Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaudžios Londono gaisro pamokos: kaip ugniagesiai kovoja su ugnimi daugiaukščiame name?

Žiniasklaidos skelbiami gaisro 24 aukštų name Londone vaizdai šokiravo Didžiąją Britaniją. Daugelio šalių ugniagesiai moka kovoti su ugnimi itin aukštuose dangoraižiuose, tad ko iš šios nelaimės teks pasimokyti britams? To po milžiniško gaisro trečiadienį klausia BBC.
Gaisras Lonono daugiabutyje
Gaisras Lonono daugiabutyje / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Ugniagesiu anksčiau dirbęs, dabar – saugos konsultantas Bobas Parkinas teigia, kad į įvykio vietą atskubėję ugniagesiai visų pirma įsitvirtina dviem aukštais žemiau liepsnų.

Tuomet įkuriami kontrolės taškai, o tai leidžia užfiksuoti, kiek laiko ugniagesys praleidžia uždūmintoje patalpoje. Kadangi šis laikas labai ribotas, stengiamasi, kad į ugnies židinį ugniagesys nueitų kuo trumpesnį kelią – svarbi kiekviena minutė.

„Lipdamas į 10 aukštą sunaudosite labai daug oro, todėl atvykę ugniagesiai paprastai įsikuria dviem aukštais žemiau“, – aiškino pašnekovas.

Kai ugniagesys jau gali eiti į pastatą, pirmiausia jo užduotis – ieškoti gaisre esančių žmonių ir nešti juos lauk, o ne gesinti ugnį, todėl pradžioje ugniagesiui nereikia su savimi turėti daug įrangos.

Ugnis plito žaibiškai

Tačiau situacija „Grenfell Tower“ buvo labai sunki, anot B.Parkino, visų pirma dėl to, kad ugnis plito žaibišku greičiu ir labai greit apėmė beveik visą pastatą.

Kilti į 20 aukštą gelbėti žmonių, buvusio ugniagesio teigimu, yra beveik neįmanoma.

Anot jo, tokia kelionė ugniagesiui gali būti paskutinė, nes jam paprasčiausiai gali nepakakti oro nusileisti žemyn. Tuo metu dėl to, kad ugnis buvo apėmusi beveik visą pastatą, ugniagesiai negalėjo įsitvirtinti aukščiau - turėjo dirbti nuo pirmųjų aukštų.

Gaisrų ekspertai yra sakę, kad ugnis pastatuose itin greitai sklinda dėl medžiagų plakiravimo.

Pavyzdžiui 2015 metais Dubajuje dėl to ugnis itin greitai apėmė 79 aukštų dangoraižį, tačiau aukų tuomet pavyko išvengti, nes žmonės greitai buvo išvesti per sumaniai įrengtus avarinius išėjimus.

Tačiau aukų tuomet pavyko išvengti, nes žmonės greitai buvo išvesti per sumaniai įrengtus avarinius išėjimus.

Didžiojoje Britanijoje jau keliamas triukšmas dėl to, kad užsidegusio daugiaaukščio gyventojams anksčiau yra patarta gaisro atveju likti savo butuose.

Gaisrų ekspertas Ikhwanas Razalis teigė, kad toks patarimas geras tik tokiu atveju, jei pastato ypatybės neleidžia ugniai greitai plisti tarp aukštų. Tad šiuo atveju, anot jo, tai buvo tikrai blogas patarimas.

Kai dega itin aukšti pastatai, ugniagesiai į tam tikrą aukštį keliami specialiomis platformomis. Tuo metu Londono ugniagesių turima įranga tokią galimybę gerokai riboja – gali ugniagesius pakelti tik į 32 metrų aukštį.

Tuo metu aukštais pastatais pasižyminčiame Dubajuje, kur ugnis gali įsižiebti ir 160 aukštų name, ugniagesiai turi aukščiau keliančias platformas – iki 80 metrų, taip pat ir specialius liftus.

Didžiojoje Britanijoje kilus gaisrui, jei jis kilo ne tavo bute, patariama likti namuose ir lauk nesiveržti. Taip yra dėl to, kad tiek žmonės, tiek ugniagesiai naudojasi tais pačiais laiptais.

Ugniagesiams tikrai nereikia, kad ant laiptų būriuotųsi šimtai žmonių, kai tuo metu jie bando pasiekti degančias patalpas ir užgesinti ugnį.

Tačiau kaip pastebi BBC, šis skaudus atvejis parodė, kad nelaimės atveju ne viskas vyksta taip, kaip yra numatyta saugos taisyklėse.

VIDEO: Pamatykite, kaip atrodo gaisro nusiaubtas butas Londone

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius