Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 09 /15:47

Skripalių nuodijimu įtariamam A.Petrovui-Miškinui V.Putinas 2014 m. įteikė didvyrio medalį

„Bellingcat“ tyrėjai tikina nustatę tikrąją antro Skripalių nuodijimu įtariamo ruso tapatybę: paaiškėjo, kad Aleksandru Petrovu laikytas įtariamasis iš tiesų yra Rusijos karinės žvalgybos tarnyboje (GRU) dirbantis gydytojas Aleksandras Miškinas. Pasak tyrėjų, 2014 metais prezidentas Vladimiras Putinas A.Miškinui įteikė aukščiausią jo šalies apdovanojimą – Rusijos didvyrio medalį.
Anatolijus Čepiga (kairėje) ir Aleksandras Miškinas
Anatolijus Čepiga (kairėje) ir Aleksandras Miškinas / „Scanpix“ nuotr.

„The Bellingcat“ duomenimis, A.Miškinas gimė 1979-ųjų liepą Loigos kaime Archangelsko srityje. Jis studijavo elitinėje Rusijos karinės medicinos akademijoje, įgijo karino jūrų laivyno gydytojo specialybę.

A.Miškinas dirbti GRU pradėjo dar būdamas studentas. 2010 metais jis jau buvo perkeltas į Maskvą, buvo sukurta netikra jo tapatybė: gydytojas gavo antrą asmens tapatybės kortelę ir kelioninį pasą Aleksandro Petrovo vardu.

Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas
Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas

A.Miškinas, prisidengęs nauja tapatybe, 2011–2018 metais intensyviai keliavo. „The Bellingcat“ nustatė kelias keliones į Ukrainą ir apsišaukėlišką Uždniestrės (Padniestrės) respubliką.

Paskutinė tyrėjų nustatyta A.Miškino kelionė vyko 2013-ųjų gruodį, kai Ukrainoje vyko Maidano revoliucija. Jos metu buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Priešingai nei su A.Miškinu į Jungtinę Karalystę keliavusio Anatolijaus Čepigos, netikra „Petrovo“ tapatybė išsaugojo nemažai tikrų A.Miškino duomenų: tikslią gimimo datą, vardą, tėvavardį, tėvų vardus.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Anatolijus Čepiga
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Anatolijus Čepiga

Dabartinis A.Miškino karinis laipsnis nėra žinomas. Vis dėlto, Karinės medicinos akademiją baigę karo gydytojai gauna vyresniojo leitenanto laipsnį, be to, nuo aukštosios mokyklos baigimo praėjo 15 metų, todėl A.Miškinas greičiausiai turi leitenanto pulkininko ar pulkininko laipsnį.

„The Bellingcat“ tyrėjai teigia kalbėję su keliais A.Miškiną pažįstančiais asmenimis tiek iš gimtosios Loigės, tiek iš Sankt Peterburgo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Greito Skripalių nuodytojų atpažinimo versijos: nesistengė dėl priedangos, duomenis nutekino FST?

VIDEO: Paaiškėjo antrasis Skripalių apnuodijimo įtariamasis – GRU gydytojas Aleksandras Miškinas

Apdovanotas V.Putino

„Bellingcat“ tyrėjai, kalbėję su A.Miškino šeimai artimais žmonėmis, rašo, kad 2014 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įteikė aukščiausią jo šalies apdovanojimą – Rusijos didvyrio medalį.

Pasak „Bellingcat“ šaltinių, A.Miškinas apdovanojimą gavo už veiksmus „arba Kryme, arba už veiklą, susijusią su (buvusiu Ukrainos prezidentu Viktoru – red.) Janukovyčiumi.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Žiniasklaida: Skripalių nuodijimu įtariamas A.Čepiga padėjo V.Janukovyčiui pabėgti iš Ukrainos

Iki 2014-ųjų rugsėjo A.Miškino gyvenamosios vietos registracijos adresas sutapo su GRU būstinės adresu Maskvoje.

Tų metų rudenį didvyrio apdovanojimus gavę A.Miškinas ir A.Čepiga persikėlė į prabangius apartamentus, kurių vertė tuo metu siekė 350-500 tūkst. eurų.

„Bellingcat“ tyrėjai mano, kad šie apartamentai – priedas prie garbingų apdovanojimų.

Bandė užtildyti bendramokslius

Tyrėjai tikina per socialinius tinklus susisiekę su šimtais Karinės medicinos akademijos absolventų, aukštojoje mokykloje studijavusių 2001-2007 metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas Solsberyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas Solsberyje

Tyrėjai neatskleidė tyrimo konteksto ir neužsiminė apie A.Petrovą, tačiau dauguma akademijos absolventų tikino, kad jų kurse nebuvo jokio Aleksandro Miškino.

Vienas iš absolventų, nepanoręs atskleisti tapatybės, patvirtino, kad A.Miškinas baigė šią akademiją, tiesa, jis mokėsi kitame kurse nei šis asmuo. Jis patikino, kad „Aleksandras Petrovas“, pasirodęs Kremliaus finansuojamo kanalo RT interviu, iš tiesų yra A.Miškinas.

Pastarosiomis savaitėmis daugelis akademijos absolventų iš A.Miškino kurso ir departamento sulaukė Rusijos saugumo tarnybos darbuotojų skambučių: jiems buvo liepta niekam neatskleisti A.Miškino tapatybės.

„Bellingcat“ šaltinių teigimu, pastarosiomis savaitėmis daugelis akademijos absolventų iš A.Miškino kurso ir departamento sulaukė Rusijos saugumo tarnybos darbuotojų skambučių: jiems buvo liepta niekam neatskleisti A.Miškino tapatybės.

Nuvyko į gimtąjį kaimą

„Bellingcat“ tyrimo partnerio „The Insider“ žurnalistas nuvyko į gimtąjį A.Miškino Loigės kaimą. Žurnalistas pasikalbėjo su vietos gyventojais, jie paitikino, kad JK policijos nuotraukose ir RT interviu parodytas „A.Petrovas“ iš tiesų yra „mūsų vietinis berniukas“ A.Miškinas.

Vienas moteris teigė, kad A.Miškinas – jos sūnaus žaidimų draugas.

Mažiausiai penki gyventojai žurnalistui patvirtino, kad A.Miškinas, kuris, jų žiniomis, dirba Murmanske arba Maskvoje, yra „kariuomenės gydytojas“, ir prieš kelis metus gavo Rusijos didvyrio apdovanojimą.

Mažiausiai penki gyventojai žurnalistui patvirtino, kad A.Miškinas, kuris, jų žiniomis, dirba Murmanske arba Maskvoje, yra „kariuomenės gydytojas“, ir prieš kelis metus gavo Rusijos didvyrio apdovanojimą.

A.Miškino močiutei artimas asmuo žurnalistui teigė, kad apdovanojimas paslaptyje laikomas todėl, nes GRU gydytojas jį gavo „už Krymą arba Janukovyčių“.

„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Janukovyčius
„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Janukovyčius

Šio šaltinio teigimu, A.Miškino močiutė turi nuotrauką, kurioje V.Putinas įteikia A.Miškinui medalį ir spaudžia ranką.

Pasak šaltinio, močiutė itin vertina šią nuotrauką: ją rodo ne bet kam, neduoda jos palaikyti niekam kitam. „The Insider“ žurnalistui nepavyko tiesiogiai pasikalbėti su A.Miškino močiute ar pamatyti tą fotografiją.

Ką reiškia naujausi radiniai?

„Bellingcat“ rašo, kad karo gydytojo įtraukimas į operaciją sufleruoja, jog jos tikslas nebuvo informacijos rinkimas ar įprastas šnipinėjimas.

Tyrėjai tikina susisiekę su įvairiais šaltiniais, nusimanančiais, kodėl tokios operacijose reikalingas karo gydytojas.

Vieni tikino, kad GRU garsėja „gerosiomis praktikomis“ suburti daug funkcijų atlikti galinčias ir įvairių įgūdžių turinčias komandas. Kiti teigė, kad gydytojas tiesiog būtinas komandai, kurios užduotis – nunuodyti asmenį.

Esą tai reikalinga arba siekiant tinkamai panaudoti cheminę medžiagą, arba apsaugoti komandos narius nuo atsitiktinio apsinuodijimo.

Apsimetėliai turistai

Buvęs dvigubas šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija šių metų kovą Anglijos mieste Solsberyje buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Londonas kaltina Rusijos vyriausybę mėginus nužudyti S.Skripalį dėl jo tebevykdomo bendradarbiavimo su Europos žvalgybos tarnybomis. Maskva šiuos kaltinimus griežtai neigia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Solsberio katedra, kurią neva taip norėjo išvysti įtariami GRU agentai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Solsberio katedra, kurią neva taip norėjo išvysti įtariami GRU agentai

Po to, kai JK paskelbė netikras įtariamųjų tapatybes, tuomet dar A.Petrovu ir Ruslanu Boširovu pristatydavę rusai tikino į Angliją vykę turizmo tikslais – esą norėjo išvysti Solsberio katedrą.

Anksčiau „The Bellingcat“ ir „The Insider“ tyrėjai nustatė, kad įtariamasis R.Boširovas iš tiesų yra GRU pulkininkas A.Čepiga.

TAIP PAT SKAITYKITE: Įkalčių daugėja: A.Čepigos nuotrauka rasta Rusijos karo mokyklos garbės lentoje

Pasak tyrėjų, jis tarnavo GRU specialios paskirties brigadoje, kuri pasižymėjo per antrąjį Čečėnijos ir Rusijos karą. Taip pat įtariama, kad A.Čepiga dalyvavo slaptoje Rusijos intervencijoje į Rytų Ukrainą. Pažymima, kad 2014 m. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jam suteikė Rusijos didvyrio vardą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius