Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skundas dėl D.Trumpo spaudimo Ukrainai: penkios svarbiausios detalės

Kas svarbaus rašoma paviešintame informatoriaus skunde, kuriame skambinama pavojaus varpais dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo pastangų prispausti Ukrainą, kad ši imtųsi tirti buvusio Amerikos viceprezidento Joe Bideno šeimos veiklą šioje šalyje? Pateikiame penkias svarbiausias detales.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Gavau informacijos iš kelių JAV vyriausybės pareigūnų, kad Jungtinių Valstijų prezidentas naudojasi savo įgaliojimais siekdamas užsitikrinti užsienio šalies įsikišimą į 2020-ųjų JAV rinkimus“, – rašė informatorius, neįvardytas žvalgybos bendruomenės pareigūnas, kurio skundą paviešino Kongresas.

To informatoriaus teigimu, Baltųjų Rūmų pareigūnai reiškė susirūpinimą dėl D.Trumpo pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Jis tvirtino iš tų pareigūnų sužinojęs, kad jie veikiausiai „tapo prezidento piktnaudžiavimo savo įgaliojimais asmeniniais tikslais liudininkais“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Zelenskis ir D.Trumpas Niujorke
AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Zelenskis ir D.Trumpas Niujorke

„Kelios dienos po to telefoninio pokalbio iš kelių JAV pareigūnų sužinojau, kad aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnai įsikišo, kad „paslėptų“ visus to pokalbio įrašus“, – septynių puslapių ilgio dokumente, kurį galite skaityti čia, rašė informatorius.

1. Bandė paslėpti pokalbio turinį

Pranešėjo teigimu, Baltieji Rūmai nukrypo nuo įprasto proceso normų ir bandė neprileisti pareigūnų prie D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbio stenogramos santraukos – tos pačios, kurią trečiadienį paskelbė prezidento administracija. Santrauką galite skaityti čia.

Be to, skunde rašoma, kad pareigūnai pranešėjui – anoniminiam žvalgybininkui – atskleidė, jog jiems buvo įsakyta „užrakinti“ visus duomenis apie telefoninį skambutį, ypač – pažodinį pokalbio su V.Zelenskio nuorašą.

„Pasak Baltųjų Rūmų pareigūnų, su kuriais kalbėjau, prezidento pokalbio su Zelenskiu stenograma buvo patalpinta sistemoje, kurią tiesiogiai prižiūri Nacionalinio saugumo tarybos Žvalgybos programų direktoratas“, – rašo informatorius.

Skunde rašoma, kad pareigūnai pranešėjui – anoniminiam žvalgybininkui – atskleidė, jog jiems buvo įsakyta „užrakinti“ visus duomenis apie telefoninį skambutį, ypač – pažodinį pokalbio su V.Zelenskio nuorašą.

Šioje kompiuterinėje sistemoje paprastai talpinama slapta žvalgybinė informacija, o Baltųjų Rūmų pareigūnai, bendravę su informatoriumi, esą mano, kad pilna D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbio stenograma ten buvo nugrūsta siekiant apsaugoti ne nacionalinio saugumo, o politine prasme jautrią informaciją.

Akivaizdu, jog tokie teiginiai kertasi su oficialiais Baltųjų Rūmų aiškinimais, kad stenogramos santrauka trečiadienį buvo paskelbta siekiant skaidrumo ir kad pokalbyje nebuvo pasakyta nederamų dalykų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dalis paviešintos D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbio stenogramos santraukos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dalis paviešintos D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbio stenogramos santraukos

Galiausiai informatorius tvirtina, kad su pokalbių stenogramomis Baltuosiuose Rūmuose panašiai elgtasi ir anksčiau. Kitaip tariant, gali būti panašaus turinio D.Trumpo pokalbių ir su kitų šalių lyderiais.

2. Susitikimas – kaip atlygis

Iki šiol gausiai svarstoma, ar JAV karinė pagalba Ukrainai D.Trumpo administracijos nebuvo naudojama kaip šantažo įrankis – suprask, jei nepradėsite tyrimo dėl Bidenų, įšaldysime karinę paramą, vertą beveik 400 mln. dolerių. Parama anksčiau šiemet išties buvo įšaldyta.

Informatoriaus skunde konkrečiai apie karinę paramą nerašoma – esą neaišku, ar ukrainiečiai apskritai žinojo, kad paramos skyrimas stabdomas.

Tačiau dokumente netiesiogiai cituojami Baltųjų Rūmų pareigūnai esą manė, kad D.Trumpas žaidė susitikimo su juo, kurio labai siekė V.Zelenskis, korta.

D.Trumpas nurodė JAV viceprezidentui Mike'ui Pence'ui atšaukti kelionę į V.Zelenskio inauguraciją, kuri vyko gegužės 20 dieną.

„Man buvo pasakyta, kad Ukrainos vadovybei buvo leista suprasti, jog prezidento ir Zelenskio susitikimo galimybė priklauso nuo Zelenskio noro bendradarbiauti“, – rašoma skunde ir priduriama, kad turimi omenyje anksčiau D.Trumpo asmeninio advokato Rudy Giuliani išsakyti pageidavimai dėl tyrimo Bidenų šeimos atžvilgiu.

Apie galimą tyrimą buvo užsiminęs ir buvęs Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka, tačiau rugpjūtį V.Zelenskio atleistas pareigūnas dar anksčiau atsiėmė savo žodžius, o ketvirtadienį pareiškė, kad Joe ir Hunteris Bidenai nieko blogo nepadarė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas su sūnumi Hunteriu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas su sūnumi Hunteriu

Pranešėjas taip pat skelbia, kad D.Trumpas nurodė JAV viceprezidentui Mike'ui Pence'ui atšaukti kelionę į V.Zelenskio inauguraciją, kuri vyko gegužės 20 dieną. Esą M.Pence'ui nevykti į Ukrainą buvo nurodyta gegužės 14-ąją, o delegacijai vietoj jo vadovavo energetikos sekretorius Rickas Perry.

Jis taip pat kitiems JAV pareigūnams „aiškiai leido suprasti“, kad nenorės susitikti su V.Zelenskiu tol, kol nepamatys, kaip Ukrainos prezidentas elgiasi būdamas valdžioje.

Abiejų prezidento pokalbių stenogramos santrauka liudija, kad po to, kai V.Zelenskis leidžia suprasti D.Trumpui, jog tyrimai, kurių nori pastarojo administracija, bus vykdomi, JAV prezidentas užsimena apie galimybę ukrainiečiui apsilankyti Vašingtone.

3. Žalą bandė taisyti du aukšto rango diplomatai

Pranešėjo teigimu, JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris ir JAV ambasadorius prie ES Gordonas Sondlandas susitiko su V.Zelenskiu dieną po jo pokalbio telefonu su D.Trumpu, kad padėtų ukrainiečiams „susidoroti“ su JAV lyderio reikalavimais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurtas Volkeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurtas Volkeris

Tiek K.Volkeris, bandantis padėti Ukrainai ir karą Donbase įplieskusiai Rusijai susitarti dėl situacijos stabilizavimo, tiek G.Sondlandas, tiek dar keli JAV Valstybės departamento pareigūnai kalbėjosi su R.Giuliani ir bandė „suvaldyti žalą“ Amerikos nacionaliniam saugumui.

4. Skunde ir stenogramoje – apie tą patį

Baltųjų Rūmų pareigūnai ir D.Trumpą Kongrese aktyviai remiantys įstatymų leidėjai jau puola anoniminį pranešėją, sakydami, kad beveik visi jo metami kaltinimai paremti informacija iš antrinių šaltinių.

Vis dėlto pranešėjas liepos 25-ąją įvykusį D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbį telefonu apibūdino itin tiksliai – stenogramos santrauka rodo, kad abu prezidentai iš tiesų kalbėjosi temomis, kurias nurodė informatorius.

Savąjį skundą jis surašė dar rugpjūčio 12 dieną ir teigė, kad D.Trumpas spaudė V.Zelenskį:

  • pradėti tyrimą dėl Bidenų šeimos veiklos;
  • padėti įrodyti prielaidą, esą kaltinimų dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus šaltinis buvo Ukraina;
  • susitikti ar pabendrauti su JAV prezidento konkrečiai įvardintais asmenimis – R.Giuliani ar JAV generaliniu prokuroru Williamu Barru.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani ir Donaldas Trumpas

5. Administracijoje – dvejopos nuotaikos

Visa tai, apie ką rašoma viršuje, galbūt nebūtų iškilę į viešumą, jei:

  • dalis D.Trumpo administracijos pareigūnų nedangstytų neteisėtų prezidento ir jo aplinkos veiksmų;
  • kita dalis pareigūnų nesiryžtų skambinti pavojaus varpais.

Informatorius rašo: „Per pastaruosius ketverius metus daugiau nei šeši JAV pareigūnai informavo mane apie įvairius faktus, susijusius su šiuo reikalu.“ Jis taip pat tvirtina, kad D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbio klausėsi „apie tuziną“ Baltųjų Rūmų pareigūnų.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./D.Trumpo Ovalusis kabinetas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./D.Trumpo Ovalusis kabinetas

Kaip jau minėta, pokalbio turinį bandyta paslėpti slaptai žvalgybinei informacijai skirtoje sistemoje, bet skandalas vis tiek iškilo į viešumą. Vadinasi, D.Trumpo administracijoje tikrai dirba pareigūnų, drįsusių prabilti apie galimai neteisėtą elgesį.

O jau tai reiškia, kad turėtų būti nemažai potencialių liudininkų, kuriuos į klausymus Atstovų Rūmuose galėtų kviesti apkaltos D.Trumpui procedūrą pradedantys demokratai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius