Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slapukas: P.Porošenka turi vilą Ispanijoje, bet jos į deklaraciją neįrašė

Prie gražiųjų Esteponos krantų Ispanijos pietuose nusidriekę daugybė elegantiškų kurortų ir prabangių vilų. Jų savininkai – Holivudo aktoriai, sporto superžvaigždės, verslo elito atstovai. Bet į sąrašą, pasirodo, įeina ir vienos skurdžiausių Europos šalių lyderis – korupcijos kamuojamos Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, skelbia „Radio Free Europe“.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Scanpix“ nuotr.

Anksčiau apie Ispanijoje ne tik Ukrainos prezidento, bet ir kelių svarbių jo sąjungininkų valdomus turtus nieko nežinota, nors jie ir turėjo atsidurti elektroninėse deklaracijose.

Vilas pietinėje Ispanijos pakrantėje turi P.Porošenka, parlamentinio P.Porošenkos bloko vicepirmininkas ir buvęs prezidento verslo partneris Ihoris Kononenka bei vienas Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos vadovų Olehas Hladkovskis.

Visi trys ukrainiečiai Ispanijoje turi prašmatnias vilas, o I.Kononenkos atveju – ir antrąjį žemės plotą.

Bet elektroninėse turto deklaracijose, kurias nuo spalio pabaigos gali nagrinėti visi norintys, šių nuosavybių nėra.

Atvyksta trumpam pailsėti

Manoma, kad P.Porošenka ir jo parankiniai sugudravo, taip tik patvirtindami, jog Maidanas didelių permainų į Ukrainą neatnešė – čia ir toliau bado akis korupcija ir skaidrumo stoka.

Visuomenės teismui pateiktuose dokumentuose įrašytos tik kompanijos, kurioms oficialiai priklauso vilos Ispanijoje.

Mat visuomenės teismui pateiktuose dokumentuose įrašytos tik kompanijos, kurioms oficialiai priklauso vilos Ispanijoje.

Pavyzdžiui, P.Porošenkos deklaracijoje įrašyta kompanija „Feruvita S.L.“, kuri vilą Esteponoje nupirko 2008 metų vasarą. Tada P.Porošenka vadovavo Ukrainos nacionalinio banko tarybai.

Vilos, kuri iškilo prieš 23 metus ir prie kurios, žinoma, tyvuliuoja baseinas, vertė skaičiuojama 4 mln. eurų.

„Twitter“ nuotr./P.Porošenkos vila Pietų Ispanijoje
„Twitter“ nuotr./P.Porošenkos vila Pietų Ispanijoje

Kaimynai žurnalistams patvirtino čia vis pamatantys P.Porošenką. Vienas vyras, kurio sodininkas darbuojasi ir Ukrainos prezidento valdose, teigė: „Jis čia ilsisi dieną ar dvi. Ne ne, ne savaitę ar mėnesį.“

Dar šiemet kovą portalo „Ukrainska Pravda“ fotografas užfiksavo P.Porošenką kažką perkantį vaistinėje Ispanijoje ir nuvažiuojantį baltu „Porsche“. Tinklalapis tada paskelbė ir prezidento vilos nuotraukų.

O netoliese, kaip išsiaiškino „Radio Free Europe“, stūkso ir I.Kononenkai bei O.Hladovskiui priklausančios vilos. I.Kononenka Ispanijoje turi ir dar daugiau žemės – ten 2012 metais buvo nugriautas namas, kurio vietoje, regis, dar iškils nauja vila.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ihoris Kononenka ir Jurijus Lucenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ihoris Kononenka ir Jurijus Lucenka

Teisės aktuose yra spragų

Ukrainoje šiaip jau nėra neteisėta valdyti turtą per trečiąsias kompanijas, jei tas turtas susijęs su verslu. Tačiau kovos su korupcija aktyvistai vis tiek įžvelgia informacijos apie nuosavybę slėpimą ir klausia, kodėl taip elgiamasi.

Pilietiškai aktyvūs ukrainiečiai jau ragina Ukrainos nacionalinę korupcijos prevencijos agentūrą atlikti nepriklausomą tyrimą ir nustatyti, ar P.Porošenka, I.Kononeko ir L.Hladkovskis nepažeidė šalies įstatymų, kai nutarė nepranešti apie Ispanijoje turimas vilas savosiose deklaracijose.

„Jei vila nėra naudojama P.Porošenkos kompanijų komercinėje veikloje, ji turėjo būti tiesiai deklaruota“ – teigė Kijeve veikiančio Antikorupcinių veiksmų centro direktorė Darija Kaleniuk.

J.Soboljevas: „Prezidento administracijos aiškinimai, kad vilos savininkė yra P.Porošenkos kontroliuojama kompanija, o ne prezidentas, yra neteisingi.“

Ukrainoje nuo spalio pabaigos galiojančią tvarką, pagal kurią visi valstybės pareigūnai privalo viešai pateikti elektronines deklaracijas, Vakarų vyriausybės sveikina.

Tačiau D.Kaleniuk ir kiti aktyvistai tvirtina, kad naujieji teisės aktai yra netobuli. Jie esą leidžia pareigūnams išsisukti – neskelbti apie turtą, kurį oficialiai valdo ne jie, o jų kontroliuojamos kompanijos.

Beje, sutinka ir vienas šių deklaracijų įstatymų autorių, Aukščiausiosios Rados Kovos su korupcija komiteto pirmininkas Jehoras Soboljevas. Jis pažėrė priekaištų P.Porošenkai.

„Mano nuomone, yra įrodymų, kad Ukrainos prezidentas pažeidė įstatymus nedeklaruodamas savo vilos Ispanijoje. Prezidento administracijos aiškinimai, kad vilos savininkė yra P.Porošenkos kontroliuojama kompanija, o ne prezidentas, yra neteisingi“, – pareiškė J.Soboljevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius