-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotijos vyriausybė siekia balsavimo dėl nepriklausomybės 2014 metais

Škotijos vyriausybė referendumą dėl nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos nori surengti 2014 metų pabaigoje – tai ji pareiškė antradienį, po to, kai Londono vyriausybė paskelbė, kad toks balsavimas gali būti rengiamas, bet tik jos nustatytomis sąlygomis.
Nickas Cleggas
Nickas Cleggas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britų ministro pirmininko Davido Camerono vyriausybė paskelbė, kad suteiks Škotijos parlamentui laikinas galias surengti balsavimą dėl to, ar nutraukti jau 300 metų trunkančią sąjungą su Anglija.

Londono vyriausybė sakė, kad toks balsavimas turėtų būti surengtas kaip galima greičiau, nes nežinomybė šiuo klausimu kenkia Škotijos ekonomikai, ir pažymėjo, kad Škotijos parlamentui būtų nelegalu veikti vienam.

Tačiau Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas, kuris, pasak komentatorių, nori vilkinti balsavimą, kad sutelktų didesnę paramą nepriklausomybei, sakė, kad sprendimus reiktų palikti Škotijos žmonėms.

„Data, kai turėtume surengti šį referendumą, turėtų būti 2014 metų ruduo, – sakė A.Salmondas “Sky News„. – Ši data sudarys sąlygas žmonėms išklausyti visus argumentus ir užtikrins, kad visi politiniai procesai bus baigti“.

Siūloma 2014 metų data sutampa su 700-osiomis Banokberno mūšio, kai škotai pasiekė garsiąją pergalę prieš anglus, metinėmis, bet A.Salmondas „niekais ir nesąmone“ pavadino teiginius, kad toks laikas parinktas specialiai.

Per rinkimus pernai gegužę A.Salmondo vadovaujama Škotijos nacionalinė partija (ŠNP) laimėjo pirmąją absoliučią daugumą Edinburgo parlamente nuo pat jo atidarymo 1999 metais ir pažadėjo surengti referendumą dėl nepriklausomybės.

Jo antradienio komentarai gali reikšti konstitucinį konfliktą su D.Camerono vyriausybe, nors A.Salmondas, kuris yra laikomas apdairiu politiku, dar neturi užsitikrinęs pakankamos paramos atsiskyrimui nuo Anglijos.

Škotijos parlamentas šiuo metu turi galią tokiais klausimais kaip švietimas, sveikatos apsauga, aplinkosauga ir teisingumas.

Valstybės sekretorius Škotijai Michaelas Moore'as pareiškime parlamentui nurodė, jog nors vyriausybė mano, kad Jungtinė Karalystė turėtų išlikti,vis tiek turėtų įvykti „teisėtas, teisingas ir įtikinamas referendumas“.

„JK vyriausybė nori suteikti Škotijos vyriausybei galias surengti referendumą, kurio ji kitu atveju teisiškai negali rengti“, – sakė M.Moore'as.

Pasak jo, vyks konsultacijos su Škotijos žmonėmis ir Škotijos vyriausybe, kurių metu taip pat bus klausiama, ar referendumo metu turėtų būti pateikti paprasti atsakymai „taip“ arba „ne“. Tokiai formuluotei pirmenybę teikia britų vyriausybė.

A.Salmondas, kaip manoma, teikia pirmenybę trečiai galimybei, pagal kurią Škotija turėtų visišką fiskalinę autonomiją, tuo pačiu likdama Jungtinės Karalystės dalimi.

Tačiau minėtame pareiškime terminai nenurodomi, nors ir pranešama, kad vyriausybė norėtų referendumo per artimiausius pusantrų metų – iki 2013 metų vidurio.

Taip pat bręsta ginčas dėl amžiaus, nuo kurio būtų galima balsuoti referendume.

ŠNP ragino leisti balsuoti ir 16-mečiams bei 17-mečiams, bet Vestminsteris mano, kad balsuoti reiktų leisti tik nuo 18 metų, kaip ir visuotiniuose Didžiosios Britanijos rinkimuose.

D.Cameronas sekmadienį sakė, kad „beviltiškai nuliūstų“, jei Škotija atsiskirtų nuo Jungtinės Karalystės, ir kad tai yra „viena labiausiai vykusių partnerysčių per visą pasaulio istoriją“.

Nepriklausomo instituto „British Future“ tyrimas pirmadienį parodė, jog 54 proc. škotų nori, kad Škotija liktų Jungtinėje Karalystėje, o 29 proc. pritaria nepriklausomybei. Šioje gruodžio mėnesį atliktoje apklausoje dalyvavo 497 žmonės.

Škotijos parlamentas šiuo metu turi galią tokiais klausimais kaip švietimas, sveikatos apsauga, aplinkosauga ir teisingumas.

Tokias svarbias sritis kaip užsienio reikalai ir gynyba vis dar kontroliuoja britų vyriausybė Londone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius