-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Škotijos lyderė žada surengti „teisėtą“ referendumą dėl nepriklausomybės

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon sekmadienį pareiškė, jog, nepaisydama Vestminsterio rūmų prieštaravimų, planuoja surengti teisėtą referendumą dėl nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos, juolab kad visuomenės nuomonės apklausos rodo, jog dauguma balsuotų už tokį pasiūlymą.
Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

N.Sturgeon pažymėjo, jog tuo atveju, jeigu jos Škotijos nacionalinė partija (SNP) gerai pasirodys per gegužę įvyksiančius regioninius rinkimus, ji sieks surengti naują referendumą, nors Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas yra sakęs, kad toks balsavimas turėtų būti rengiamas tik „kartą per kartą“.

„Noriu, kad būtų surengtas teisėtas referendumas, štai kodėl ketinu gegužę iš Škotijos žmonių siekti tam reikalingų įgaliojimų, ir jeigu jie suteiks man tokią teisę, štai ką aš ketinu daryti“, – pareiškė ji vienai televizijos BBC laidai.

B.Johnsonas „kategoriškai atmes šį reikalavimą“, pareiškė savaitraščio „The Sunday Times“ cituojami aukšto rango šaltiniai vyriausybėje.

N.Sturgeon nurodė, jog „visuomenės nuomonės apklausos dabar rodo, kad dauguma žmonių Škotijoje nori nepriklausomybės“.

„The Sunday Times“ atlikta apklausa parodė, jog 50 proc. Škotijos rinkėjų norėtų, kad per kitus penkerius metus būtų surengtas naujas referendumas ir 49 proc. balsuotų už nepriklausomybę, o prieš balsuotų 44 procentai.

Per 2014 metais įvykusį referendumą prieš nepriklausomybę pasisakė 55 proc. balsavusiųjų.

Pagal „The Sunday Times“ cituojamas prognozes, SNP per gegužę įvyksiančius Škotijos parlamento rinkimus pelnys įtikinamą pergalę, tad N.Sturgeon turės tvirtą pagrindą kelti iniciatyvą dėl referendumo.

„The Sunday Times“ atlikta apklausa taip pat parodė, jog tik 22 proc. apklaustųjų mano, kad Škotijos ekonominė padėtis būtų geresnė, jeigu ji būtų nepriklausoma.

„Brexitas“ ir koronaviruso krizė ... regis, verčia Škotijos rinkėjus nusisukti nuo sąjungos su Anglija“, – rašo leidinys.

Apklausa taip pat parodė, jog 53 proc. Škotijos gyventojų balsuotų už sugrįžimą į Europos Sąjungą (ES).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius