-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 13 /17:10

Škotijos lyderė sieks naujo referendumo dėl nepriklausomybės

Škotijos lyderė Nicola Sturgeon pirmadienį pareiškė, kad sieks naujo referendumo dėl regiono nepriklausomybės. Įspėjimais jau žarstosi ir Londonas, ir Briuselis – Europos Komisija paskelbė, kad tolesnės automatinės narystės Bendrijoje škotams niekas negarantuotų.
Škotai birželį balsavo už Jungtinės Karalystės pasilikimą ES
Škotai birželį balsavo už Jungtinės Karalystės pasilikimą ES / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Škotijos lyderė pirmadienį išryškino naują sukrečiantį posūkį Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos, vadinamojo „Brexit“, dramoje – ji paskelbė sieksianti per ateinančius dvejus metus naujo referendumo dėl regiono nepriklausomybės, nes Britanija traukia Škotiją prieš jos valią lauk iš ES.

Vyriausybės vadovė N.Sturgeon žadėjo greitai imtis veiksmų, kad škotų rinkėjams būtų suteikta nauja galimybė pasitraukti iš Jungtinės Karalystės, nes Škotija verčiama dalyvauti „kietajame Brexit'e“, dėl kurio škotai nebalsavo.

Britai birželio 23-osios referendumu nusprendė trauktis iš ES, bet škotai 62 proc. prieš 38 proc. balsavo už pasilikimą Bendrijoje.

Škotija neturi būti „vedama keliu, kuriuo mes nenorime eiti, neturėdama pasirinkimo galimybės“, sakė N.Sturgeon.

Škotijos vadovei kalbant Edinburge, Jungtinės Karalystės parlamentas toliau tvirtino įstatymo projektą dėl „Brexit“, kuris leis Jungtinei Karalystei po kelių dienų oficialiai pradėti išstojimo iš Europos Sąjungos procesą.

Britai birželio 23-osios referendumu nusprendė trauktis iš ES, bet škotai 62 proc. prieš 38 proc. balsavo už pasilikimą Bendrijoje.

Pasak N.Sturgeon, ji prašys Škotijos parlamento kitą savaitę pradėti organizuoti referendumą, kuris galėtų įvykti 2018 metų rudenį – 2019 pavasarį. Iki to laiko bus aiškios Jungtinės Karalystės skyrybų su ES detalės ir Škotijos rinkėjai galės padaryti „sąmoningą pasirinkimą“, sakė ji.

Šiam referendumui dar turi pritarti Jungtinės Karalystės vyriausybė. Pirmadienį ji savo planų dar neatskleidė, tačiau pareiškė, kad referendumas dėl nepriklausomybės „būtų skaldantis ir sukeltų didelį ekonominį neapibrėžtumą pačiu blogiausiu įmanomu laiku“.

Vyriausybės Londone pranešime sakoma, kad ji sieks „ateityje partnerystės su ES, kuri būtų naudinga visai Jungtinei Karalystei. JK vyriausybė derėsis dėl tokios sutarties, bet mes tai darysime atsižvelgdami į visų JK tautų interesus“.

2014-aisiais vykusiame referendume Škotijos rinkėjai 55 proc. prieš 45 proc. pasisakė prieš nepriklausomybę. Dabar N.Sturgeon tvirtina, kad Jungtinės Karalystės sprendimas trauktis iš ES „įnešė esminių pokyčių aplinkybėse“.

N.Sturgeon sakė mėginusi ieškoti kompromiso su Jungtinės Karalystės premjerės Theresa May vyriausybe, bet buvusi sutikta „mūrine nesutaikomumo siena“.

Europos Komisija pirmadienį paskelbė, kad norėdama įstoti į ES nepriklausoma Škotija turėtų siekti narystės pagal Bendrijos sutarties 49-ąjį straipsnį ir stoti į eilę. Kitaip tariant, automatinė narystė šaliai nebūtų suteikta.

N.Sturgeon siekia tokios sutarties, kuri leistų Škotijai išlikti Europos bendrojoje rinkoje ir muitų sąjungoje. Pasak pirmosios ministrės, ji įsitikino, kad T.May siekia „kietojo Brexit'o“, pagal kurį Jungtinė Karalystė netektų lengvatų, kurios yra labai svarbios daugeliui šalies verslininkų.

„Aš nenusigręžiu nuo būsimų diskusijų, jeigu JK vyriausybė apsigalvotų“, – sakė ji.

N.Sturgeon nebijo rizikuoti. Nors „Brexit“ perspektyvos sustiprino paramą Škotijos nepriklausomybei, apklausos nerodo, kad Škotijos lyderę palaikytų rinkėjų dauguma. Be to, nėra jokių garantijų, kad ES leis nepriklausomai Škotijai likti jos nare.

Juolab kad Europos Komisija pirmadienį paskelbė, kad norėdama įstoti į ES nepriklausoma Škotija turėtų siekti narystės pagal Bendrijos sutarties 49-ąjį straipsnį ir stoti į eilę. Kitaip tariant, automatinė narystė šaliai nebūtų suteikta.

Liberalų demokratų lyderis Timas Farronas perspėjo, kad Škotija gali atsidurti pačioje blogiausioje įmanomoje padėtyje – už Jungtinės Karalystės ir už Europos Sąjungos ribų.

Paklausta, ar atsistatydintų pralaimėjusi referendumą, N.Sturgeon atsakė, kad neketina pralaimėti.

„Kartais politikoje reikia daryti tai, ką manai esant teisinga, – sakė ji. – Manau, kad teisinga yra Škotijai turėti galimybę rinktis“.

„Scanpix“ nuotr./Škotijos premjerė Nicola Sturgeon
„Scanpix“ nuotr./Škotijos premjerė Nicola Sturgeon

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius