Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 12 /13:05

Paskelbta Boriso Nemcovo ataskaita apie Rusijos karą Ukrainoje „Putinas. Karas“

Vasario 25 dienos vakarą Rusijos opozicijos politikas Borisas Nemcovas atėjo pas savo draugą Ilją Jašiną paprašyti pagalbos: jis rengė ataskaitą apie Rusijos karių žūtis slaptame kare Ukrainoje. Po dviejų dienų B.Nemcovas, nenuilstantis Vladimiro Putino kritikas, buvo nušautas netoli Kremliaus. Tačiau jo ataskaita nemirė – opozicijos aktyvistai ir žurnalistai, vadovaujami I.Jašino, pabaigė B.Nemcovo pradėtą darbą.
Boriso Nemcovo ataskaita
Boriso Nemcovo ataskaita
VIDEO: Boriso Nemcovo ataskaitos pristatymas

Antradienį B.Nemcovo bendražygiai paskelbė šią 64 puslapių ataskaitą, kurioje buvęs vienas iš opozicijos lyderių pateikė įrodymus dėl Rusijos karių dalyvavimo kare Donbase.

„Sugalvojau, ką daryti. Būtina parašyti ataskaitą „Putinas. Karas“, ją atspausdinti ir dalinti gatvėse. Pasakyti, kaip Putinas pradėjo karą. Tik taip mes nugalėsime propagandą“, – ataskaitoje cituojamas B.Nemcovas.

„Ši ataskaita parašyta tikro Rusijos patrioto“, – patikino Ilja Jašinas. „Karas, kurį sukėlė Vladimiras Putinas pažeidžia Rusijos interesus ir mes prieš tai kovosime“, – pridūrė jis, pristatydamas B.Nemcovo ataskaitą.

Michailo Kasjanovo teigimu, B.Nemcovas bus siūlomas Vaclavo Havelo premijai, organizuojamas jo pagerbimas Europos Parlamente.

„Ataskaitoje atskleidžiama, kaip keitėsi Putino retorika kalbose apie Krymą. Viskas prasidėjo nuo neigimo, kad Rusijos kariniai daliniai yra Kryme, o šių metų filme jau prisipažinta, kad buvo duoti įsakymai veikti ir viskas buvo koordinuojama“, – pasakojo I.Jašinas.

„Visi pagrindiniai kariniai veiksmai Rytų Ukrainoje buvo atlikti ir lemti Rusijos karių. Pirmas etapas – praėjusių metų rugpjūčio mėnesį, kai buvo permestos didelės Rusijos pajėgos, antras – šių metų vasarį, kai buvo atakuojama Debalcevė. Visi veiksmai buvo žinomi Vladimirui Putinui“, – teigė ataskaitą pristatantis I.Jašinas.

„Karius į Ukrainą verbuoja ir rajonų skyriai, ir įvairios veteranų grupuotės. Jie gauna atlygius, kurie skiriami iš valstybės fondų už kuriuos atsakingi „Vieningosios Rusijos“ nariai. Galiu įvardinti konkretų asmenį – Francas Klincevičius“, – rėžė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilja Jašinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilja Jašinas

„Ypatingas vaidmuo ataskaitoje tenka ir Čečėnijos kariams. Ramzanas Kadyrovas pats siūlėsi vykti, tačiau vietoje jo buvo siunčiami jam pavaldūs kariai. Tai ir „Vostok“ bataliono kariai, kurie Rytų Ukrainoje atsirado dar gegužės mėnesį, o likę permesti su Rusijos kariais rugpjūčio mėnesį“, – aiškino I.Jašinas.

Ataskaitoje patvirtinama, kad Malaizijos lėktuvas, skraidinęs 298 žmones, buvo numuštas Ukrainos separatistų kovotojų, kuriems raketų paleidimo sistemą „Buk“ atgabenta būtent iš Rusijos.

Ataskaitoje patvirtinama, kad Malaizijos lėktuvas, skraidinęs 298 žmones, buvo numuštas Ukrainos separatistų kovotojų, kuriems raketų paleidimo sistemą „Buk“ atgabenta būtent iš Rusijos.

„Putinas padarė anksčiau broliškas Rusijos ir Ukrainos tautas priešais. Jei norime tai pataisyti, privalome kalbėti tiesą. Mūsų auditorija – visa rusų tauta“, – teigė I.Jašinas.

„Privalome pasakyti, kas vyksta Rytų Ukrainoje, kas vyksta Rusijoje. Kad žmogus, kuris valdo tokį karinį ir ekonominį potencialą meluoja valstybei ir pasauliui“, – emocingai kalbėjo jis.

„Mes neprisiimame prokuroro funkcijų, mes nesiruošiame diskutuoti su tarptautiniais institutais. Mūsų auditorija – Rusijos žmonės, kurie turėtų atverti akis ir pamatyti, kas valdo jų šalį. Jei kokie tarptautiniai institutai norės naudoti šią informaciją, jie turi teisę, bet mūsų tikslas – Rusijos auditorija, tie žmonės, kurie žiūri federalinę televiziją ir tiki tuo, kas jiems pasakojama“, – pridūrė I.Jašinas.

„Negalime patikinti, kad Nemcovo nužudymą lėmė jo darbas su šia ataskaita, tačiau aišku, kad šis darbas buvo pavojingas ir kad jis galėjo daryti įtaką sprendimams“, – sakė jis.

„Mūsų kariai davė priesaiką ginti ne Putiną, o Rusijos tautą. Karas su Ukraina yra šios tautos išdavystė“, – teigė I.Jašinas. „Norime, kad Rusija būtų civilizuota Europos valstybė, kurią gerbtų“, – pridūrė jis.

Kiek rusų karių žuvo, kiek pinigų išleista

Mažiausiai 150 rusų karių žuvo 2014-ųjų rugpjūčio mėnesį. Tuomet Ukrainos kariuomenė pradėjo puolimą, tačiau juos Ilovaiske sustabdė Rusijos kariai. Žuvusių karių artimieji gavo 2 milijonus rublių ir turėjo įsipareigoti neatskleisti karių žūties aplinkybių.

Apie 70 rusų karių (įskaitant ir mažiausiai 17 desantininkų iš Ivanovo) 2015 m. sausį–vasarį mirė prie Debalcevės. Jų artimieji kreipėsi pagalbos į B.Nemcovą, nes negalėjo net gauti kompensacijų už šeimos narių mirtį. Ataskaitoje teigiama, kad į Donbasą siunčiami kariai buvo atleidžiami iš kariuomenės ir į Rytų Ukrainą išsiunčiami kaip „savanoriai“. Rusijos Gynybos ministerija yra pažadėjusi sumokėti kompensacijas bet kokiu atveju, tačiau šie pažadai nebuvo įvykdyti.

Iš Rusijos biudžeto dešimčiai mėnesių karo Ukrainos pietryčiuose skirta apie 53 mlrd. rublių.

Iš Rusijos biudžeto dešimčiai mėnesių karo Ukrainos pietryčiuose skirta apie 53 mlrd. rublių. 21 mlrd. rublių buvo skirta 6 tūkst. „savanorių“ išlaikymui, 25 mlrd. rublių – vietos separatistams, 7 mlrd. rublių – karinės įrangos priežiūrai ir taisymui.

Nuo 2014 m. liepos Rusijos regionų valdžios išleido 80 mlrd. rublių pabėgėliams iš Donecko ir Luhansko sričių. 

Po Krymo aneksijos praėjusiais metais rusai prarado 2 trilijonus rublių iš savo uždarbio ir 750 mlrd. rublių iš savo santaupų. Dėl Vakarų paskelbtų sankcijų ir paties Kremliaus paskelbto embargo, kainos pakilo apie 5,5 proc. 

Finansinius skaičius B.Nemcovui padėjo surinkti ir susisteminti Sergejus Aleksašenko, Makroekonomikos studijų departamento Aukštesniojoje ekonomikos mokykloje direktorius.

Bijoma viešai prabilti

„Mes jau susiduriame su didelėmis problemomis, – Laisvosios Europos radijui sakė I.Jašinas. – Spaustuvės jaučia didelį spaudimą, todėl reikės galingos specialiosios operacijos, kad galėtume ataskaitą atspausdinti. Mes jau turime patirties su tuo, Borisas Nemcovas jau turėjo patirties su tuo. Manau, įveiksime šią problemą.“

Tomo Balmfortho/RFE/RL nuotr./Ataskaita „Putinas. Karas“
Tomo Balmfortho/RFE/RL nuotr./Ataskaita „Putinas. Karas“

B.Nemcovas buvo nubrėžęs ataskaitos gaires, sudėliojęs griaučius, surinkęs daug dokumentų, įrodančių Rusijos kariuomenės buvimą Ukrainoje, taip pat padaręs interviu su žuvusių karių artimaisiais.

Tačiau didelė dalis šio archyvo pradingo po B.Nemcovo nužudymo. Pareigūnai nedelsdami atliko kratą politiko namuose, konfiskavo kompiuterius, užrašus. 

Kaip ir įsivaizduojate, B.Nemcovo mirtis jų nepadrąsino. Mes pasikalbėjome su jais, jie detaliai viską papasakojo, davė daug svarbios informacijos, tačiau kategoriškai atsisakydavo kalbėti viešai.

„Pirmąją savaitę praleidom mėgindami atgauti dokumentus, kuriuos jis buvo surinkęs“, – sakė I.Jašinas.

Vyro teigimu, jo komandai pavyko susisiekti su visais B.Nemcovo šaltiniais, tačiau įtikinti juos viską papasakoti viešai buvo sudėtinga. 

„Kaip ir įsivaizduojate, B.Nemcovo mirtis jų nepadrąsino, – sakė jis. – Mes pasikalbėjome su jais, jie detaliai viską papasakojo, davė daug svarbios informacijos, tačiau kategoriškai atsisakydavo kalbėti viešai.“

Žuvusių karių artimieji bijojo viešai prabilti, kadangi jie visi privalėjo pasirašyti pasižadėjimus tylėti. B.Nemcovo šaltinių žiniomis, aukų artimiesiems buvo grasinama baudžiamąja atsakomybe, kaip pavyzdys buvo pateikiama daugiavaikė motina Svetlana Davydova, kuri buvo apkaltina valstybės išdavyste Ukrainos naudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius