCainas jį vadina tiesiog „kliedesiu“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas McCainas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas McCainas

Tokį J.McCaino pasisakymą išprovokavo JAV gynybos sekretoriaus Ashtono Carterio pristatyta ataskaita, kurioje pranešama, kad po visų atrankų kol kas tėra suburta 60 kovotojų, o kiekvienam iš jų jau išleista po 4 milijonus.

Dar 7000 galimų kovotojų yra tikrinami, tačiau projekto sėkmė atrodo visiškai nerealiai. Planuojama buvo suburti bent 3000 gerai ginkluotų ir treniruotų sirų grupę, kuri pajėgtų priešintis diktatoriaus pajėgoms.

„Administracija siūlo eiti Sirijos žmonėms kautis su al-Assado pajėgomis, tačiau negali jų apsaugoti nuo kasetinių bombų. Štai kodėl visa mūsų kampanija yra beviltiška“, – piktinosi J.McCainas.

„Treniravimo proceso metu mes geriau susipažinome su Sirijos opozicijos jėgomis, grupėmis, užmezgėme vertingus ryšius, kurie gali pagelbėti mus kovoje su „Islamo valstybe““, – gynėsi A.Carteris.

Panašią programą, kurią prižiūri Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV) taip pat kritikuoja JAV respublikonai. Jų teigimu, beveik milijardą dolerių prarijęs projektas nepadarė jokių realių pakeitimų Sirijos pilietiniame kare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius