Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 07 /18:55

Škotijos parlamentas patvirtino Johną Swinney naujuoju pirmuoju ministru

Škotijos parlamentas antradienį patvirtino Johną Swinney (Džoną Svinį) naujuoju šalies pirmuoju ministru, praėjus dienai po to, kai jis buvo paskirtas valdančiosios Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderiu.
Britanijos politinė sistema ir procesai.
Britanijos politinė sistema ir procesai.

60-metis J. Swinney pakeitė Humzą Yousafą (Humzą Jusafą), kuris anksčiau antradienį oficialiai atsistatydino iš šių pareigų.

Apie savo pasitraukimą H. Yousafas buvo paskelbęs praėjusią savaitę.

Per balsavimą, kaip ir tikėtasi, buvo išrinktas J. Swinney. 

Už J. Swinney balsavo 64 parlamentarai, o už jo artimiausią varžovą Škotijos konservatorių lyderį Douglasas Rossas (Daglasą Rosą) – 31.

Praėjusį pirmadienį H. Yousafas paskelbė apie savo atsistatydinimą, artėjant balsavimui dėl pasitikėjimo Škotijos parlamente, įtardamas, kad pralaimės, nes jis, kilus ginčui dėl klimato politikos, nutraukė koalicijos susitarimą su žaliaisiais.

J. Swinney, kuris partijai yra vadovavęs 2000–2004 metais, kai opozicijoje buvo nacionalistai, pirmadienį buvo išrinktas SNP lyderiu.

Vėliau jis žurnalistams sakė, kad jo pagrindinė politinė idėja – ne tik pasisakyti už Škotijos nepriklausomybę, bet ir panaikinti vaikų skurdą.

J. Swinney pirmuoju ministru tapo tuo metu, kai vidaus politika yra ypač sudėtinga, o buvusi SNP lyderė ir sąjungininkė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžen) susitepė savo reputaciją dėl tebesitęsiančio su partijos finansais susijusio skandalo.

Manoma, kad vėliau šiais metais vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose SNP praras kelias vietas Jungtinės Karalystės Vestminsterio parlamente dėl atsigaunančios Leiboristų partijos.

Kritikai kaltina SNP, kuri jau 17 metų vadovauja Edinburge esančiam decentralizuotam parlamentui, kad ji daugiausia dėmesio skiria nepriklausomybės siekiui, o ne tokiems klausimams kaip pragyvenimo išlaidų krizė ir sveikatos apsauga.

Po to, kai Škotija 2014 metais vykusiame referendume nubalsavo prieš nepriklausomybę nuo Jungtinės Karalystės, partijai sunkiai sekasi atnaujinti iniciatyvą dėl dar vieno balsavimo už nepriklausomybę.

Tuo metu parama nepriklausomybei, remiantis trimis balandį atliktomis apklausomis, sumažėjo iki 41–43 proc.

Kadangi SNP vadovauja mažumos vyriausybei 129 vietų Škotijos parlamente, norint sudaryti valdančiąją koaliciją arba priimti teisės aktus, J. Swinney reikės kitos partijos paramos.

Jis sakė, kad neatnaujins nebeegzistuojančio valdžios pasidalijimo susitarimo tarp SNP ir Škotijos žaliųjų, vadinamo Bjuthauso susitarimu, ir spręs kiekvieną klausimą atskirai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius