-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Slaptas Turkijos premjero planas tapo viešas: „beprotiškas projektas“ sujungs Marmuro ir Juodąją jūras

Birželio 12 d. Turkijoje vyksiantys parlamento rinkimai verčia politines partijas verstis per galvas, kad tik patrauktų rinkėjų dėmesį. Balandžio 27 dieną Turkijos ministras pirmininkas Recepas Tayyipas Erdoganas Stambulo kongresų centre vykusiame pristatyme atskleidė jau kurį laiką visą Turkiją intrigavusį „Beprotiškąjį projektą“.
Turkijos kanalas sujungs Juodąją ir Marmuro jūras
Turkijos kanalas sujungs Juodąją ir Marmuro jūras / Milliyet iliustr.

15min.lt jau rašė apie šį ambicingą Turkijos planą.

Stambulo kanalas

Projekto tikslas – Europinėje Stambulo pusėje iškasti 40-50 kilometrų ilgio, 25 metrų gylio ir 150 metrų pločio kanalą, jungiantį Juodąją ir Marmuro jūras. Viena Stambulo dalis taptų sala tarp dviejų pusiasalių. Kaip teigia Erdoganas, „pasaulyje yra miestai, pro kuriuos teka upės, tačiau vienintelis, kertamas jūros, yra Stambulas. Dabar pradedamas projektas Stambulą pavers miestu, kurį kerta dvi jūros“.

Projekto tikslai

Kaip teigiama, pagrindinis projekto tikslas yra sumažinti Bosforo sąsiaurio apkrovimą ir sudaryti laivams sąlygas patekti iš vienos jūros į kitą avarijų metu. Kanalas leis sumažinti Marmuro jūroje laukiančių laivų skaičių. Tai leis išvengti nuostolių, patiriamų prastovos metu, kurie kasmet siekia iki 1,4 milijono dolerių.

Sumažėjus laivų skaičiui Bosforo sąsiauryje, ministras pirmininkas tikisi atgaivinti vandens sportą, o Stambulo kanalo apylinkėse žada pastatyti dar vieną oro uostą, įrengti koncertų ir parodų centrus, viešbučius ir kitą infrastruktūrą.

Kaip buvo teigiama pristatyme, projekto darbai prasidės po rinkimų ir truks dvejus metus. Tik įdomu, ar turkų visuomenę šie pažadai įtikins ir ar projektas tikrai išvys dienos šviesą.  

VIDEO: Turkey's PM unveils 'crazy' canal project
VIDEO: CANAL ISTANBUL - New Bosphorus Project - Mr ERDOGAN - TURKEY ISTANBUL

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius