-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slapta padarytose nuotraukose – perversmą Juodkalnijoje planavę Rusijos agentai

Europos šalių žvalgybos tarnybos gavo slaptas nuotraukas, kurios, pareigūnų Juodkalnijoje teigimu, įrodo, kad Rusijos agentai organizavo perversmą šioje nedidelėje Balkanų valstybėje, skelbia „The Daily Telegraph“.
E.Šišmakovas (kairėje) ir V.Popovas
E.Šišmakovas (kairėje) ir V.Popovas / „Twitter“ nuotr.
Temos: 2 Juodkalnija Rusija

Nuotraukose, kaip pranešama, matomi du Rusijos karinės žvalgybos tarnybos (GRU) agentai, kurie lankosi Balkanuose ir susitinka su vyru, pasamdytu vadovauti jėga paremtam Juodkalnijos vyriausybės nuvertimui.

Rugsėjį įtariami rusai agentai Eduardas Šišmakovas ir Vladimiras Popovas už akių bus teisiami dėl sąmokslo užpulti Juodkalnijos parlamentą ir nužudyti provakarietiškų pažiūrų premjerą Milo Djukanovičių. Juodkalnija šiemet vasarą tapo visaverte 29-ąja NATO nare.

Perversmas esą turėjo būti įvykdytas pernai spalio 16-ąją, rinkimų dieną. Tačiau kelią neramumams užkirto serbų nacionalistų, turėjusių dalyvauti operacijoje, areštai.

Juodkalnijos prokurorai teigia, kad rusai E.Šišmakovas ir V.Popovas planuoti perversmą pradėjo 2016 metų vasarą – esą jie vyko į Serbiją, kur ieškojo tinkamo pagalbininko.

Superšnipu vadinamas E.Šišmakovas 2014 metais už šnipinėjimą buvo išvarytas iš Lenkijos, kur dirbo Rusijos karinio atašė pavaduotoju.

Į Juodkalniją jis vyko turėdamas tikrą rusišką pasą su Širokovo pavarde – anot tyrėjų, tokį dokumentą jam galėjo išduoti tik Rusijos valdžia.

„Twitter“ nuotr./Senasis E.Šišmakovo pasas
„Twitter“ nuotr./Senasis E.Šišmakovo pasas

Rusų agentų porelė Balkanuose susitiko su Aleksandaru Sindjeličiumi, užkietėjusiu antivakarietiškų pažiūrų aktyvistu iš Serbijos, kuris praeityje buvo gyręsis ryšiais su Rusijos gynybos ministerija. Būtent jis turėjo vadovauti perversmininkams.

„Twitter“ nuotr./Aleksandaras Sindjeličius
„Twitter“ nuotr./Aleksandaras Sindjeličius

Bet kai sąmokslas buvo išaiškintas ir sustabdytas, A.Sindjeličius pradėjo bendradarbiauti su Juodkalnijos policija.

Vienoje slapta padarytoje nuotraukoje E.Šišmakovas ir V.Popovas matomi parke. Kitoje nuotraukoje – su A.Sindjeličiumi bendraujantis E.Šišmakovas.

„Twitter“ nuotr./E.Šišmakovas ir A.Sindjeličius
„Twitter“ nuotr./E.Šišmakovas ir A.Sindjeličius

Tyrėjų teigimu, rusai GRU agentai serbui perdavė solidžią sumą pinigų ginklams ir kitai reikalingai įrangai.

Be to, A.Sindjeličius neva buvo patikrintas melo detektoriumi – rusai norėjo įsitikinti, kad jis nėra Vakarų šalių agentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius