Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotijos buvęs lyderis A.Salmondas ves naują partiją į rinkimus

Škotijos buvęs pirmasis ministras Alexas Salmondas penktadienį netikėtai pranešė sugrįžtantis į politiką ir vesiantis naują už Škotijos nepriklausomybę pasisakančią partiją į artėjančius vietos parlamento rinkimus.
Alexas Salmondas
Alexas Salmondas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

66 metų A. Salmondas anksčiau vadovavo Škotijos nacionalinei partijai (SNP) ir nuo 2007 iki 2014 metų dirbo pirmuoju ministru, tačiau atsistatydino po partijai nesėkmingo referendumo dėl atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės.

Pasitraukęs iš SNP jis susipyko su savo įpėdine Nicola Sturgeon dėl to, kaip ji vėliau reagavo į jam pareikštus kaltinimus dėl lytinio priekabiavimo, dėl kurių jis vėliau buvo išteisintas.

Škotijos parlamento rinkimai vyks gegužės 6 dieną. SNP tikisi pasinaudoti rinkimų rezultatais ir surengti naują referendumą dėl nepriklausomybės, kuriam priešinasi britų premjeras Borisas Johnsonas.

Škotijos rinkėjai yra beveik po lygiai pasidalinę į dvi stovyklas dėl šalies siekio atsiskirti nuo Jungtinės Karalystės, rodo naujausios apklausos.

A.Salmondas, vienas iš keturių kandidatų vadovauti naujajai partijai „Alba“, sakė, jog tai bus „nauja politinė jėga“, gegužę sieksianti „kvalifikuotos balsų daugumos“ palaikymo nepriklausomybei.

„Borisas Johnsonas jau pasakė „ne“ SNP pasiūlymams. Jam bus daug sunkiau pasakyti „ne“ parlamentui ir šaliai“, – sakė A.Salmondas, kalbėdamas per virtualų partijos steigiamąjį suvažiavimą.

Tačiau jis pabrėžė, kad naujoji partija „Alba“, kurios pavadinimas reiškia Škotiją škotų gėlų kalba, nėra tiesioginė N.Sturgeon vadovaujamos SNP varžovė, ir paragino balsuoti žmones taktiškai.

„Įtakinga pozicija“

129 Škotijos parlamento nariai yra renkami pagal mišrią rinkimų sistemą ir kiekvienas rinkėjas turi po du balsus.

73 parlamento nariai yra išrenkami vienmandatėse apygardose, o 56 – renkami aštuoniuose parlamentiniuose regionuose pagal partijų sąrašus ir proporcinę rinkimų sistemą.

„Alba“ dalyvaus tik regioniniame sąraše, siekdama užtikrinti didesnį palaikymą nepriklausomybės siekiui parlamente, ir ragins žmones balsuoti už SNP apygardose, sakė A.Salmondas.

B.Johnsonas jau ne kartą atmetė galimybę leisti Edinburgui rengti antrą referendumą dėl nepriklausomybės, sakydamas, kad savo progą škotai jau išnaudojo.

Tačiau, pasak A.Salmondo, daugumos Škotijos parlamento narių nepriklausomybės siekio palaikymas „iš esmės pakeistų pusiausvyrą Škotijos naudai“.

„Jeigu Škotijos parlamente turėsime pakankamą parlamentarų daugumą iš daugumos nepriklausomybę palaikančių partijų, tai bus labai įtakinga pozicija pradėti derybas dėl nepriklausomybės“, – pridūrė jis.

„Jeigu ne,.. tada Borisas Johnsonas pasakys, kad tai tėra SNP susižavėjimas“, – sakė A.Salmondas.

Nepaisant jo nesutarimų su SNP, kurią buvęs vadovas kaltino prieš jį vykdžius politiškai motyvuotą šmeižto kampaniją, jis pažadėjo, kad „Alba“ rinkimų kampanija bus „visiškai pozityvi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius