Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laukia sudėtingas laikotarpis: Škotijos sprendimą išgirdusiai Anglijai teks tesėti pažadus

Škotai nubalsavo už likimą Jungtinės Karalystės sudėtyje. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas „Žinių radijui“ teigė, jog dabar pagrindinė Anglijos užduotis – tesėti pažadus.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Didžiosios Britanijos Vyriausybė jau yra paskelbusi savo siūlymus apie tai, kad jeigu Škotija liktų Didžiosios Britanijos sudėtyje, būtų svarstoma jai suteikti dar daugiau autonomijos. Tačiau tai priklausys ir nuo Londono diplomatinių gebėjimų. Dabartinio Anglijos premjero laukia sudėtingas iššūkis, nes į pažadus suteikti Škotijai daugiau autonomijos jau reaguoja ir reiškia nepasitikėjimą pačios Anglijos politikai. Gali kilti pasipriešinimas tokiam žingsniui“, – sakė R.Vilpišauskas. 

Dabartinio Anglijos premjero laukia sudėtingas iššūkis, nes į pažadus suteikti Škotijai daugiau autonomijos jau reaguoja ir reiškia nepasitikėjimą pačios Anglijos politikai

Beje, Škotijos referendumas sutelkė ir kitų šalių, kuriose vyrauja separatistinės nuotaikos dėmesį. Ne tik katalonai ir baskai, bet ir Latvijos rusai įsitraukė į škotų palaikymą.  

„Neabejoju, jog šiame reikale yra labai daug geopolitikos ir propagandos. Ir NATO susilpnėjimas būtų laukiamas daugelio Rusijos valdančiųjų sluoksniuose. Ir tos separatistinės tendencijos, kurios pastebimos kai kuriose ES šalyse, veikiausiai yra ir vis dažniau bus rodomos, kaip tam tikra pseudoanalogija, atitikmuo tiems separatistiniams judėjimams, kuriuos Rusijos vadovybė remia kaimyninėse šalyse, kalbėdama apie rusų pasaulį. Jau žinoma analogija tarp Krymo ir Kosovo, kurią mėgsta naudoti Rusijos propaganda. Ir kalbant apie Kataloniją, kitus regionus, kurie taip pat diskutuoja apie nepriklausomybę, tai Rusijos dėmesys  ten bus didelis ir žinoma, kad tai susiję su bendra geopolitine situacija, tiek su NATO, tiek su ES tvirtumu“, – patikino R.Vilpišauskas.  

Politologas taip pat konstatavo, jog patys škotai, kurie agitavo už Škotijos atsiskyrimą nuo Didžiosios Britanijos, labiau palaiko narystę ES. Todėl kol kas sunku prognozuoti, kokia bus baigtis artėjančio kito referendumo dėl Jungtinės Karalystės dalyvavimo Europos Sąjungoje.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis 6.05 val. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius