TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Slaptos Izraelio derybos: palestiniečius nori perkelti į Afrikos šalį

„Savanorišku“ vadinamas palestiniečių perkėlimas iš Gazos Ruožo pamažu tampa pagrindine oficialia Izraelio vyriausybės politika, o vienas aukšto rango pareigūnas teigė, kad Izraelis veda derybas su keliomis šalimis dėl galimo palestiniečių perkėlimo, skelbia „The Times of Israel“.
Izraelio kariai Gazos Ruože
Izraelio kariai Gazos Ruože / dpa/Scanpix

Kaip sužinojo žurnalistai, ministro pirmininko Benjamino Netanyahu koalicija dėl tūkstančių imigrantų iš Gazos Ruožo priėmimo slapta derasi su kitomis valstybėmis, tarp jų ir Kongo Demokratine Respublika.

„Kongas bus pasirengęs priimti migrantus, taip pat deramės su kitomis šalimis“, – sakė aukšto rango šaltinis saugumo kabinete.

Pasaulio maisto programos duomenimis, Konge yra didelė nelygybė, o 52,5 proc. gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos.

Tuo tarpu Gazos Ruožas susiduria su vis didėjančia humanitarine krize vykstant Izraelio ir „Hamas“ karui, kuris prasidėjo spalio 7 d., kai grupuotė šturmavo sieną ir siautėjo pietinėse Izraelio bendruomenėse, nužudė apie 1 200 žmonių, o dar apie 240 pagrobė įkaitais Gazos Ruože.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Palestiniečiai Gazos Ruože
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Palestiniečiai Gazos Ruože

Praėjusį pirmadienį B.Netanyahu „Likud“ frakcijos posėdyje pareiškė, kad jis stengiasi sudaryti palankesnes sąlygas savanoriškai Gazos gyventojų migracijai į kitas šalis.

„Mūsų problema yra [rasti] šalių, kurios norėtų priimti Gazos gyventojus, ir mes dirbame prie to“, – sakė jis.

Premjeras atsakė Kneseto nariui Danny Danonui, kuris teigė, kad „pasaulis jau diskutuoja apie savanoriškos imigracijos galimybes“, nors tarptautinė bendruomenė šią idėją griežtai atmetė.

Kraštutinių dešiniųjų religinio sionizmo ir Otzma Yehudit partijos, kurioms vadovauja atitinkamai finansų ministras Bezalelis Smotrichas ir nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben Gviras, parėmė migracijos planus.

Antradienį JAV valstybės departamentas sukritikavo B.Smotrichą ir I.Ben Gvirą už mintis apie palestiniečių perkėlimą už Gazos Ruožo ribų, o jų retoriką pavadino „kurstytojiška ir neatsakinga“. Trečiadienį B.Smotrichas atmetė šiuos komentarus, teigdamas, kad daugiau kaip 70 proc. izraeliečių palaiko idėją „skatinti savanorišką imigraciją“, nes „du milijonai žmonių [Gazoje] kiekvieną rytą atsibunda su troškimu sunaikinti Izraelio valstybę“.

B.Netanyahu biuras praeityje yra paskelbęs pareiškimų, kuriuose viešai tvirtino, kad B.Smotrichas ir I.Ben Gviras neatstovauja vyriausybės politikai šiuo klausimu, nepaisant to, kad B.Netanyahu praėjusią savaitę pats pasisakė už gyventojų perkėlimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Propalestinietė protestuotoja laiko Benjamino Netanyahu portretą, kuris palaipsniui tampa Adolfu Hitleriu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Propalestinietė protestuotoja laiko Benjamino Netanyahu portretą, kuris palaipsniui tampa Adolfu Hitleriu

Už šią politiką pasisako ir B.Netanyahu „Likud“ partijos ministrai bei įstatymų leidėjai.

Antradienį žvalgybos ministrė Gila Gamliel teigė, kad „savanoriška migracija yra geriausia ir realiausia programa kitą dieną po to, kai baigsis kovos“.

Antradienį Knesete vykusioje konferencijoje, skirtoje pokario Gazos Ruožo galimybėms nagrinėti, G.Gamliel sakė: „Karo pabaigoje „Hamas“ valdžia žlugs. Neliks jokių savivaldybių; civiliai gyventojai bus visiškai priklausomi nuo humanitarinės pagalbos. Nebus darbo, o 60 proc. Gazos žemės ūkio paskirties žemės taps saugumo buferinėmis zonomis.“

Vidaus diskusijose G.Gamliel pateikė Gazos Ruožo žemėlapį po kovų, kuriame matyti, kad likusieji gyventojai bus smarkiai apriboti. Izraelis nutrauktų ryšius su Gazos Ruožu ir išplėstų saugumo buferines zonas; kontroliuotų vadinamąjį Filadelfijos koridorių, einantį palei 14 km Gazos Ruožo ir Egipto sieną (šį planą šeštadienį po B.Netanyahu paskelbimo užsipuolė Egipto įstatymų leidėjas); ir nustatytų nuolatinę jūrų blokadą.

G.Gamliel sakė, kad Gazos Ruožas neturi būti perduotas Palestinos savivaldai, o Gazos Ruožo gyventojai neturi būti palikti jame, kad būtų ugdomi neapykantai, nes tai reikštų, kad tolesni išpuoliai prieš Izraelį yra tik laiko klausimas. Atmesdama Palestinos savivaldos sugrįžimą, vyriausybė pateikė nedaug detalių apie tai, koks politinis darinys norėtų valdyti Gazą.

„Gazos problema nėra tik mūsų problema, – sakė G. Gamliel. – Pasaulis turėtų paremti humanitarinę emigraciją, nes tai vienintelis man žinomas sprendimas.“

Kitas planas – siųsti palestiniečius į Saudo Arabiją

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danny Danonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danny Danonas

„Likud“ atstovas D.Danonas yra dar vienas iš pagrindinių plano, kuriuo siekiama paskatinti Gazos Ruožo gyventojus išvykti, šalininkų.

Antradienį Knesete vykusioje konferencijoje jis pristatė savo penkių žingsnių planą (demobilizacija, saugumo buferinės zonos sukūrimas, Izraelio pajėgų buvimas Rafos pasienio perėjoje tarp Gazos Ruožo ir Egipto, „savanoriška“ emigracija ir terorizmo atmosferos likvidavimas).

Lapkričio mėn. jis kartu su kitu Kneseto nariu „Wall Street Journal“ išspausdino straipsnį, kuriame pirmą kartą išsamiai išdėstė palestiniečių migracijos planą ir paragino „pasaulio šalis priimti ribotą skaičių Gazos šeimų, pareiškusių norą persikelti“. Vėliau kitas Kneseto narys tarsi atsisakė šios idėjos, teigdamas, kad jis „nebuvo iki galo suprastas“.

Antradienį vakare saugumo kabinetas turėjo susirinkti aptarti, kas nutiks Gazoje pasibaigus karui.

Ministrai ketino pristatyti savo planus, o kai kurių iš jų pokalbiuose buvo iškelta idėja prašyti Saudo Arabijos priimti šimtus tūkstančių palestiniečių darbui. Persijos įlankos karalystė išgyvena didžiulį statybų bumą ir įdarbina beveik pusę milijono darbininkų, kurie šiuo metu daugiausia atvyksta iš Indijos, Bangladešo ir kitų šalių.

Tačiau saugumo kabineto diskusija buvo atidėta iki trečiadienio, nes reikėjo surengti konsultacijas saugumo klausimais po to, kai „Hamas“ politinio lyderio pavaduotojas Saleh al-Aruri, kurio jau daugelį metų ieško Izraelis ir kuris laikomas pagrindiniu grupuotės terorizmo Vakarų Krante organizatoriumi, žuvo per numanomą Izraelio smūgį Beiruto priemiestyje.

Manoma, kad Gazos gyventojų perkėlimo idėja užims svarbiausią vietą trečiadienį vyksiančiame saugumo kabineto posėdyje.

Ši diskusija vyksta Vašingtone didėjant nusivylimui B.Netanjahu vyriausybe, kurią Joe Bideno administracija ir toliau tiek diplomatiškai, tiek kariniu požiūriu remia kare su „Hamas“, tačiau su kuria vis dažniau ginčijasi dėl planų, susijusių su Gazos Ruožu, kai kovos baigsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius